Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.05.1977

Delo, Šport: ... Poročil še ni

Tudi letošnji prvomajski zbor jugoslovanskih alpinistov je bil odlično obiskan, vendar vseh podatkov še ni bilo mogoče zbrati. Javili so se le Kranjčani (na zboru jih je bilo okoli 30) in še to le s prvimi podatki. Med 80 opravljenimi vzponi velja posebej omeniti prvo ponovitev »Bukove« in drugo »Kamasutre«, obe pa sta opravila Markič in M. Štremfelj.

Odprava »Andi 7« ta mesec na pot
Odprava »Andi 77«, ki ima v načrtu vzpon po JV grebenu Jirishance, bo odpotovala 39. t. m. ob 16. uri z Brnika prek Pariza v Limo, vrnila pa naj bi se 5. julija.
Memorial Zvoneta Koflerja bo 22. maja (torej teden dni pred VTK memorialom), ker so ga morali preložiti zaradi spremembe datuma Štuparjevega memoriala. Aljažev dom v Vratih pa je že odprt, vendar bodo okoli 10. t. m. pričeli z večjimi popravili, tako da bo oskrba občasno nekoliko ovirana.

Štuparjev memorial
V nedeljo, 8 t. m., bo na Kamniškem sedlu tradicionalno tekmovanje v veleslalomu, ki ga prireja AO Kamnik. Prijave bodo sprejemali še na predvečer tekmovanja v domu na Kamniškem sedlu do 10. ure, ob 21. uri pa bo žrebanje štartnih številk. Alpinistke in planinke bodo štartale v nedeljo ob 9. uri, alpinisti in planinci pa uro kasneje. Razglasitev rezultatov bo ob 15. uri v Kamniški Bistrici.

Sestanek v Budimpešti
Madžarska planinska organizacija bo od 6. do 8. t. m. gostitelj predstavnikov alpinistov iz socialističnih držav, ki naj bi se ga kot opazovalci udeležili tudi naši zastopniki. Po uvodnem referatu o alpinizmu na Madžarskem bo sovjetski referat o možnosti povezav z UIAA, o opremi (ČSSR), izkušnjah z odprav (Poljska) in ob koncu koordinacija koledarjev za leto 1978.

Ažman in Belak s smučmi
Janez Ažman (Kamnik) se je 10. aprila s smučmi povzpel na Grintavec in smučal z njega po vzhodni steni kakih 300 m, nato pa zavil v ozebnik med Malim in Velikim Grintavcem in prek Podov dosegel stari (ljubljanski) bivak. Stane Belak (Matica) pa je 23. aprila smučal s Kočne v Škrbino, se povzpel na Grintavec in se po »strehi« spustil na Jame in nato nadaljeval proti Suhadolniku.

Ponovitev JV raza Punta Fiames
Drago Repnik (Železničar-L j.) in Branko Ognjančevič (Velebit-Zg.) sta bila letos, kot kaže, naša prva plezalca v Treh Cinah. V soboto, 23. aprila sta ponovila direktno smer po JV razu Punta Fiames (V, 300 in I-III, 400 m).

Alpinizem v ČSSR
V ČSSR imajo okoli 7000 organiziranih alpinistov (v 165 AO), od teh je blizu 1000 vaditeljev in trenerjev (ti bodo morali po novem imeti visoko športno šolo in bodo profesionalci, vaditelji pa so amaterji). Klasifikacija pa zajema le okoli 400 alpinistov, od katerih jih je 45 mojstrov športa. Delo z najboljšimi pa poteka v več selekcijah. V zvezni (federalno društvo) jih je 20, v juniorski (perspektivni, do 26 let) reprezentanci pa še 15. Razen tega imajo še osem pokrajinskih selekcij, v katerih zbirajo najboljše do starosti 22 let in iz teh se potem rekrutirajo v juniorsko in zvezno selekcijo.

Kombinirano zavarovanje
Zanimanje za zavarovanje v primeru reševanja v tujih gorah je v zadnjih dveh, treh letih nekoliko popustilo, saj izhoda ni bilo videti. Sedaj se morda kaže nova možnost. Schweizerische Rettungsflugwacht (SRPW) ali Švicarska zračna reševalna služba deluje na področju vse Evrope in tudi v obrobnih državah Sredozemlja, v primerih gorskih, smučarskih, lavinskih, lovskih in drugih nesreč (tudi pri delu). Letni prispevek za posameznika je le 20 Sfr, za družinsko za varovanje pa 50 Sfr (nakazati ga je potrebno na SFRW Zürich, konto št. 80-637). In kar je najpomembnejše - švicarski alpinistični klub (SAC), ki tesno sodeluje s SRFW na področju reševanja v gorah, opravlja od začetka letošnjega leta reševanja za zavarovane pri švicarski zračni reševalni službi brezplačno.

Kdo v novo KA PZS?
Komisija za alpinizem PZS se je na zadnji seji odločila, da bo zbor načelnikov AO nepreklicno v petek, 13. t. m ob 16. uri v prostorih PZS. Po poročilih (načelnika, pod komisije za GV, vzgojo in izobraževanje, pravilnike, kategorizacijo, turno smučanje smučarska tekmovanja, opremo in stike z JLA ter blagajniškim) bo vsekakor najbolj zanimiva razprava o kategorizaciji in seveda o sestavi nove komisije. Kdo bo nov načelnik, iz katerih AO bodi člani in vodje podkomisij. Predloge za to morajo pripraviti AO!

Našli so uro
Na prvomajskem pohodi po Velebitu (od Oštarij do Paklenice) so planinci »Dela« na najvišjem vrhu našli dragoceno moško ročno švicarsko uro. Po poizvedbah bi jo lahko izgubila Radovljičana ali alpinista iz Zadra. Po opisu (firma, izvedba, oblika) lahko dvigne lastnik ur pri PD Delo, Ljubljana, Titova 35 (Gasparič).

  05.05.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti