Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srednjeevropsko potepanje

Primorski dnevnik: Planinci SPDG povezali gorske ture z odkrivanjem krajevne zgodovine

Gorica - Utrujena od dolge vožnje, toda zadovoljna nad videnim in doživetim, se je pred dnevi z enotedenskega potepanja po srednji Evropi vrnila domov večja skupina članov Slovenskega planinskega društva iz Gorice. Goriški planinci so prepotovali kar pet držav, obiskali so Visoke Tatre in se povzpeli na 2495 metrov visoki Krivan, simbol Slovakov. Prvi dan jih je pot vodila skozi vso Slovenijo do Maribora in preko mejnega prehoda Šentilj v Avstrijo. Avtobus jih je peljal mimo Gradca in Dunaja do slovaške prestolnice Bratislave. Po krajšem ogledu starega mesta so se izletniki odpravili proti severovzhodu Slovaške do Smokovca, turističnega kraja, ki leži ob vznožju Velikih Tater. V Smokovcu so goriški planinci, ki se jim je pridružilo tudi nekaj ljubiteljev gora iz Nove Gorice in s Tržaškega, ostali tri dni. Bolj vešči hoje so se podali na daljše gorske ture in na že omerijeni vzpon na Krivan - z njega so sestopili v hudem nalivu, ostali pa so se odpravili na manj naporne sprehode v res lepem okolju južnega pobočja Tater. Tam se nahaja tudi svetovno znani smučarski center Štrpske Plešo, kjer nad slikovitim jezerom in lepo naravo kraljujeta dve veliki skakalnici. Turistično in tudi tehnično znamenitost predstavlja ozkotirna železnica, ki povezuje mestece Poprad v dolini z vsemi lepo urejenimi turističnimi kraji na pobočju gorske verige Tater. Vožnjo z železnico so seveda preizkusili tudi Goričani.


Goriški planinci na vrhu Krivana

V naslednjih dneh je trideseterico planincev avtobus popeljal proti vzhodu do mesteca Bardejov, ki je v času prve svetovne vojne veljalo za zaledno mesto fronte na Karpatih. Nekaj kilometrov severneje so v prvem letu vojne potekali hudi boji, ko je avstroogrskim četam s skrajnimi napori uspelo zaustaviti ruski prodor. Tam se še danes nahaja kar nekaj vojaških pokopališč. Enega od le-teh so gostje z Goriškega tudi obiskali in v spomin na padle (med katerimi so bili prav gotovo tudi Slovenci oz. Primorci) položili venec. Na ogled tega pokopališča je izletnike z Goriške popeljal Jožef Vričan, češki zgodovinar, ki kar pogosto prihaja v naše kraje in raziskuje prisotnost čeških polkov na Soški fronti. Pred leti je na to tematiko napisal tudi zajetno knjigo. Po ogledu vzhodne Slovaške je goriško odpravo avtobus popeljal preko prelaza na Poljsko do znamenitega zimskega turističnega kraja Zakopane, ki po urejenosti in razvejanosti v ničemer ne zaostaja za bolj renomiranimi Cortino in drugimi alpskimi središči. Vedeti je namreč treba, da Poljska šteje preko 40 milijonov prebivalcev, le na jugu pa ima manjšo verigo hribov, ki si jo deli s Slovaško. V Zakopanah so goriški planinci ostali dva dni. Ogledali so si zanimivosti mesteca in svetovno znano smučarsko skakalnico, obiskali pa so tudi gorsko jezero »Morsko oko«, ki so ga dosegli deloma peš, deloma pa z turističnimi vozovi na konjsko vprego.
Na predzadnji dan »pohajkovanja« po tem delu Evrope so na poti v čudoviti Krakov člani SPDG obiskali opuščene rudnike soli v Wiernicki, ki veljajo za svojevrstno turistično atrakcijo in jih vsak dan obišče na stotine ljudi. Obiskovalci se ob spremstvu vodičev spustijo do 130 metrov pod zemljo. Sledil je ogled centra Krakova, ki upravičeno sodi med najlepše in z bogato zgodovino prepojena mesta v tem delu Evrope. Tudi v tem mestu so Goričani opravili moralno dolžnost in so na vojaškem delu mestnega pokopališča Rakovice položili venec v spomin na padle v prvi svetovni vojni. Z zgodovino in s trpljenjem stotisočih je bil obarvan tudi naslednji dan, ki je obiskovalce z Goriškega popeljal v poljsko mestece Oswiecim, ki je bolj znano z nemškim imenom Auschwitz. Tam so si ogledali taborišče v samem mestu, ki znano zaradi turobnega napisa nad odnimi vrati »Arbeit macht frei« - Delo osvobaja. Muzej v taboriščnih zgradbah priča o nacističnih grozodejstvih, ki so se tam dogajala, kasneje pa so se goriški planinci odpeljali še v 3 kilometrov oddaljeno »tovarno smrti«, uničevalno taborišče Birkenau.
Sledil je povratek proti domu s postankom v češkem mestu Brno. Izletniki so potovali skozi Moravsko, kjer je bilo med prvo svetovno vojno nastanjenih več tisoč beguncev z Goriškega. Tisoči Goričanov so bili iz istega razloga nastanjeni tudi v Spodnji Avstriji, severno od Dunaja, ki so jo planinci med potjo proti domu prevozili na zadnji dan izleta, med katerim so obiskali dežele, ki so bile pred sto leti del iste države, velike Avstro-ogrske monarhiie. (Vin)
 

 25.07.2013

 


Goriški planinci na vojaškem pokopališču v Zborovu. Foto: V.K., VIP
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti