Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 19.05.1977

  19.05.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

četrtek, 19. maj 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1159

Delo, Šport: ... Večjo pozornost vzgoji

Knjižnica PZS je bila v petek popoldan polna, čeprav se po grobi oceni zbora načelnikov slovenskih AO niso udeležili zastopniki več kot polovice AO. Teh je namreč sedaj v Sloveniji že 46 in združujejo okoli tisoč članov, kar je naravnost presenetljiva številka, ki se je še pred dvema, tremi leti nismo mogli nadejati. Alpinisti so lani opravili okoli deset tisoč vzponov, med katerimi jih nekaj lahko uvrstimo v evropski vrh. 33. alpinistov ima pogoje za klasifikacije (11 za mednarodni razred). Toda kljub temu je v naši alpinistični organizaciji močno čutiti kadrovski problem. Manjka namreč primernega vodstva, starejših izkušenejših tovarišev, ki se ne ukvarjajo s plezanjem več tako redno kot nekdaj, so pa voljni svoje znanje prenašati na mlajše in jih voditi. Ta problem bo najbrž pereč tudi še nadalje, čeprav je zbor potrdil kandidaturo kar 27 aktivnih alpinistov, ki naj bi po predlogu AO ter AS sestavljali komisijo za alpinizem PZS in delali v raznih podkomisijah.
Na pobudo predsednika PZS dr. Mihe Potočnika je zbor posvetil posebno pozornost zadnjim nesrečam in sklenil, da jih je potrebno temeljito analizirati in ugotovitve posredovati vsem AO in vzgojiteljem, da bi se nesrečam v prihodnje izognili. Posebno pozornost bo potrebno posvetiti srečanju za 1. maj v Paklenici.

Šolanje na ENSA
Zavod SRS za mednarodno znanstveno, tehnično in prosvetnokultumo sodelovanje je obvestil PZS, da je možnost za vključitev naših najboljših alpinistov - vzgojiteljev v šolanje na ENSA (šola za smučanje in alpinizem) v Chamonixu (Francija). Morebitne udeležence bo izbrala PZS.

O Miri-Marko Debelakovi
V petek ob 17.40 bo na drugem programu radia na vrsti sestavek »Moja mati Mira Marko Debelakova«, ki ga je pripravil Matjaž Deržaj za ciklus oddaj posvečen 200-letnici prvega pristopa na Triglav.

Prva domžalska odprava
Letos se bodo napotili v turške gore tudi domžalski alpinisti. Odšli bodo 16. julija, in sicer z vlakom do Istanbula, nato pa z avtobusom prek Ankare v Nigde. Tu bodo najeli tovornjak do Cukurbaga, v dolino Yedi Goller pa jim bodo prtljago pomagali nositi osli. Potem pa si jo bodo oprtali še sani in se prek grebena podali v dolino Turasan, kjer bo do postavili bazo. Odpravo bo vodil Slavko Šikonja, njen namen pa je preplezati nekaj prvenstvenih smeri in predvsem, da se člani AO seznanijo z organizacijo tovrstnih akcij.

62 vzponov Črnučanov v Paklenici
Med prvomajskimi prazniki so bili v Paklenici tudi člani (13) AO Črnuče in tam opravili 62 vzponov. Mare Mlačnik, Gorazd Osolnik, Danilo Patarčič im Pavle Polak so v Barieri (severno od Manita peči) preplezali novo smer »unionaško« po izraziti zajedi (v levem delu slike 32 - glej Smerketov vodnik): VI, A 2-3, 200 m. Ruben Belina, Aleš Goluh, Evald Koren in Venčeslav Lang pa so preplezali varianto Akademska-sažeti v Anič kuku, Pavle Kristan in Patarčič pa sta ponovila SZ žleb v koti 370 itd.
In še popravek k ponovitvam (objavljeno 5. t. m.) smeri »Kamasutra«. Prvo sta opravila Golli in Suhač, drugo Jure Ulčar s soplezalko (prva ženska ponovitev), tretjo Rado Metljak in Gita Vuga itd.

Še tretji veleslalom
V nedeljo, 29. t. m., bo na plazu pod Jalovcem še tretje letošnje tekmovanje za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov - tradicionalni VTK memorial v organizaciji Akademskega AO. Pravico nastopa imajo vsi letos registrirani člani AO (AS), proga bo za tekmovalke in tekmovalce ista. Prijave je po potrebno poslati na naslov APD: Trg osvoboditve 1, 61000 Ljubljana, mogoče pa se bo pri javiti tudi še na predvečer tekmovanja do 20.30 v Tamarju. Žrebanje bo ob 22. uri, pričetek tekmovanja pa naslednji dan ob 9. uri in razglasitev rezultatov ob 15. uri.

Tudi Sarajevčani so plezali
Sarajevski alpinisti so se letos že petič udeležili zbora alpinistov v Paklenici (bilo je 6 članov AS »Željezničar«). Od ponovitev (skupno 12) naj omenimo le dve: Brahmsove smeri in Klina (Čolakovič-Tarnič). Drugi so plezali predvsem v bližnjem Babinem zubu (100 m, do VI, A1).

Zanimivi vzponi AS Pršivec
Člani AS »Pršivec«, ki deluje v okviru PD Bohinj-Srednja vas, so letos opravili že več zanimivih vzponov. 19 februarja sta Marjanca Kovačič in Marko Šurc opravila prvi zimski vzpon po grebenski smeri v Studorju, ta dva in Pavel Odar so 27. februarja opravili zimsko prvenstveno prečenje vzhodne stene Stoga (II-III), Odar in Šurc sta 27. marca prvič preplezala zahodni greben Ogradov (II, 300 m), 3. aprila sta Kovačičeva in Šurc ponovila Z greben Studorja, 24. aprila pa sta ta dva preplezala grapo Mostnice (1300 m do vrha Ablanca, III, eno mesto 50 stopinj, drugače položno, 5 ur), Odar sam pa je opravil prvo ponovitev kaminske v Studorju (IV, 250 m, 2 uri).

Korošci in Štajerci v Paklenici
Letošnjega srečanja jugoslovanskih alpinistov v Paklenici so se udeležili zastopniki vseh odsekov koroško-štajerske regije. AO Kozjak se ga je udeležil z vsemi tečajniki, ki so končali AŠ in ti so pod vodstvom starejših članov opravili skupno blizu 200 ponovitev. 26 članov AO TAM, ki se pripravljajo na odpravo »Taurus 77« je opravilo 178 vzponov, Šalečani blizu 100 itd.

162 m fasade
Nevsakdanji »vzpon« sta si privoščila Lorans Klaus in Adolf Katrain. V polni alpinistični opremi in pred številnimi gledalci sta preplezala 162 metrov visoko pročelje hotela »Plaza« v Frankfurtu, ki je menda najvišja stavba v ZR Nemčiji.

23 žrtev plazu v Romuniji
Meter novega snega v masivu Faragaš (romunski Karpati) je botroval eni najhujših nesreč v gorah. Velikanski plaz je zasul skupino 16 učencev, ki so jo vodili štirje učitelji. Ko so jih reševalci odkopali, so bili že vsi mrtvi.

Triglavski smuk - 145 udeležencev
Gornjesavska planinska društva so preteklo nedeljo uspešno izvedla 9. tradicionalni triglavski smuk. Tudi dež in sneg nista mogla zadržati številnih udeležencev iz vseh krajev Slovenije. Na Staničevo kočo so prihajali v soboto ves dan, pa tudi ponoči. Novega snega je zapadlo na Staničevi okoli 30 cm. Vendar je bila smuka vseeno zelo dobra. Smuka se je udeležilo 145 gornikov in gornic različnih starosti. Med udeleženci jih je bilo 35 letos prvič.
Za enkratno udeležbo so izdali 35 bronastih značk, 16 srebrnih značk za trikratno udeležbo in 13 zlatih značk za  5-kratno udeležbo.
Požrtvovalni javorniški planinci so v Staničevem domu nudili obiskovalcem vse gostoljubje. Smuk je minil brez najmanjše nezgode.

Oznake: ALP, AN, PrV, VTG
eXTReMe Tracker