Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nj. Vel. kralj in kraljica na lovu

Jutro: Lov v Kamniški Bistrici se je vršil ob najkrasnejšem vremenu
Kamnik, 11. avgusta.

V četrtek zjutraj se je podala kraljeva dvojica prvič v letošnjem letu na lov v Kamniško Bistrico. V družbi Nj. Vel. kralja in kraljice so bili še knez Pavle, grški knez Nikola, knez Galicin, francoski poslanik na našem dvoru g. Paul Naggiar, naš zunanji minister dr. Jevtič in minister dvora Antič v spremstvu maršala dvora in direktorja dvornih lovišč šumskega svetnika g. inž. Cirila Dimnika.

Prvi dvorni avtomobil je pasiral Kamnik okrog pol 8. Kralj in kraljica ter veiina gostov so bili oblečeni v lovske obleke. Nekateri meščani so opazili, da je kraljica sama vodila svoj avtomobil.
V Kamniški Bistrici so si visoki gosti ogledali novi lovski dvorec, ki ga je zgradil ljubljanski stavbenik g. Matko Curk po načrtih arhitekta prof. Plečnika. Visoki gosti so ponovno izrazili svoje občudovanje in priznanje projektantu in graditelju. Ličnost v notranjosti in zunanjosti lepo izdelane stavbe je vso odlično družbo presenetila. Po ogledu planinskega lovskega dvorca so se visoki gosti podali na lov na gamse.

Vreme je bilo izredno krasno, nobena meglica ni zatemnjevala jasnega obzorja. Poletna vročina je pripekala z vso silo, vendar pa so bili vsi visoki lovci v zatišju planin in gozdovja izvanredno dobro razpoloženi. Lov, ki se je pričel proti poldnevu, je posebno dobro uspel in je prinesel lepe lovske trofeje. Posebno pa je bila lovska sreča mila našemu najvišjemu lovcu Nj. Vel. kralju Aleksandru, ki je ustrelil šest lepih gamsov.
Ko je bil lov zaključen, sta se Nj. Vel. kralj in kraljica z družbo vrnila s spremstvom nazaj k lovskemu dvorcu, kjer je bil na prostem pripravljen prigrizek. Visoki gosti so izpred dvorca uživali krasen razgled na skalnate vrhove, ki so žareli v poletnem solncu nad zeleno trato ob izviru Kamniške Bistrice. Visoki gosti so bili s potekom lova izredno zadovoljni. Okrog 16. so se z avtomobili odpeljali proti Kamniku in nazaj na Bled.

Jutro, 12. avgust 1933
 

12.08.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti