Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 12.05.1977

  12.05.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

četrtek, 12. maj 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1006

Delo, Šport: ... Štuparjev memorial

Nedeljski »Štuparjev memorial« je odlično uspel, kljub dejstvu, da se je zaradi slabih vremenskih obetov od 181 prijavljenih prijavilo na štartu le 75 tekmovalcev. Proga za moške je bila dolga 1800 m, imela je 450 m višinske razlike in 51 vrat, ženska pa 1000 m, 260 m višinske razlike in 30 vrat.
Med alpinistkami je zmagala Marička Škrlep (55,7) iz Kamnika, pred Nevo Blažina (AAO, 56,3) in Miro Humar Kamnik (1:07,2), pri planinkah pa Kamničanka Snežana Žlindra (53,0) pred Sašo Lavtižar (Mojstrana, 54,2) in Ado Humar (Kamnik, 56,5). Pri alpinistih je bil prvi Franc Rabič (1:40,0) iz Mojstrane, pred Marjanom Kregarjem (Kamnik, 1:40,9) in Leom Svetličičem (Idrija, 1:40,9) in pri planincih 1. Janez Lipnik (Matica, 1:33,3), 2. Janko Legat (Mojstrana, 1:37,4) in 3. Franc Kolman (Mojstrana, 1:41,1). Ekipno pa so se pri planincih najbolje odrezali Kamničani (Grilc, Sedušek. Sitar: 5:15,9) pred Ljubljana matico (Lipnik, Trnovc, Sterle: 5:20,8), pri alpinistih pa AO Mojstrana (Rabič, Kotnik, Brojan: 5:14,6) pred AO Kamnik (Kregar, Podbevšek, Ažman. 5:19,8 in AO Šmarna gora (Robas, Oblak, Luževič: 6:35,5).

Prednaročila za plezalni vodnik
Pisarna PD Kranj (64000 Kranj, Koroška 21) že sprejema prednaročila za vodnik »RAVENSKA KOČNA - plezalni vzpotni«. Ovitek bo plastificiran z barvno fotografijo severnega ostenja Dolgega hrbta in Kočne na prvi strani in plezalskega posnetka zimskega vzpona v Trikotu na zadnji strani. Imel bo 80 strani (umetniški papir), velikost bo standardna (12 x 16 cm), naklada pa 3000 izvodov v slovenskem in 1000 izvodov v nemškem jeziku. Dotiskan bo najkasneje do 1. avgusta, cena pa je 100 din (vključno s PTT stroški).

Zbor gorskih reševalcev
V soboto ob 9. uri se bo v veliki dvorani skupščine občine Kranj pričel redni zbor slovenskih gorskih reševalcev z običajnim dnevnim redom. Zbor je delegatskega značaja. Na prvih 10 članov in pripravnikov postaje GRS so vabljeni trije delegati, na vsakih nadaljnjih 10 pa še po eden.

Zbor načelnikov AO
V petek ob 16. uri se bo v prostorih doma slovenskih planincev »Zlatorog« (Ljubljana, Dvoržakova 9) pričel redni spomladanski zbor načelnikov (ali njih namestnikov) alpinističnih odsekov.
Alpinistični aktivnost se v Sloveniji krepi iz leta v leto, vedno več je odsekov in sekcij, raste število vzponov in njih kvaliteta je na zadovoljivi višini. Problematično pa je organizacijsko delo, izpolnjevanje obveznosti do planinske organizacije in do družbe na splošno, po drugi strani pa je nerešenih kup vprašanj in med njimi je na prvem mestu najbrž financiranje kvalitetnih športnih dosežkov. Kje je krivda, kaj storiti in kdo bo v prihodnje za to poskrbel - to so najbrž najbolj aktualna vprašanja.

Številna udeležba v Paklenici
AO Celje: Tudi v Paklenici sta se najbolje odrezala Franc Knez in Jože Zupan, ki sta prišla na srečanje vsak že z več kot 20 vzponi. Najprej (23. aprila) sta preplezala novo smer (»Kača«, IV+, A-0, 9 ur) desno od smeri Giromatta, ki jo je pred leti do 2/3 že preplezal Gilič z Vučidolovim. Dan za tem sta ponovila Klin (8 ur), potem pa »Jenjavo«, smer Girometta, »Raz za malo kladivo« (popoldne pa Knez sam še Kukušno) in spet (28. in 29. aprila) prvenstveno »Cvrčev steber« (V, A1, 19 ur), ki poteka levo od Giromettijeve. Dalje pa sta plezala ločeno: Zupan dvakrat sam (Kaminsko in Kukušno), Knez pa šest smeri z različnimi tovariši. Vse to sta opravila v 12 dneh in takšne bere v Paklenici (in najbrž tudi ne kje drugje) doslej ni imel še nihče. Drugi člani (bilo jih je še pet iz AO Celja) so plezali še: Karabore, Centralni kamin, Raz za malo kladivo, Akademsko, Fanikino, Raz čuka (1. ponovitev Knez-Fanika Reberčnik) in druge. Skupno so opravili 44 vzponov.
AO Ravne in AS Prevalje sta sodelovala na srečanju z osmimi, oziroma šestimi člani, ki so skupno opravili 118 vzponov. Ida Oderlop (Prevalje) je z Mihevom (Ravne) ponovila smer Karabore, Janeta Kodrin in Špiler (oba Ravne) sta plezala Mosorško. Irena Krivograd (Ravne) in Kolar (Prevalje) sta ponovila Zgrešeno in Brahmovo, Irena Komprej (Prevalje) z Mihevom Sažeto smer, Mihev in Zagelnik »Raz za malo kladivo« in Branč-Špiler pa Velebitaško, če naštejemo le najpomembnejše.
AO Škofja Loka: Na srečanju je sodelovalo 19 članov, največ tečajnikov z letošnje AŠ, opravili pa so skupno 98 vzponov. Boštjan Kekec in Franc Langerholc sta med drugim preplezala (25. aprila) novo vstopno varianto, desno od originalne kaminske smeri v Koti 370 (III, VI).
AS Ilirska Bistrica je na srečanju sodelovala že tretjič in njeni člani so v različnih smereh opravili 16 vzponov.
AS »Pršivec« je sodelovala z dvema članoma, ki sta v štirih dneh opravila 20 vzponov (Kaminska, SZ žleb v Koti 370, Klin itd.).
AO Tržič: Na srečanju je sodelovalo 16 članov in 8 pripravnikov, ki so skupno opravili 136 vzponov, od tega 20 vzponov VI. stopnje. Frantar in Z. Perko sta opravila peto ponovitev »Jenjave«, ponovila pa sta tudi Klin. Markič in Rozman sta preplezala Velebitaško in »Funkcijo«, Tomazin in Vogelnik pa »Funkcijo« in raz Klina, ki sta ga potem ponovili še navezi Perko Srečnik in Anderle-Rozman. Ljubljansko smer so plezali Anderle, Markič, Rozman in Perko. Tomazin je prvič sam ponovil smer Karabore, Perko in Rozman pa sta rešila še enega zadnjih problemov v Čuku. Novo smer (Čika Anteja) sta ocenila s IV, A1, 2 uri.
AO Mengeš je sodeloval s štirimi člani, ki so opravili 28 vzponov. Štebe je v 14 urah z Bergantom (Domžale) preplezal varianto iz »Jenjave« v Velebitaško smer. Ista naveza je ponovila še »Raz za malo kladivo«
AO Ljubijana-matica je imela šestčlansko zastopstvo. Bešlin je z Božičem (Mosor) opravil 23. aprila prvo ponovitev »Kače«, in sicer v dobrih 12 urah Smer pa sta ocenila s V+, A1-2, kar bo najbrž kar realna ocene (še
posebno to velja glede tehnične), Bešlin je nato z Durjavo v 6 urah ponovil še Velebitaško, Mojca Logar pa različnimi soplezalci Karabore, Šaleško in Akademsko. 2 in 3. t. m. sta Marinčič in Trop ponovila še raz Klina.
Od 25. do 30. aprila so bili Bešlin, Bratina in Durjava še v Kozjaku in Mosorju. Dan po prihodu sta Bešlin in Durjava preplezala novo smer v Markezini gredi (Vodnik »Stijene Hrvatske« med 218 in 210, ocena VI V+, A1, 4.30). Potem sto ista ponovila Lastino smer, 235) in sestopila po smer 238, Bešlin in Božič sta preplezala »Come back«, Bešlin-Bratina-Durjava pa Andjin smjer (218). Vse te smeri so ene najtežjih v okolici Splita

Vzpon v Švici
Slava Mrežar in Matevž Suhač (oba Matica) sta 28. aprila preplezala JZ steno Vincent Piramide (4215 m) - naklon spodaj 45, zgoraj pa mestoma 55 stopinj.

Vzponi AO Postojna
Člani AO Postojna so med prvomajskimi prazniki plezali nad Kamniško Bistrico. Fabjan in Mezgec sta ponovila Perčičev steber v Vežici, Bojan Kranjc in Alenka Žnidaršič pa Mengeško smer v Vršičih. Zadnjo nedeljo pa sta Fabjan in Mezgec med sneženjem preplezala Lahovo smer v Vežici.

V Logatcu so se okrepili
Po krajši krizi in odhodu dveh članov v JLA, se je delo sekcije ponovno okrepilo (trenutno šteje 6 članov). Marca so pričeli z alpinistično šolo, ki naj bi bila končana ta mesec, ker bodo nekatera predavanja prenesli na jesen. Ob koncu prvomajskih pravnikov so bili tudi v gorah kjer so Kržišnik, Mlinar in Rupnik ponovili Centralno smer v Planjavi.

Oznake: AN, , PrV
eXTReMe Tracker