Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Četrti pohod slovenskih železarjev na Triglav

Železar: V sončnem sobotnem jutru so se odpravili slovenski železarji na svoj četrti, že tradicionalni pohod na Triglav.

Letošnji pohod je bil organiziran iz dveh smeri in sicer: ena skupina jeseniških železarjev je krenila skozi Mojstrano ter nadaljevala pot skozi Kot do Staničevega doma in Kredarice. Druga skupina, v kateri so bili poleg jeseniških tudi štorski in ravenski železarji, pa je odšla skozi Gorje, Rudno polje, čez Velo polje do planinske postojanke Planika, del te skupine pa naprej do Kredarice. Cilj prvega dne je bil dosežen.
Obe skupini sta prišli zelo dobro razpoloženi v domove. Dobro razpoloženje udeležencev pohoda pa je kazilo vreme, ki se je načelo kisati. Skrb, kaj bo z vremenom naslednji dan, pa je le delno vplivala na razpoloženje. Vodstvu pohoda je prvi dan sporočilo, da bo zaradi nevarnosti neviht, odhod na rh Triglava prestavljen na bolj zgodno uro. Zato je večina kaj kmalu odšla k počitku, da si nabere novih moči za drugi dan, za naskok na vrh Triglava, ki je bil zavit v gosto meglo že v soboto. Seveda pa so nekateri, ki so imeli dosti kondicije in moči, malo dalj časa posedeli v kočah ter veselo razpoloženi prepevali.

V nedeljo zjutraj pa smo bili nemalo razočarani nad vremenom, toda še vedno smo upali, da se bo toliko popravilo, da bomo odšli proti vrhu. Vodstvo pohoda je bilo pripravljeno, da bi kolone iz Kredarice in Planike pripeljali do cilja, to je na vrh Triglava. Toda vreme nam ni bilo naklonjeno in smo na kraju morali priznati, da smo premagani in da letošnji pohod slovenskih železarjev, kljub dobremu razpoloženju in čvrsti volji, da bi tudi letos združeni sto­pili na naš najvišji vrh, ni popoln.

Nerazpoloženi, ker nismo dosegli svojega cilja, toda v zavesti, da je bilo bolje odnehati, kot pa vztrajati, da dosežemo svoj cilj, morda celo za ceno morebitnih nesreč, smo okoli desete ure v rahlem dežju odšli v dolino Krme. Poudariti moram, da je vodstvu pohoda, kateremu je načeloval izkušen gornik Janez Krušic, pravilno ukrepal, kajti vrh Triglava je bil v megli, pluske dežja pa je spremljal močan veter. Vztrajati, da dosežemo vrh Triglava, bi pomenilo preveliko odgovornost in tveganje.
Toda tudi ta dan Triglav ni ostal nepremagan in je doživel nekaj posebnega. Skupina mladih gornikov iz Podbrda in Bohinja, med njima tudi nekaj mladih železarjev, je na »izzivanje« TOFA, objavljeno v Anteni, da bodo 15. julija povišali Triglav za sedem metrov ob zvokih POP ansambla iz Ljubljane, prinesla ne samo sedem, ampak 10 metrov dolgo, lestev iz doline in jo po­stavila ob Aljaževem stolpu, ter na vrhu razvila slovensko zastavo. Namesto plačanega POP ansambla, je ta dogodek spremljala gosta megla z dežjem in močnim vetrom, ki je z vsemi registri igral simfonijo gora. Mladi gorniki so s tem dokazali, da so pripravljeni na taka »izzivanja« odgovoriti z dejanji.

Na povratku je dež spremljal kolone, ki so se iz vseh treh postojank premikale v dolino Krme. To pa ni vplivalo na dobro voljo in razpoloženje. V dolini Krme je vse udeležence sprejel pihalni orkester Jeseniških železarjev s poskočnimi koračnicami in razpoloženje še stopnjeval. Tu smo se pomešali med se­boj ter v prijetnem razpoloženju obujali spomine na pohode prejšnjih let, ko smo imeli lepo vreme ter dosegali postavljeni cilj.
V poznih popoldanskih urah smo se začeli poslavljati ter odhajati proti domu z željo, da bi nam bilo prihodnje leto vreme bolj naklonjeno, ter da bi slovenski železar ponovno stopil množično na vrh Triglava.
Pohoda se je udeležilo čez 200 železarjev. Mislim, da se lahko v imenu vseh udeležencev pohoda zahvalim organizatorju, vodstvu in vodičem množičnega pohoda, za tovariško pomoč in za preudarno ukrepanje. Ta dan je bila poleg slovenskih železarjev pripravlje­na za pohod na vrh tudi skupina iz Maribora, katera je prav tako odstopila od svojega cilja.
Nasvidenje na petem pohodu slovenskih železarjev na Triglav v letu 1974.

T. S.
Železar, 20. julij 1983
 

   Železar

 

 20.07.1973

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti