Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.07.2013

Alpamayo spet kranjski

Medtem, ko imamo pri nas prave plezalne tabore v Sfingi in vsak teden kakšno novo težko smer, se tudi naši alpinisti na drugi strani oceana uspešno kosajo s težavami v belih špicah Andov.

Kranjčani na Alpamayu

Za nekatere najlepša gora na svetu je v svoje stene sprejela naše alpiniste že kar nekaj desetletij nazaj. Kranjska smer (IV/IV+, M, 800 m) je nastala leta 1979, od takrat pa je še nekajkrat gostila slovenske naveze. Tokrat so jo spet preplezali Kranjčani, ki so se kljub ne najboljšim razmeram v smeri, odločili za poskus in tako uspešno opravili z glavnim ciljem odprave. Razmere so jih v zgornjem delu smeri usmerile izven originala v direkten izstop in po devetih urah plezanja so stopili na vrh Alpamaya.

Sfinga

Ekipa Jan Valentinčič (AO Železničar), Rok Kurinčič (Soški AO), Nejc Klemenčič (AO Tržič), Klemen Žumer in Matevž Mrak (oba AO Radovljica) se je 17. in 18. julija potepala po smereh Sfinge. Klemen in Jan sta prvi dan preplezala smer Kunaver-Drašler (VII+/VI-VII, 280 m), ostali trije pa Raz veveric (VIII+, 280 m), kjer jim je prosto ponovitev preprečil najtežji raztežaj. Naslednjega dne, 18. julija, sta v Razu veveric poskusila še Klemen in Jan, vendar tudi njima ni uspel prosti vzpon. Rok in Matevž sta tega dne preplezala Deževnika (VII-/VI+, 280 m) in opravila prvo ponovitev celotne smeri.

Vršac

Nad zatrepom Zadnjice sta novo smer preplezala Tadej Krišelj (AO Kamnik) in Luka Krajnc (AO Celje-Matica). Plezala sta šestnajst ur, smer pa pomenljivo imenovala Zaprti oddelek (VIII+/IX-, 1000 m).

Poezija nad Vršičem

Bolj romantično plat alpinizma se še vedno najde v Mali Mojstrovki. Tam sta Peter Bajec in Primož Bregar (oba AO Železničar) 16. julija preplezala novo, 200 metrsko smer v odlični skali. Poezijo sta ocenila s V/III-IV-, plezala pa sta jo dve uri in pol.

Od Frančkovih umetnin do starih klasik

Angelska smer v Prisojniku je še ena izmed mojstrovin, kateri so ponavljalci krepko zvišali oceno. Ob prvi Kozjekovi in Tratnikovi ponovitvi je iz V-, A0 nastala VII-/V-VI. Pred kratkim sta jo preplezala Primož Lavrič in Jaka Capuder. Smer naj bi bila zelo na redko posejana s klini, med drugim Primož opozarja, da je skica v plezalnem vodniku Vršič zgrešena in je bolje upoštevati skico prvih ponavljalcev.

V Stebru Šit (VIII-/V-VI, 500 m) sta se 20. julija preizkusila Janez Svoljšak in Sebastjan Potočnik (oba AO Kranj). Prvemu je smer uspelo preplezati prosto, drugi pa je segel tudi po kakšnem klinu. Dan pred tem je Janez plezal z Markom Prezljem v Poldačevi smeri (VI+/V, 600 m) v Frdamanih policah, še prej, 16. julija, pa je prosto preplezal tudi smer Kunaver-Drašler (VII+/VI-VII, 280 m) v Sfingi.

V Travniku je bil zadnje čase večkrat preplezan Ašenbrener, manjkrat pa je obiskana sosednja Sveča (VI+, 800 m), ki sta jo 15. julija plezala Tine Marenče in Bojan Hribernik (oba AO Kranj).

Srečno do prihodnjič.

 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Poezija. Skica: Peter Bajec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti