Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 03.06.1977

  03.06.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

petek, 3. junij 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1236

Delo, Šport: ... 90 tekmovalcev pod Jalovcem

V nedeljo je bilo na plazu pod Jalovcem še zadnje tekmovanje za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov, ki se ga je udeležilo 90 tekmovalcev. Na zahtevni veleslalomski progi z 42 vrati je med ekipami zmagala AS Jezersko pred AO Mojstrano in AO Kranj. Med alpinistkami je bila prva Neva Blažina (AAO) pred Miro Humar in Maričko Škrlep (obe AO Kamnik), pri alpinistih pa Luka Karničar (AŠ Jezersko) pred Francem Rabičem (Mojstrana) in Tomažem Jamnikom (Kranj).

Novi zapleti
Naša prva alpinistična odprava (v organizaciji AO Tržič) v Karakorum, katere cilj je vzpon na 8068 m visoki Hidden Peak (Gašerbrum I), je prispela v Ravalpindi l8. maja, potem ko je bila na poti deset dni. Toda tu se je vse znova zapletlo. Pakistanske oblasti so še četrtič spremenile pogoje; pri njih so morali zavarovati nosače in zveznega oficirja, k stroškom so morali vkalkulirati še hrano za nosače, kar skupaj znese 2300 dolarjev. Kot kaže, je morala odprava pri delavcih Hidromontaže iz Maribora, ki gradi jez v Tarbela Dam, čakati še vse do 30. maja, preden so lahko poleteli v Skardu, kjer se njihova pot v gore šele prav začenja.

Prvi sestanek nove KA
V torek je bil prvi sestanek nove komisije za alpinizem PZS, na katerem so razdelili večino funkcij. Za področje opreme bo odgovoren Drago Metljak (Matica), za propagando in pravilnike Zvone Korenčan (Tržič), za kartoteke Danica Černic (Šmarna gora), za stike z JLA Bine Mlač (Železničar), za turno smučanje Franc Bernik (Škofja Loka), za kategorizacijo Bojan Pollak (Kamnik), za smučarska tekmovanja Jani Bele (Rašica). Toda še sedaj ne vemo, kdo bo zasedel ključna mesta - kdo bo novi načelnik ter kdo bo odgovoren za vzgojo in gorske vodnike.

Izlet alpinistične šole
Vodstvo AS pri PD Ljubljana-matica je konec pretekle ga tedna priredilo prvi skupni izlet, ki se ga je udeležilo 36 tečajnikov in 18 inštruktorjev, ki so skupno opravili 30 vzponov po 10 različnih smereh, čez 14 dni pa bodo organizirali še zaključek AŠ, ki bo v treh ali štirih matičnih gorskih skupinah, da bi se tečajniki kar najbolj seznanili z našimi stenami.

Prva izvoda vodnika
V Kranju so pripravili prva dva izvoda najnovejšega plezalnega vodnika »Ravenska Kočna«, ki ga je do uradnega izida še moč naročiti po subskripcijski ceni 100 din (denar je potrebno nakazati na PD Kranj, Koroška 21), medtem ko bo v prosti prodaji po 120 din. Vodnik je tiskan na umetniškem papirju, velik je 112 x 16 cm, plastificiran ovitek pa krasita dve barvni fotografiji. Opise sta zbrala Robert Gabršček in Matjaž Dolenc.

Tržiške novice
Željko Perko je 6. maja sam preplezal SZ raz Storžiča, pet dni kasneje pa je Iztok Tomazin preplezal prvenstveno - Lenuhovo grapo (300 m, do 50°) v S steni Begunjščice. 21. maja sta Perko in Elemir Zirim ponovila Hunikino smer v Vežici in Levo v Dedcu, dan kasneje pa še desno smer v isti steni. Zadnjo soboto je Slavko Frantar s Tomazinom opravil (verjetno tretjo) ponovitev smeri Saše Kamenjeva med Dolgim hrbtom in Štruco (3 ure). Isto smer sta dan kasneje ponovila še Dušan Srečnik in Vili Vogelnik (5 ur), Frantar in Tomazin pa sta plezala v S stebru Štruce. 28. maja pa sta Perko in Marko Štremfelj (Kranj) preplezala novo smer (»Zajeda usmiljenja«) po desnem boku Perčičevega stebra v Vežici (200 m. IV-V, A 2. 11 ur).

Nova smer v Planjavi
V soboto sta Celjana Knez in Zupan preplezala novo smer v S steni Planjave (1000 m, III-IV), ki vodi levo od Celjske, po rdečem stebru naravnost do Glave in nato levo ob njej do vrha stene. Istega dne je Knez sam ponovil tudi Modec-Režkovo smer v Turski gori, dan za tem pa še Debeljakovo varianto Igličeve smeri v Mali Rinki. Drugi člani celjskega odseka so opravili številne ponovitve različnih smeri predvsem nad Okrešljem. In še obvestilo: dom na Korošici bo zaprt vse do 20. junija.

Pallavicinijev ozebnik
V nedeljo sta Zvone Andrejčič in Janez Reberšak (oba Radovljica) v idealnih razmerah ponovila Pallavicinijev ozebnik. Vstopila sta ob 5. uri in bila dve uri kasneje že na vrhu, ob 8.30 pa na startu glocknerskega tekaškega
maratona (25 km), ki je bil speljan v višini 2200-2500 m prek ledenika Pasterza.

Prenovljen bivak III
Konec preteklega tedna je 25 članov AO in 15 iz MO PD Jesenice obnavljalo bivak III. Zamenjali so predvsem ležišča, tako da sedaj lahko prespi 10 (za silo celo 14) ljudi. Uredili so tudi okolico in pripravili precej drv.
Jeseniški alpinisti pa so v zadnjem času opravili tudi več vzponov. 21. maja jih je šest ponovilo Radovljiško smer v Vrhu kraj sten, Javorški in Hanžek pa sta preplezala zahodno smer v Rušici. Oba sta v soboto ponovila še direktno v Mali Goličiči, dan za tem pa je osem članov AO prečilo po grebenih od Vršiča do Malega kota, od koder so sestopili v Tamar.

Tamovci v Tamarju
V soboto so člani AO TAM, preplezali Desno smer, v sestopu pa Arihovo v Strugu. Dan za tem pa so Jože Flašker, Brane Kavnik in Davorin Podrepšek preplezali novo - Tečajnikovo smer (III, 300 m) po strmem krušljivem žlebu (desno ob značilni grapi v levem delu stene) v Slemenovi špici.

Ponovitve
V nedeljo sta Stane Belak in Aleš Kunaver (oba Matica) v 8 urah ponovila smer Vavken-Verovšek v Velikem Draškem vrhu.
Škofjeloški navezi Bernik- Kekec in Bukovec-Jankovec sta v soboto ponovili Zupanovo v Koglu, Podobnik in Vidic pa v nedeljo Rumeno zajedo v Koglu.
V soboto sta Cene Berčič in Jože Požek ponovila Hunikino smer v Vežici, Benkovič, Orehek in Vetorac pa Šarino v Dedcu (vsi AO Kamnik).

Odprava »Andi 77« odhaja
V petek, 3. t. m., ob 16. uri bo z letališča Brnik odletela glavnina naše tretje odprave v južnoameriške Ande (Podrekar, Riedl in Soklič so odšli že v petek), ki jo je organiziral AO Mojstrana. Pod vodstvom Janeza Dovžana bodo odšli: Janko Ažman, Marjan Manfreda, Miha Smolej, Jože Rožič, Kristelj Langus, Dorči Kofler, Ljubo Nemeček, Dušan Polajnar in Vojko Bučer. Pot jih bo vodila najprej v Limo, od koder bodo s kamioni nadaljevali (300 km) do jezera Corhua, kjer bodo postavili bazo (41128 m). Njihov glavni cilj je še nepreplezani JV greben Jirishance (6120 m), rezervni pa 2200 m visoka stena (z nakloni 60-70°) 6356 m visoke Siule. Domov naj bi se odprava vrnila 10. julija.

Nove smeri
Jože Žvokelj in Luka Karničar sta preplezala novo direktno smer v Malem kupu v severni steni Kočne, visoko 900 m, ocenila pa sta jo s III in je ena najlepših smeri v Kočni ter ni krušljiva.
Prejšnjo soboto sta prav tako v Kočni Tone in Luka Karničar preplezala novo pomladansko smer v Velikem kupu (ocena III, IV, en raztežaj IV A, visoka 900 m). Smer je precej krušljiva in izpostavljena.
Tudi amfiteater Oltarji na široko dolino je redno obiskan, saj je tudi v teh 300 m visokih stenah že kar 5 novih smeri II. in III. težavnostne stopnje.
Alpinistično šolo, ki jo vodi mentor sekcije Jože Žvokelj, redno obiskuje 16 članov.

Oznake: AN, , HIM, PrV, VTG
eXTReMe Tracker