Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred odhodom v tujino

Zdravstvena asistenca v zavarovanje članov PZS, zato si velja si pred odhodom v tujino priskrbiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije preko obveznega zdravstvenega zavarovanja krije stroške zdravljenja v tujih bolnicah, v Evropi in tudi v nekaterih drugih državah, v zavarovanje članov PZS znotraj planinske članarine pa zdravstvena asistenca ni vključena, zato je pomembno, da si pred obiskom tujih gora priskrbite veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Zdravstvena asistenca v zavarovanje članov PZS ni vključena, kljub intenzivnemu poizvedovanju in pogajanju z različnimi zavarovalnicami doma in v tujini. To pomeni, da mora član v primeru plačljivega reševanja v gorah sam plačati prejet račun, za katerega naknadno zahteva povrnitev stroškov pri zavarovalnici. To ne pomeni, da mora član na povrnitev čakati do končanega zdravljenja, saj so zahtevki za povrnitev stroškov reševanja in zahtevek za odškodnino zaradi invalidnosti ločena. Pri slednjem je potrebno počakati na zaključek zdravljenja, ker se lahko šele takrat oceni ali ponesrečenec trpi trajne posledice.

Stroški zdravljenja v tujih bolnicah, v Evropi in tudi v nekaterih drugih državah, krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije preko obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zato na tem mestu še enkrat opozarjamo naše člane, da si pred odhodom v tujino priskrbijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in se seznanijo s pogoji. Naročilo je potrebno opraviti vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino.

Priporočamo, da se člani, ki so aktivni v tujini, odločijo za A ali A+ članarino, saj imajo višje zavarovalne vsote, kot ostale kategorije. Za primer kritja reševanja v gorah je B član zavarovan za 3.000 €, A član za 10.000 € in A+ član za 15.000 €. Slednji ima kritje za cel svet, ostali za Evropo in Turčijo. Tudi v drugih elementih zavarovanja je A in A+ zavarovanje širše in višje od osnovnega.

PZS redno spremlja postopke reševanja zavarovalnih primerov njenih članov, vendar kljub temu pozivamo vse udeležence teh postopkov, da v primeru problemov ali vprašanj kontaktirate PZS: info@pzs.si ali 01 43 45 680.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti