Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 25.07.13

Primorski dnevnik: Nov Vodnik PZS; Pohod na Migovec in Tolminski Kuk

Nov Vodnik PZS

Slovensko planinsko društvo Trst ima novega Vodnika PZS. Drugo izmeno tečaja za A kategorijo je v Planinskem učnem središču Bavšica med 2. in 14. julijem uspešno opravil Jernej Šček, ki bo lahko odslej pomagal društvu z usposobljenim vodništvom na lahkih kopnih turah. Študij je predvideval teoretsko in praktično znanje o številnih gorniških temah, od zgodovine, psihologije in poznavanja gorske narave, do orientacije, vremenoslovja, tehnike gibanja, alpinistične opreme, varovanja v skali in na snežiščih, načrtovanja in organizacije tur; bivakiranja, prehrane, planinskih poti, nevarnosti v gorah, prve pomoči in reševanja v gorah.

Pohod na Migovec in Tolminski Kuk

V nedeljo, 21.7.2013 v zgodnjih jutranjih urah smo se zbrali v Sesljanu in krenili z društvenim kombijem in z dvema avtomobiloma proti Tolminu ter naprej po slikoviti cesti do Tolminskih Raven (924 m ), kjer so se nam pridružili prijatelji planinci iz Kopra.
Ob osmih smo oprtani z nahrbtniki vzeli pot pod noge in krenili najprej do Planine Kal, kjer nas je vodila prijetna steza skozi bukov gozd. Po krajšem počitku smo zavili levo in se, po malo označeni poti, povzpeli skozi rušje do sedla. Med potjo smo uživali lep razgled na Krnsko pogorje in na dolino Tolminke, občudovali smo prelepo cvetje od klinčkov, encijanov do kukavic in murk. Na sedlu smo zavili levo in po skoraj ravni poti smo prišli na vrh Migovca (1868 m). Vrh je kopast, pogled seže vse do Tolmina na jugu, proti zahodu zaobjema celotno Krnsko pogorje, proti severu paa se odpira Tolminski Kuk, pa še Vogel, Rušnati vrh in Vrh nad Škrbino proti zahodu.
Po obvezni sliki smo se vrnili na sedlo in začeli vzpon na Tolminski Kuk (2085 m), pot ni markirana a je lepo označena z možici. Iz prevala do vrha Kuka smo lahko občudovali šopke planik, ki so krasile strmo pobočje.
Medtem ko smo malcali, so se na vrhu Tolminskega Kuka meglice razpršile tako,da smo lahko občudovali sosednje vrhove. Razdelili smo se na dve skupini, prvi so sestopili po isti poti do Planine Kal in potem nadaljevali pot do koče na Planini Razor, druga skupina se je podala do Podrte Gore in po prelazu Škrbina do koče. Po obveznem skutinem štruklju nas je čakal še sestop do Tolminskih Raven.
 

 25.07.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti