Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koplje: Prvo koplje

AO Tržič - Miha Zupan: Okrog smeri se je napletlo že mnogo zgodb, nekatere že na meji junaštva, druge o pravih porazih navez v tej steni.

KOPLJE, PRVO KOPLJE, VII/V-VI+, 600 M

Okrog smeri se je napletlo že mnogo zgodb, nekatere že na meji junaštva, druge o pravih porazih navez v tej steni. Znano je, da so smer po številnih poizkusih prvič preplezali leta 1972 v treh dnevih in pol. Medtem so številne odmače in tuje naveze poizkušale v smeri, celo z zimskimi ponovitvami, pa prav nikomur ni uspelo priplezati v zgornjo tretjino smeri. Leta 2004 je bila smer sploh prvič v celoti ponovljena, v 24 urah efektivnega plezanja, kot so povedali srbski kolegi.

S Klemenom prav veliko o smeri nisve vedela, nekaj informacij sva dobila v kampu iz prve roke od nekega lokalca, opis in vris smeri iz leta 1972 ni bil prav zgovoren ampak linija je učitna, naravna in lepa, tako da kakšnih večjih težav z orientacijo nisva pričakovala. Še dobro da nisva slišala za številne zgodbe o porazih v smeri, saj bi verjetno precej slabše spala.

Opremo sva pripravila po občutku, set metuljev, klini z rezervo za primer umika iz stene in 10 kompletov. Za šestico bi moralo zadostovati.

Prvi raztežaj nama je že razkril čar celotne smeri. Kot sva izvedela kasneje v kampu obstaja naziv za ta pojav "prokletijske trave". Značilnost okoliških sten, pravi zeleni previsi, ki znajo zagreniti sproščeno plezanje.

Do značilnih Ust v steni sva prilezla relativno hitro. Glede na to, da so 1972 tu že prvič bivakirali.

Nad Usti čaka najtežji raztežaj. VI+ direktno iz varovališča, preko plošče navzgor in rahlo proti desni, preko raza v detajel na fotografiji. Neroden, odprt kot z gladko skalo je Klemen ocenil s VII, medtem ko sem se sam v detajlu precej neelegantno prekucnil.

Smer ostaja vseskozi napeta, trave, previsi, plošče in redki klini zagotavljajo resno plezanje. Z orientacijo nisve imela težav in tudi poševno rampo proti levi sva našla brez problema.

Po dveh raztežajih sva priplezala do pravilne poči, ki pripelje v lažji svet. Zadnji težji detajel (VI+), ki ga Klemen mojstersko premaga. Obadva sva se strinjala, da tako lepe poči v apnencu še nisva plezala.

Nadaljevala sva po travnati gredi v skrajno levi del stene in od tam v dveh pestrih raztežajih do roba stene Koplja.

Na najvišjem vrhu celotne ture - severni vrh, po opravljeni drugi ponovitvi in prvi prosti ponovitvi (Klemen Premrl: VII/V-VI+) smeri Prvo koplje. Stena je še vedno visoka 600 metrov. Smer sva preplezala v 11 urah.

Miha Zupan   

  27.07.2013

AOT/G-L, 24.07.13: Črna gora 2013 


G-L/Iz alpinističnega sveta - 10. in 11.11.1972
KOPJE
V zadnjih letih najbolj znani alpinistični problem na jugu naše države je nedvomno stena Kopja v Prokletijah. Številni poizkusi Makedoncev, Poljakov in drugih so se vedno končali neuspešno. Šele letos je vzpon uspel. Steno sta s tremi bivaki (15. do 18. junija) preplezala Žarko Gostović (22) iz Skopja in Ante Bedalov (20) iz Splita, ki sta smer ocenila s V-IV (650 m).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti