Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dušni mir

Gorenjski glas - Jelena Justin: Ogradi (2087 m) - Obisk bohinjskih planin je vedno navdušujoč, a naš glavni cilj bo tokrat vrh Ogradi, ki se razprostira med planinama Laz in Krstenica. Razglednik miru in tišine, spokoja za dušo.

Bohinjske planine postrežejo obiskovalcu z vsem tistim, kar v hribih išče: s planšarsko idilo, avtentičnostjo, predvsem pa energijo, ki napolni izpraznjene baterije. Naš tokratni cilj bo gora med planinama Laz in Krstenica. Ja, obiskali bomo Ograde. Zapeljemo se v Bohinj in pri jezeru zavijemo proti Stari Fužini, kjer tik pred mostom zavijemo ostro in strmo levo navzgor proti planini Blato. Odvisno od ure našega prihoda je, ali bomo plačali cestnino ali ne. Sledi nekaj kilometrov vzdrževane, asfaltirane ceste, ki pelje na Vogar, potem pa zavije desno po makadamu do planine Blato. S parkirišča nadaljujemo proti Blatu in takoj za rampo zavijemo desno na stezico, ki poteka po kamniti polici. Pot do Krstenice ni označena. Sledimo stezici do kolovoza, ga prečimo in na drugi strani nadaljujemo po stezici skozi gozd. Dobro vidna lovska steza se mestoma strmo, v okljukih dviguje skozi gozd. Po 60 minutah strmega vzpona skozi gozd bomo prišli do lične lovske koče, ki stoji skoraj na skalnem robu. Od lovske koče nadaljujemo kar po poti naprej. Nad seboj bomo zagledali strehe prvih stanov na Krstenici, kjer je čudovit razgled na naš današnji cilj. Preko Krstenice se po stezi spustimo do poti, ki povezuje Krstenico in Laz. Pot je markirana, čeprav so markacije precej obledele. Pot poteka skozi gozd, mestoma se strmo vzpenja, nato pa na svoji desni zagledamo strme stene in travnike Ogradov. Mi še kar nadaljujemo v smeri planine Laz, ko na svoji desni opazimo dva ogromna možica, ki nas opozarjata, da moramo zaviti desno proti Ogradom. Od tu naprej pot ni markirana. Pot se obrne nazaj, proti vzhodu. Najprej strmo, potem pa v okljukih se lepo vzpenja do južnih travnatih pobočij, kjer opazimo ruševine nekdanjega planšarskega stana. Hodimo mimo barvite skalne stene. Pri ruševinah steza zavije levo in se začne vzpenjati prečno po travnatem pobočju. Pot je vse bolj razgledna, saj se pred nami kažejo Kreda, Slatna ter Prvi, Srednji in Zadnji Vogel. V teh dneh so pobočja posuta s cvetjem; avrikelj, jeglič, svišč … Na naši desni je eden od predvrhov, obhodimo večjo kotanjo, in se na drugi strani spet povzpnemo na rob. Od tu, v daljavi, že vidimo naš današnji vrh, ki ga označuje križ. Vmes, za trenutek, celo malenkostno izgubimo na višini, nato pa se mimo dišečega borovega ruševja precej strmo po travnatem pobočju povzpnemo do vrha. Razgled z vrha Ogradov je fantastičen: proti severu je pred nami Triglav z Rjavcem, pa Mišelj vrh, Škednjovec itd. Ko pogledamo proti Krstenici, se greben nadaljuje v Krsteniški Stog, Jezerski Stog, Adama in Evo, Prevalski Stog. V naši neposredni bližini je Debeli vrh, zadaj vidimo Kanjavec … in še bi lahko naštevali.

Z vrha sestopimo po poti vzpona do markirane poti, kjer smo prej zavili proti Ogradom. Nadaljujemo desno, proti planini Laz. Tik pred planino je razpotje, desno Laz, levo pa sestopna pot nazaj do planine Blato. Laz si moramo ogledati, saj je poleg Krstenice, vsaj zame, ena lepših visokogorskih fužinarskih planin. Za sestop izberemo omenjeno pot Laz–planina Blato. Čaka nas strm, kamnit sestop, ki je za kolena vse prej kot prijazen. Mestoma z lesom utrjena pot se precej hitro spušča in nas pripelje do znane poti, ki vodi do planine Jezero. Ja, z Laza lahko nadaljujemo tudi do planine Jezero in od tam sestopimo nazaj do jeklenega konjička, ki nas zvesto čaka pri planini Blato.

Nadmorska višina: 2087 m
Višinska razlika: 940 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 3 zvezdice

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti