Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.02.1982

Delo, Šport: ... Najuspešnejša sezona po zaslugi novega rodu

Zimski vzponi v naših gorah sicer navdušujejo, vprašanje pa je, če ni zagnanost mladih in slaba pripravljenost tudi vzrok nesreč
Čeprav je opisanih v kroniki slovenskega alpinizma že nekaj nadvse uspešnih zimskih sezon, toliko vzponov kot letos vendarle še ni bilo nikoli. Ob tem pa se seveda takoj prično zastavljati različna vprašanja. So temu vzrok le odlične razmere v gorah, ali pa bi morda lahko dogajanja enostavno označili z znano opombo »leto brez velike odprave«?
Pa moramo pri odgovoru najbrž upoštevati še nekaj - v ospredje stopa nov rod. Generacija, ki se po vsem sodeč alpinizma loteva bolj športno kot dosedanje. In to ne le pri izbiri ciljev in izvedbi vzponov, temveč tudi v času priprav. Ob tem se nehote porodi tudi misel: niso morda njihovi dosežki, ob nepoznavanju (ali neupoštevanju) priprav, tudi eden izmed pomembnih vzrokov za preštevilne letošnje žrtve? Odgovor na to ne bo ne enostaven ne lahek. Poiskati pa ga bo treba čim prej in ob tem razviti tudi smernice za (organizirano) delo v bodoče.

V severno steno Travnika sta 3. t. m. vstopili kar dve navezi: Marko Česen - Štefan Gartner iz kranjskega AO in Matevž Lenarčič - Boris Simončič, člana Zasavskega AO. Po prvem raztežaju vstopne prečnice so si uredili bivak, naslednji dan pa sta Kranjčana preplezala ključno mesto, tja do kamina. Potem pa sta morala nazaj, obnovila se je stara poškodba. Oba Zasavca pa sta uspešno nadaljevala in drugič bivakirala pri odcepu Variante, tretjič pa v luknji na začetku Rampe, pod katero sta preplezala tudi manjšo novo varianto (V+, A 1, 30 m).
Na dan, ko je prva naša naveza pozimi preplezala osrednji del S stene Travnika, sta Stane Mokotar in Lado Vidmar (oba AO Rašica) vstopila. Prvi dan sta preplezala - prav tako po Aschenbrennerjevi smeri - do Vilic in v nedeljo bivakirala že dva raztežaja nad zaključkom Rampe. Izplezala sta tretji dan opoldan. Plezala sta 20 ur in kot sta povedala, so jima bili sledovi predhodnikov v veliko pomoč.
To sta šele naši prvi dve zimski ponovitvi, (1. ZP in doslej edino so v dneh od 5. do 10. marca 1967 opravili vzhodnonemški plezalci) smeri, ki sta jo leta 1934 kot prva preplezala Aschenbrenner in Tiefenhrunner. Bila je do nekaj let po vojni najtežja pri nas. Varianta, ki sta jo preplezala leta 1950 Debeljak in Perko pa je vsem nameram navkljub ostajala nepreplezana. Toda le do sobote 13. t. m., ko sta jo v vsega petih urah in pol (!) preplezala Lojze Cajzek (AO Celje) in Franček Knez (AO Impol). Bivakirala sta na koncu Rampe.
Dva pomembna vzpona sta bila opravljena tudi na skoraj povsem drugem koncu naše domovine, v steni Rzenika. Zvone Drobnič (AO Matica) in Janez Skok (Akademski AO), ki sta letošnjo zimo izgleda najbolj zagnana, sta 4. in 5. t. m. opravila prvo zimsko (sicer pa tudi šele drugo) ponovitev Velike zajede, tudi Rjavi pas imenovane. Spodaj sta imela sicer skoraj kopno skalo, zato pa je bilo zgoraj toliko več težav z ledom. Njuna ocena (smer je namreč prvi preplezal Knez s Smodišem šele leta 1979) je: VI/V+, A0, 450 m. Isto steno sta v sredo 10. t. m. v sedmih urah preplezala še Kamničana Marjan Kregar in Bojan Pollak. Opravila sta 4. ZP Centralnega stebra (Dular-Juvan), smeri, ki je bila dolgo časa najtežja v steni.
Živahno je bilo tudi v Steni. Domžalčan Janez Jeglič in Jože Sitar sta 6. in 7. opravila (14 ur, bivak na Nemškem turncu) tretjo zimsko ponovitev Dolge Nemške smeri. Tri dni kasneje, 10. t. m. sta Mitja La Duca (Soški AO) in Boris Sedej (AO Idrija) prvič pozimi preplezala Jugovo grapo (skoki 55/60 st.. zgoraj - IV). Ker pa sta pod robom stene zašla, sta morala dva raztežaja pod robom bivakirati. V petek 12. t. m. sta začeli vzpon po Prusik-Szalayevi smeri kar dve navezi. Zvone Drobnič in Janez Skok (vstopila sta že drugič to zimo), z njima pa radovljiška dvojica Vili Božič in Blaž Jereb. Prvima dvema je manjkalo dva raztežaja do Amfiteatra, ko sta se spravila k prvemu bivaku, drugega pa sta imela že tik pod robom Sfinge. Smer Drašler-Kunaver sta prva pozimi ponovila v 24 urah. Radovljičana pa sta drugič bivakirala pri vstopu v Raz Sfinge in opravila 2. ZP te smeri (29 ur).
Vanja Matijevec in Lado Vidmar sta 2. t. m. opravila 1. ZP (in verjetno šele 2. P) Medvoške smeri v Debeli peči. Štiri dni kasneje sta Tine Bucik in Niko Novak (vsi AO Rašica) opravila prvo zimsko ponovitev spominske smeri dr. Zavrnika v Dolški škrbini. Najtežji je bil rdeči odlom na koncu spodnje prečnice, plezala sta devet ur in pol, bivakirala pa že na drugi strani Škrbine. 13. in 14. t. m. sta Janez Slokan in Miro Šušteršič (oba AO Mengeš) opravila 1. ZP Jubilejne smeri v Dolgem hrbtu, ki je zaradi kaminov izredno zahtevna za zimski vzpon, izplezala sta v nedeljo ob 20. uri, po 20 urah plezanja. Nekoliko za njima sta v Dolgi hrbet vstopila tudi Kranjčana Matej Kranjc in Nejc Zaplotnik. V 11 urah sta opravila 1. ZP smeri Kemprle-Murovec. V nedeljo sta potem preplezala že J raz Skute, sestopila pa sta zgoraj po snežišču, spodaj pa po S stebru.
Tone Golnar (AO Kozjak) in Janko Humar (Soški AO) sta v dneh od 4. do 6. t. m. opravila prvo zimsko ponovitev znane Libereške smeri v Frdamanih policah. Prvi dan sta preplezala vstopne tri (ključne) raztežaje, pritrdila vrvi in sestopila. Drugi dan pa sta plezala do vodoravne prečnice sredi stene, kjer sta bivakirala. Srečko Rihter in Zdenko Zorič, člana AO Kozjak, pa sta že 30. januarja opravila prvo ponovitev Levega grebena v Planjavi (1200 m, zgoraj z manjšo varianto).
Tržiška naveza Janko Meglič-Jože Rozman je opravila 2. ZP (tudi 2. P) Rdečega kamnoloma v S steni Begunjščice (V+, A 1, IV-V, 300m, 6 h). Filip Bence je 6. t. m. sam preplezal Mladinsko, Levo, Direktno, Hladnikovo in Cankarjevo smer ter Črni graben (V-IV, 400 m) v steni Storžiča. Iztok Tomazin in Rozman (vsi AO Tržič) sta 10. t. m. opravila 1. ZP (2. P) Lomske v Storžiču (V+, A 2, 160 m, 5.30 h), ki velja za najtežjo. Spodaj sta smer kombinirala s Črnim grabnom, tako da je bila relativna višina njunega vzpona kar 600 m. Dan kasneje je Tomazin z Borutom Bergantom (vsi AO Tržič) opravil še 3. ZP Matevževega stebra (V, 185 m, 2 h) v kombinaciji s Cankarjevo smerjo (III/I-II 500 m, 1 h).
Tudi iz Tamarja poročajo o številnih vzponih. Branko Ognančevič in Branko Puzak sta opravila (z enim bivakom) prvo hrvaško zimsko ponovitev Raza Jalovca, ki sta ga 14. t. m. preplezala tudi Matevž Lenarčič in Boris Simončič. Dan pred tem sta zadnja dva opravila tudi 1. P Levega slapu in sicer v navezi z Mitjem Andrenškom (vsi Zasavski AO).

FRANCI SAVENC

Pred 100 leti prvič pozimi na Triglav
15. februarja 1882 na vrhu očaka Sušnik in Jelar - 75 let organizirano
LJUBLJANA - Katero dejanje, kateri datum pravzaprav lahko imamo za začetek našega zimskega alpinizma? Že 15. februarja 1882, torej pred sto leti sta se na vrh zasneženega Triglava povzpela Avgust Sušnik (Suschnik) z Dunaja in vodnik Jakob Jelar z Ribčevega laza v Bohinju.

S sistematičnim odhajanjem v zasnežene gore pa so začeli šele Drenovci. Te dni je minilo 75 let, odkar so imeli prvo zimsko turo (Ahac 749 m). Še isto leto so bili na Snežniku ... Sredi marca leta 1910 sta bila Rudolf Badjura in Jože Kunaver s smučmi na Kredarici, za novo leto 1912 sta Ivan Michler in Pavel Kunaver stopila na vrh Triglava itd. Še pred njima je pričel serijo zimskih pristopov na Triglav Franc Setničar iz Gorice.
Ali pa lahko štejemo za začetek našega zimskega alpinizma šele 1. ZP Slovenske smeri v Steni, ki so jo 11. februarja 1939 opravili Anderwald, Jordan, Malovrh in Slapar.

FRANCI SAVENC

Vzponi AO Črnuče
Miha Kuhar in Danilo Patarčič sta 24. januarja preplezala Grapo v Kalški gori, spodaj v kombinaciji z Gregorinovo smerjo. V nedeljo 14. t. m. pa so Patarčič, Štucin, Tomaševičeva, Zajc in Žigon (vsi AO Črnuče) preplezali Hudičev žleb, prečili na Hudičev steber in po Hanzovi na vrh Prisojnika. Sestopili so po grebenu mimo okna.

Pazite pri nakupu!
Janez Jeglič in Jože Sitar sta 14. t. m. plezala slap v Peklu pri Borovnici (170 m 90/60-8O st. 1. P). V trdem ledu sta zlomila okli obeh Simondovih kladiv. Roman Cerar (AS Delo, ostali AO Domžale) in Marko Grad sta 7. t. m. ponovila Direktno v Štruci. Silvo Karo in Grad pa 13. t. m. Kamniško v Vršičih, (le-to je 7. t. m. preplezala tudi naveza AO Rašica Peter Dragar-Tone Štancar), dan kasneje pa še Centralni steber Dedca.

V Litiji uspešni
Razen rednega dela in vodenja alpinistične šole so Litijani opravili v zadnjem času spet nekaj vzponov. 7. t. m so bili s tečajniki na Ojstrici in Brodar ter Vozel sta z nje tudi smučala. V sredo so potem v dveh navezah Groboljšek-Repina in Brodar-Intihar preplezali Slovensko smer v Steni.
V nedeljo pa so imeli spet skupno turo, v Repov kot in na Zeleniške špice po eni, po drugi grapi pa dol.

Vipavci na Vršiču
Darko Hrovatin in Davorin Kodele sta 13. t. m. preplezala Radovljiško smer v Vrhu Kraj sten (izstopila sta po Kotnik-Miklič), Miran Božič in Oton Naglost pa Uroševo grapo. V nedeljo pa sta Hrovatin in Kodele ponovila Meniskusov žleb s prečenjem Robičja, Butinarjevo in Pripravniško. Božič in Naglost pa Deržajevo smer.

Tura škofjeloške AŠ
AO Škofja Loka je 6. in 7. t. m. organiziral skupno turo (s programom zimskega tečaja) na Vršič. Udeležilo se jo je 17 članov in skupno so opravili kar 65 tur. Že pred tem, 31. januarja pa so Kovačič, Peterlin in Vidic ponovili Velikonočno in Smer k soncu v Novem vrhu (Bohinjske stene). Balon in Režek pa Pripravniško smer. 2. t. m. pa sta Langerholc in Vidmar ponovila Kamniško v Vršičih.

1. ZP Serpentine
V soboto 2. t. m. sta Štremfelj in Jelovčan preplezala Kranjsko smer v SZ steni Kalškega grebena. Opravljen je bil tudi solo vzpon po Marjanovi diagonali. Marija Štremfelj pa je s soplezalcem 7. t. m. opravila 1. ZP Serpentine v Mali Koroški babi (IV/II-III, 600 m, 4 h). Štremfljeva je z Markičem preplezala tudi Marjanovo diagonalo.

Sam prek Kamniških Alp
Andrej Gosar je 5. t. m. preplezal Grapo v Kočni, v naslednjih dveh dneh pa je opravil še prečenje s Kočne do Korošice. Slovensko smer sta 6. t. m. preplezali dve navezi Helena Kraker-Tomaž Škoberne in Nataša Juteršek-Bor Štancar. Tega dne je trojica Jenko, Rotar in Zupanc ponovila tudi Uroševo grapo v Cmiru. 13. t. m. pa so Kladnik, Slabe, Veber (vsi Akademski AO) in Kristan (AO Črnuče) preplezali Sinji slap pod Češko kočo.

Od tu in tam
Janez Slokan in Miro Štebe sta 10. t. m. preplezala Mihovo grapo v Kalški gori, dan za tem pa z Miranom Martinjakom in Jožetom Štihom (vsi AO Mengeš) še Centralno grapo v Slemenovi špici. Stanko Horvat in Joka Tučič (AO TAM) sta 13. t. m preplezala Igličevo v Štajerski Rinki. Istega dne so Peter Jug, Diana Lavrih, Vili Tavčar (vsi AO Radovljica) in Tanja Kocjan (AO Impol) preplezali Slovensko smer v Steni.

O dejavnosti v letih 1982-86
Komisija za odprave v tuja gorstva bo v četrtek razpravljala o številnih pomembnih vprašanjih. O pogojih za 2 selekcijo alpinistk »Pamir 82«. O tem, kateri naši GV bodo letos inštruktorji v nepalski šoli in kdo bo vodja tečaja (pogoj je udeležba na enem od dosedanjih). Osrednja točka pa bo spet program za obdobje I982-86, katerega dopolnitev pričakujejo s strani vodstev AO pa tudi posameznikov do 24. t. m. Aleš Kunaver bo razložil idejo o odpravi »treh dežel«, precej pa je tudi akcij, ki so že bile realizirane, pa še nimajo zaključka: obračuna, poročila, vrnjene opreme in podobnega.

Spličani še nadalje aktivni
Stipe Božič, Frano Lukinovič, Ana Mažar in Željko Škoprc so 6. t. m. preplezali novo smer (50-60 st, 350 m) v Troglavu. Srečko Gregov in Darko Odvitovič pa sta opravila 1. P. Kamniške v isti steni. Šest dni kasneje pa je Božič z Gorazdom Baračem preplezal prvenstveno (IV-V, A1, 450 m) še v Biokovu. Tudi priprave na »Manaslu 83« potekajo zadovoljivo.

»Paklenica 82«
Iz pisarne PZ Hrvatske so nam sporočili, da so že dobili prve prijave za I. mednarodni alpinistični tabor v Paklenici, ki bo letos od 8. do 14. aprila. Prišel bo zastopnik UIAA, naveza iz Španije trojka iz Nemčije pa štirje Avstrijci, dva Angleža in trije Švicarji. V tem tednu pa tudi že pričakujemo shematski vodnik Stanka Giliča, ki bo v omejenem številu na razpolago tudi v ekonomatu PZS (110 din).

Slabe razmere na tujem
Že dve navezi sta se vrnili izpod velikih alpskih sten - razočarani. Franček Knez in Pečovnik sta morala najprej čakati na primerno vreme, potem sta vstopila v S steni Eigerja in dosegla mesto znano kot »Rote Fluh«. Sipek sneg in led sta ju prisilila k sestopu. Irena Komprej in Stanko Mihev sta čakala pod S steno Matterhorna, pa sta se morala zadovoljiti le z vrhom po grebenu Hörnli (13. t. m.). Sedaj sta v gorah nad Chamonixom še Zvone Andrejčič in Mirko Pogačar.

Rébuffat in film
Francoski kulturni center, Planinska zveza Slovenije in PD Ljubljana-matica pripravljajo obisk enega najbolj znanih evropskih alpinistov Gastona Rébuffata. V predavalnici Elektrofakultete na Tržaški cesti bo v ponedeljek 15. marca ob 20. uri prikazal film »Blišč gora«. Za Ljubljano bo obiskal še Zagreb, Split, Beograd, Skopje in na povratku verjetno še Maribor.

V Štajerski Rinki in Turski gori
Korent in Tič sta 11. in 12. t. m. opravila tretjo zimsko ponovite Direktne smeri v Štajerski Rinki. V soboto 13. t. m. pa sta Brumec (AO Kozjak, ostali AO Impol) in Tratenšek preplezala Modec-Režkovo v Turski gori.

Tretji zimski ponovitvi
V soboto 13. t. m. so člani AO Kozjak opravili kar dve 3. ZP. Srečko Rihter in Zdenko Zorič sta v petih urah in pol preplezala Herletovo smer v Ojstrici. Matjaž Fištrovec, Ljubo Hansel in Matjaž Roter pa so ponovili Smer bratov Golob v Škarjah.

Vrnitev
Brata Podgornik, Rijavec in Velikonja so 13. in 14. t. m. preplezali novo smer »Vrnitev« (ledni skoki 85-90 st., V, 45-50 st., 1000 m, 14 h) v severni steni Trentskega Ozebnika.
Plezali pa so tudi že pred tem 7. t. m. sta brata Podgornik opravila 1. P Sončne grape v Stadorju (Kanin). Ne da bi vedela za njiju, sta jo še isti dan (2. P) preplezala tudi Gasparič in Velikonja. Sestopili so po Gradišarjevi grapi. Dva dni kasneje so Bizjak, Gasparič in Rot (Soški AO, ostali AO Nova Gorica) preplezali Desno grapo v Krnu, dan za tem pa prečili še greben Krn-Krnčica-Vršiči. Tamara Likar pa je 15. t. m. sama ponovila vzpone, ki so jih pred tem opravili njeni tovariši. Sestopila je po Gradišarjevi grapi, se povzpela po Sončni in nadaljevala po grebenu Stadorja. Isti dve grapi je dan pred tem preplezal tudi Bizjak s pripravnico.

AO Matica vabi v alpinistično šolo
Alpinistični odsek PD Ljubljana-matica vabi v alpinistično šolo. Vpis novincev bo 25. t. m. od 19. ure dalje v društvenih prostorih na Trdinovi 81. Mlajši od 18 let morajo prinesti pisno soglasje staršev.
V nedeljo 14. t. m. so Belak, Kregar in Marinčič vodili pripravnike iz Mojstrane prek Vrtaške planine in Slemena na Kukovo špico in v Vrata, ena naveza pa je preplezala S steno in sestopila v Beli potok. Istega dne so Bec, Dvoršek, Šušteršič in Zaletel preplezali J greben Vrtače nad Zelenico.

Mojstrančani na Vršiču
Borut in Zvone Miklič sta 4. t. m. preplezala Uroševo grapo, dva dni kasneje pa sta Brane Pečar in Dušan Polajnar (vsi AO Mojstrana) preplezala Jozlovo smer v Nad Šitom glavi. Oba Mikliča sta v dneh od 10. do 12. t. m. preplezala še Meniskusov žleb, Pripravniško grapo in prečenje Robičja.

  22.02.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti