Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.04.1977

Delo, Šport: ... Med prvomajskimi prazniki v Paklenici

Tudi letos bo med prvomajskimi prazniki v kanjonu Velike Paklenice zbor jugoslovanskih alpinistov. Livada pod markantno steno Anič Kuka bo za nekaj dni postala zbirališče alpinistov iz vseh naj pomembnejših jugoslovanskih alpinističnih središč, ko si bodo želeli pred bližnjo letno sezono nabrati kar največ izkušenj.
Alpinisti koroško-štajerske regije so se domenili, da bo letošnji tabor v Paklenici naslednja stopnička v zbliževanju med odseki ter posameznimi člani, obenem pa tudi idealna priložnost za dogovarjanje na skupne ture. Zelo močno zastopstvo nameravajo poslati tudi Celjani, ki se žele po odlični zimski sezoni sedaj uveljaviti še z vzponi v kopni skali. Manjkali seveda ne bodo tudi Ljubljančani, saj bodo nekateri odpotovali že čez dan ali dva, posamezniki pa imajo v načrtu še druga dalmatinska ostenja (Mosor).

Snega je veliko
Janez Krušic nam je sporočil nekaj podatkov o snežnih razmerah, ki so terjale preložitev tradicionalnega »Triglavskega turnega smuka« na maj. Snega je veliko, tako da ga bo tudi še v maju dovolj. Sneg pa ni »predelan«, ker je v tem mesecu večkrat snežilo. V soboto je bil na Stolu sneg še naprhan, pršič, poledenel in skorjast. V nedeljo pa so na koncu Zasipske planine namerili 90-100 cm debelo snežno odejo. Iz sten so se, vsipali manjši plazovi, večji pa še čakajo. Sneg je bil pršič, oziroma, skorjast. Podobno je bilo menda tudi na Vršiču.
Tudi celjski alpinisti, ki so zadnji vikend pripravljali postojanko na Okrešlju za pričetek obratovanja (Frischaufov dom bo redno odprt že od konca tega tedna dalje), poročajo o podobnih razmerah. Stene so zametene in s strmih pobočij se prožijo plazovi. Sneg se še ni povsem sprijel s podlago.

Nova smer v Begunjščici
Zvone Andrejšič, ki je pred kratkim prestopil k AO Radovljica, je v soboto v eni uri preplezal novo smer po severnem razu zahodnega vrha Begunjščice (400 m). V nedeljo pa sta skupaj z Reberšakom kot prva preplezala grapo v zahodnem delu severne stene Nemškega vrha (z avstrijske strani): 300 m, 40 stopinj. Imenovala sta jo »Popoldanska«.

Pozdravi izpod Makaluja
S pozdravnih razglednic, ki sta jih poslala Krivic in Malešič iz Nepala smo izluščili nekaj novic. Kot vemo sta iz domovine odpotovala 8. marca letos, dva dni kasneje se je odprava že zbrala v Kathmanduju in 16. marca so menda odpotovali proti Makaluju. Teden dni kasneje so bili v Sedui in konec meseca v bazi (potovali so 11 dni, od tega so en dan porabili za počitek). Nekaj dni za tem so že postavili gornjo bazo (5500 m) pod zahodno steno, za katero piše Krivic, da je v resnici dosti bolj prijazna kot na sliki (»ima zdravo barvo montblanškega granita«).
Večjih težav nimajo, razen z ameriškimi zajtrki (kosmiči ...). Vse gre po načrtu, le Burus in Roskelley, ki sta nameravala v alpskem slogu preplezati francoski raz, sta zaradi bolezni že odšla domov. Naslov odprave je: »Makalu 77«, c/o Mountain Travel, Maharajgunn, Box 170 - Kathmandu/NEPAL.

Zimska sezona AO Tržič
26 aktivnih članov tržiškega odseka je v pretekli zimski sezoni opravilo 121 vzponov, 61 plezalnih in 60 pristopov. Plezali so največ v Karavankah ter Storžiču (10 zimskih prvenstvenih vzponov, 9 prvih zimskih ponovitev in dve drugi), v Julijcih pa letos razen nekaj poskusov niso imeli pomembnejših vzponov. Med pomembnejše vzpone sodijo: Steber zahajajočega sonca v Košuti, SZ raz Storžiča, smer Pavla Janca (Begunjščica) itd.

Rekord na Matterhornu
Do letos je 1200 m visoko S steno Matterhorna pozimi najhitreje preplezala naveza, Härter-Klimek, in sicer decembra 1976 (17 ur). 8. marca letos pa sta ob dveh ponoči v smer bratov Schmidt vstopila Merhar in Wechselberger. Toda na koncu 400 m vstopnega ledišča se je Wechselbergerju zlomila dereza in morala sta sestopiti. Wolfgang Merhar je ob devetih ponovno vstopil in še istega dne dosegel vrh ter tudi sestopil do koče Hornli. Tega dne pa se je na vrhu pripravljala k bivanju japonska trojka - bil je to že njihov četrti bivak! Razmere so bile odlične, menda daleč najboljše v vsej pretekli zimi.

Taurus cilj Mariborčanov
Druga mariborska alpinistična odprava »Taurus 77« naj bi v Turčijo odpotovala 30 julija, povratek pa načrtujejo za 21. avgusta (v gorah nameravajo ostati 10 dni). Pokroviteljstvo je prevzel TAM, ki je tudi prispeval kombi TAM 2001, s katerim bo potovalo 8 članov in večino opreme, drugi (vseh bo 18-20) pa bodo odšli na pot z osebnimi avtomobili. Vodja odprave je Davorin Podrepšek, cilj pa vzhodni, še zelo malo raziskani del Taurusa (baza naj bi bila pod Karagolom). Potovati pa nameravajo prek Ankare do Adane tar dalje proti SV do Karsanti in proti zaselku Barasama, kjer naj bi »presedlali na konje«. Odprava je že pripravila serijo treh značk, ki bo v prodaji že na taboru v Paklenici. Zložili so tudi pozdravno razglednico, za katero imajo že zbranih 800 prispevkov. Nekaj denarja bo prispevala še TTKS Maribor, nekaj še TAM ter druga podjetja, preostalo pa udeleženci sami. Odpravo so pripravili v počastitev 115-letnice AO pri PD TAM..

Pohvalno iz Sarajeva
Letošnja zimska sezona je bila za sarajevske alpiniste ena najuspešnejših, če že ne sploh najuspešnejša. Poleg vzponov, o katerih smo že poročali, naj omenimo še nekatere. 19. marca, so Logič, Zahirovič in S. Žalica preplezali novo smer v S steni Cetine (1992 m) na Prenju: 700 m, kombinirana in objektivno nevarna smer, 7 ur. Isti dan sta Gafič in Šišič opravila prvi zimski vzpon po žlebu v SZ steni Otiša. Teden dni kasneje sta brata Slobodan in Srdjan Žalica v poltretjem dnevu na smučeh prečila Prenj (Bijela-Jezerce-Lupoglav, 2102 m, prva ponovitev SV raza-Zakantari-Jablanica). Dan za njima sta Logič in Šišič prišla na smučeh prek Borašnice do pod Lupoglava in opravila drugo ponovitev SV raza. 9. aprila, pa sta Taševac in S. Žalica opravila prvo ponovitev (prvi letni vzpon) »Nednig smera« v Strminištu pri Sarajevu.
Imajo pa seveda tudi težave. Zaradi gradnje mestne cesto jim hočejo razstreliti 80 m visoki Babin Zub, ki je odličen plezalni vrtec, še vedno ni rešeno vprašanje ponovnega formiranja postaje GRS (sedaj so reševalci razpršeni po PD in med njimi ni uradne povezave), moti jih, da ne deluje več koordinacijska komisija za alpinizem PZJ itd.

Tretji pohod za trim
Zveza sindikatov Slovenije, občinski svet Velenje in PP Velenje organizirajo v sredo 27. t. m. že tretji pohod trim iz Šaleka na Paški Kozjak. Zbirališče med 8. in 9. uro pred gostiščem Verdelj v Šaleku.

  21.04.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti