Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zlata in dve srebrni

PZS: Konec tedna, 27. in 28. julija, je bilo v Imstu Mladinsko evropsko prvenstvo v težavnostnem plezanju


Na drugem mladinskem evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v organizaciji Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC in Planinske zveze Avstrije je bilo prijavljenih kar 492 tekmovalk in tekmovalcev v vseh kategorijah, med njimi tudi 18 naših
.

Po uspešnih kvalifikacijah se je v finale uvrstilo pet naših: Janja Garnbret in Tjaša Slemenšek med starejšimi deklicami, Martin Bergant med kadeti, Jera Lenardič med mladinkami in Domen Škofic med mladinci, ki je na tem prvenstvu branil naslov prvega mladinskega evropskega prvaka.

V finalu so vsi dali vse od sebe in tako je Slovenija znova doživela izvrsten uspeh. Naši reprezentanti so dosegli tri medalje: zlato in dve srebrni medalji.
Z naslovom mladinske evropske prvakinje se je letos že drugič ovenčala Janja Garnbret med starejšimi deklicami, ki je tako naslovu mladinske evropske prvakinje v balvanskem plezanju dodala še žlahtni naslov v težavnosti.
Naslov mladinskega evropskega podprvaka v težavnostnem plezanju pa sta osvojila Martin Bergant med kadeti in Domen Škofic med mladinci.
Mladinka Jera Lenardič je zasedla peto mesto, Tjaša Slemenšek pa deveto med starejšimi deklicami.

Slovenija je tako znova dosegla lep uspeh, ki pomeni toliko več ob dejstvu, da sta plezalski veselili Francija in Nemčija, ki sicer redno posegata po medaljah, tokrat ostali praznih rok.

Pripravila Zdenka Mihelič
Fotografije: Roman Krajnik

IZJAVE:
Borut Kavzar (selektor slovenske mladinske reprezentance): »Glede na tekmovalni koledar je bila letos to edina tekma, kjer smo našo ekipo prijavili v večjem številu. Ker je bilo to evropsko prvenstvo, so bile to tudi kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Kanadi. Glede na število naših tekmovalcev in tekmovalk v finalu se je videlo, da je bil to za marsikoga prevelik zalogaj; kajti običajno imamo 8 do 10 finalistov. Tokrat se je v finale uvrstilo najmočnejših pet, res pa je bilo še 5 takih, ki so bili na meji takega rezultata. Vsi, ki so bili v finalu, so bili pripravljeni, da posežejo po najvišjih mestih, v popolnosti pa je to uspelo Janji, dokazala je, da ji kljub temu, da je prvo leto v med st. deklicami, ni para in da že kaže nivo vrhunske tekmovalke za prihodnost.
Po kvalifikacijah je bil Martin drugi in tudi v finalu si je ta rezultat priplezal z izjemno željo in s plezanjem že skoraj na meji svojih sposobnosti. Domen je bil do mesta, kjer je padel, še zelo spočit. Na mestu, kjer je padel, se mu je pripetila nevšečnost z vrvjo. Bil je sposoben dosti več, vendar mislim, da je z rezultatom zadovoljen. Za Jero me veseli, da se je po letu, ko je bila zaradi poškodbe odsotna s prizorišča, uspela sestavit in prišla do super forme, s katero je bila že zelo konkurenčna v finalu in si je zagotovila pot v Kanado.
Glede samega tekmovanja: Krog tekmovalcev v vrhu, ki posega po odličjih, se širi. Presenetljivo je, da niti Francozi niti Nemci niso uspeli dobiti nobene medalje. Mi smo zelo zadovoljni s 3 medaljami. Tudi v mlajših kategorijah imamo torej plezalce, ki posegajo po vrhu - to je dobro zagotovilo za naslednji rod, ki bo tudi lahko posegal v članskih vrstah po odličnih mestih. Žal pa mi je, da se Mednarodna zveza za športno plezanje IFSC ne uspe toliko zorganizirati, da bi dobro oskrbela za evropski del tekmovanja za mlade. Ob takem sistemu, kot je letos pripravljen, se bojim, da bo napredek mladih, na katerih smo tako intenzivno delali v odličnem ritmu v prejšnjih letih, onemogočen.«

Gorazd Hren (trener zmagovalke Janje Garnbret in finalistke Tjaše Slemenšek): »Zelo sem vesel, da je Janja zopet zmagala - nisem vedel, kaj lahko pričakujem od nje po evropskem prvenstvu v balvanih še v težavnosti. Vedel sem sicer, da je dobro pripravljena, Janja pa je to tudi sama dokazala in prepričljivo zmagala ter postala mladinska evropska prvakinja med starejšimi deklicami v obeh disciplinah. Plani za naprej: sedaj bo imela nekaj dni prosto, nato pa sledijo 'finiš' priprave za svetovno prvenstvo sredi avgusta. Glede na to, da svetovne konkurence ne poznava, bo dala vse od sebe in bova videla, kako daleč bo to neslo. Pohvala gre tudi Tjaši Slemenšek, ki je z uvrstitvijo v finale pokazala, da lahko sledi najboljšim.«

Janja Garnbret: »To je moja druga tekma evropskega prvenstva in prva v težavnosti. Kvalifikacije so bile zahtevne, saj sta obe kvalifikacijski smeri zahtevali močno koncentracijo, da si ju lahko odplezal najboljše. Konkurenca je bila zelo močna, a sem dala vse od sebe, da sem se uvrstila med najboljših 10 finalistk. Finalna smer prav tako ni bila enostavna, zbrala sem vse moči in osvojila zlato medaljo. Svojega uspeha sem zelo vesela. Sedaj si bom malo oddahnila, nato pa konec tedna začnem s pripravami na mladinsko svetovno prvenstvo in upam na najboljše.«
Kako kombiniraš tekmovanja v balvanskem in težavnostnem plezanju? »Glede na to, katera disciplina najprej sledi, na tisto se pripravljamo. Plani za naprej so dobra priprava na svetovno prvenstvo in čim boljše odplezati na svetovnem prvenstvu.«
Janji, ki gre jeseni v 9. razred OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu in ki razmišlja, da bi šla na športno gimnazijo v Velenje, je velika vzornica naša najboljša športna plezalka in dvakratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji Mina Markovič.
Uspehi 14-letne Janje: Evropska mladinska prvakinja 2013 v balvanskem in težavnostnem plezanju med st. deklicami, zmagovalka skupnega seštevka Arco Rock Junior 2010 (1. mesto težavnost, 1. mesto balvani in 1. mesto hitrost), 2. v skupnem seštevku Arco Rock Junior 2011 (1. mesto težavnost in 1. mesto balvani) in zmagovalka Arco Rock Junior 2012 , državna prvakinja v balvanskem plezanju 2009, 2010, 2011 in 2012 (cicibanke, ml. deklice), državna prvakinja v težavnosti 2010, 2011 in 2012(cicibanke, ml.deklice), osnovnošolska državna prvakinja 2012 in 2013; V skali: njena najtežja preplezana smer z rdečo piko je 8b, na flash pa 7b+.

Martin Bergant: »Počutil sem se zelo dobro, prav tako sem bil dobro pripravljen, tekma sama pa je bila odlično organizirana. Konkurence je bilo mogoče malo manj kot lani, ko sem bil med st. dečki. V kvalifikacijah sem se mogoče malo boljše počutil, eno smer sem splezal, vrha druge pa nisem dosegel, padel malo pred vrhom. V finalu pa se nisem morda najboljše počutil, mogoče je bilo prisotno malo treme in nisem pokazal vsega, česar sem sposoben. Z uspehom sem zelo zadovoljen tudi z drugim mestom. Načrti: moj načrt: da se na svetovnem pokalu med člani zopet uvrstim v polfinale in da na svetovnem prvenstvu v Kanadi dosežem stopničke. Za Kanado se pripravljamo že celo sezono, sedaj pa moramo to formo samo še vzdrževati te tri tedne, da pokažemo, kaj smo naredili.«

Domen Škofic: »Z rezultatom sem zadovoljen, s samim plezanjem pa ne. Do točke, kjer sem padel, sem bil še zelo spočit. Žal pa se mi je potem v enem gibu potem zalomilo, vrv mi je šla okoli roke .... in sledil je padec. Drugo mesto je seveda super, če pa ne bi bilo napake, pa bi šel lahko še precej višje. Moji načrti: 1. avgusta odpotujem v Kolumbijo (Cali), kjer sledijo svetovne igre, na to 5. avgusta odpotujem direktno v Kanado, kjer bom sam do 12. avgusta, ko pridejo še ostali reprezentanti na svetovno prvenstvo. Moj cilj je na vseh tekmovanjih odplezati tako kot znam in da uživam pri tem, potem sledi tudi rezultat. Svetovne igre bodo prve zame, tako da nekih pričakovanj nimam, želim pa torej odplezati po svojih močeh.«

29.07.2013

Uvrstitve naših (IFSC):

St. deklice (youth B, 39 tekmovalk): 1. Janja Garnbret (Šaleški AO), 9. Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), 16. Larisa Fabjan (AO Vipava)
St. dečki (youth B, 52 tekmovalcev): 21. Zan Sudar (AK Ravne), 29. Tine Rozmanič (ŠPO Radovljica), 33. Miha Hajna (ŠD Proteus)
Kadetinje (youth A, 45 tekmovalk): 11. Tjaša Kalan (AO Kranj), 21. Veronika Meke (DPČ Šmartno), 23. Julija Kruder (ŠPO Celje - Matica)
Kadeti (youth A, 66 tekmovalcev): 2. Martin Bergant (PK Škofja Loka), 12. Milan Preskar (PK Škofja Loka), 13. Anže Peharc (ŠPO Tržič), 21. Tim Unuk (PK Laško)
Mladinke (juniors, 34 tekmovalk): 5. Jera Lenardič (AO Kranj), 13. Katja Kadič (ŠPK Andreja Kokalja), 16. Ajda Remškar (ŠPO Tržič)
Mladinci (juniors, 44 tekmovalcev): 2. Domen Škofic (ŠPO Radovljica), 15. Gregor Vezonik (AK Ravne) 


Letos mlade reprezentante čaka še eno veliko tekmovanje: od 15. do 19. avgusta bo v Central Saanich (Kanada) mladinsko svetovno prvenstvo v težavnosti.
Slovenijo bodo zastopali: evropska prvakinja med starejšimi deklicami Janja Garnbret, evropski podprvak v težavnosti med kadeti Martin Bergant, Anže Peharc, aktualni svetovni prvak med starejšimi dečki, čeprav nima najboljših letošnjih rezultatov, mladinka Jera Lenardič in svetovni podprvak Domen Škofic (ki se bo ekipi pridružil neposredno po svetovnih igrah v Kolumbiji (Cali, 3. -4. avgusta).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti