Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.07.2013

Prvenstvena v Triglavu in težke ponovitve drugod

Vse strmejši vzponi, prvenstvene smeri in redke ponovitve kažejo na popoln zagon skalne sezone. Kladivo je pelo v vseh večjih stenah, gamsi pa so presenečeno opazovali plezalce tudi v manj obljudenih predelih naših gora.

Prvenstvene in zahtevne ponovitve

V Triglavu je nastala še ena smer velikega formata. 9. julija sta se navezala na vrv Marko Prezelj in Tomaž Jakofčič ter v dveh dneh potegnila novo linijo v Osrednjem stebru Triglavske stene. Smer poteka po očitnem prehodu, ki ga ponuja mokra zajeda med Čopom in Korenino. Smer sta poimenovala Planinski grabež in jo ocenila s VII+, A1, 1000 m. Smer ponuja obilo lepega plezanja. Lahkega sveta je v njej namreč le za vzorec, skala pa je večinoma dobra. Vrh stene sta dosegla 10. julija po 14 urah efektivnega plezanja.

V Vežici se zadnje čase kar veliko dogaja. Ponavlja se stare težke smeri, še vedno pa se najde prostor za kakšno novo. V sredo, 10. julija, sta Urban Golob (AO Ljubljana-Matica) in Miha Oven (AAO) v štirih urah preplezala novo smer, ki poteka med Hunikinovo in Tantalovo direktno smerjo. Bližnje nevihte so kar same izbrale ime smeri Gromska strela (VI/V, 250 m). Plezala sta štiri ure in za seboj pustila skalo čisto. Kline se najde le na stikih z že obstoječimi smeri. Kaj kmalu je smer dočakala prvo ponovitev. Nekaj dni kasneje, 13. julija, sta jo ponovila Matic Murn in Rok Hostnik (oba AO Litija). Tudi onadva sta za smer potrebovala štiri ure. Pohvalila sta lepe prehode ter dobro skalo.

V nedeljo, 14. julija, so Primož Bregar, Aleš Dolenc in Peter Bajec (vsi AO Železničar) preplezali novo smer v Mali Mojstrovki. Zaključili so jo po pol tretji uri plezanja in jo poimenovali Kalibracija (III-IV, 200 m).

Radovljčani so v zadnjem času spet opravili kar nekaj odličnih vzponov. Precej aktivni so bili v ostenju Debele peči, kjer so ponovili nekaj zahtevnih neponovljenih, oziroma malokrat ponovljenih smeri. Urban Ažman in Urška Rebec sta prva ponovila Ježev instinkt (VIII-, 450 m). Oba sta smer preplezala prosto in s tem opravila tudi prvo prosto ponovitev smeri. Urban je vse preplezal na pogled in s sprotnim nameščanjem varoval. Urban je nato z Nejcem Marčičem opravil še prvo ponovitev in prvo prosto ponovitev Spominske smeri Andreja Markoviča (VIII, 550 m).  Urban je v isti steni plezal še z Klemnom Žumrom v smeri Residuum (VII, 300 m). To je bila druga ponovitev in druga prosta ponovitev smeri. V smeri Belak-Manfreda (VIII-/VII+, 400 m) so že v prvih dveh prostih ponovitvah imeli prste vmes člani AO Radovljica in njihova je tudi tretja prosta ponovitev. Na pogled sta jo preplezala Nejc Marčič in Matevž Mrak. V Nad Šitom glavi sta Matevž Mrak (AO Radovljica) in Nejc Klemenčič (AO Tržič) opravila drugo prosto ponovitev Rumene diagonale (VIII). Prva sta jo prosto ponovila Tomaž Jakofčič in Andrej Erceg leta 2010.

V ostenju Rakove špice je bil po dobrih dveh desetletjih samevanja verjetno drugič ponovljen Levi steber (VII-/IV-V+). Preplezala sta ga Matic Košir (AO Jesenice) in Nejc Klemenčič (AO Tržič).

Ostale ponovitve

V Kamniško-Savinjskih je bilo preplezanih kar nekaj težkih smeri. V Vežici je bila preplezana Črna lepotica (VIII-), Ples v črnem (VIII, 120 m), Akademska (VII-, 250 m). V Dolgem hrbtu je bila obiskana smer Indijansko poletje (VI+, 400 m). V Štajerski Rinki se je plezalo Direktno (VI/V-VI). V Planjavi se je večkrat obiskalo smer Humar-Škarja.

V Julijcih je bilo kar precej gneče v Triglavski steni. Večkrat je bil preplezan Čopov steber z različnimi kombinacijami v spodnjem delu. Uporabilo se je vse od klasične Skalaške, Helbe in Peternelove smeri. Samevale seveda niso niti smeri kot so Bavarska, Nemška in ostale stare klasike. V Velikem Draškem vrhu je bila poleg bolj poznanih smeri preplezana Lomska smer (VI+/IV-V, 400 m ). Manj oblegana Lepa špica je bila preplezana po eni bolj znanih smeri v tem ostenju, in sicer po Centralnem stebru.

SMAR v Franciji

Od 22. do 30. junija so člani Slovenske mladinske alpinistične reprezentance plezali v Dauphineji v Franciji. Poleg članov reprezentance in mentorja Marka Prezlja je bil z njimi še pridruženi gost, alpinist Manu Pelissier. Območje ponuja številne možnosti za izvedbo pravih alpskih tur, ki so v primerjavi z okolico Chamonixa precej manj obljudene. Plezali so vse od skalnih smeri do kombiniranih vzponov ... več.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Planinski grabež. Vir: tomazjakofcic.com

   

 Gromska strela v Vežici. Vir: Friko.si

Kalibracija v Mali Mojstrovki. Foto: Peter Bajec in Primož Bregar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti