Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.04.1977

Delo, Šport: ... Stene nad Ledinami

Že nekajkrat smo poročali, da Kranjčani pripravljajo plezalni vodnik za Ravensko Kočno. Sedaj pa lahko povemo tudi nekaj pomembnejših podrobnosti. Vodnik tiska »Gorenjski tisk« iz Kranja, in sicer v nakladi 3000 izvodov (vodnik »Plezalni vzponi - Vzhodne Julijske Alpe« je bil natisnjen le v nakladi 1.500 izvodov). Ovitek bo iz PVC z barvno fotografijo sten nad Ledinami na naslovni strani (kot jih imajo vodniki založbe R. Rother) in prav takim plezalskim posnetkom na zadnji. (Klišeje teh dveh posnetkov nameravajo kasneje uporabiti za razglednice.) V vodniku bo 11 fotografij sten, dve črnobeli plezalski fotografiji, fotografija celotnega ostenja in fotografiji Češke koče ter Ledin, skoraj 30 skic in dvobarven zemljevid. In še rok izida - do 1. avgusta, ko bo otvoritev nove koče na Ledinah.

Smerketov vodnik pred izidom
Razveseljive novice prihajajo tudi iz Varaždina, kjer tiskajo prvi (od skupno treh) vodnik po stenah Jugoslavije. Zlatko Smerke, ki ga je pripravil, je sporočil, da so s tiskom sicer v zamudi, toda izšel naj bi še ta mesec. V njem je obdelal stene Vukana, Stola, Sičevačke klisure, Suve planine, Kablara, Mučanja, Solunske glave, Matke, Šar planine, Prokletij in Komova. Kot je znano, je cena v prednaročilu (sprejema PD »Ravna gora«, 42000 Varaždin, razpošiljal pa jih bo po povzetju) 100 din.

Grapa med Plešivcem in Temenom
V ponedeljek, 21. marca, torej na dan, ko se je iztekala zimska alpinistična sezona, je Janez Gradišar (AAO) sam preplezal prvenstveno smer po grapi med Plešivcem in Temenom. Višina 850 m, ocena IV (1 mesto) in III, večinoma pa je bil sneg z naklonino 30-40 stopinj (zgoraj 45-50 stopinj). Dan pred tem sta smer skušala preplezati s Peršlom, pa ju je zavrnil dež s snegom. V smeri so ostali štirje klini, sestop pa je bil (obakrat) opravljen po smeri.

Novice iz Škofje Loke
V soboto, 27. marca sta Hiršenfelder in Langerholc v 7 urah ponovila Zupanovo smer v Koglu. Z njima je do police plezal tudi Bernik, ki pa je zaradi pomanjkanja časa izstopil po Virensovi smeri. V nedeljo, 3. t. m., pa sta Hiršenfelder in Langerholc plezala v Vranjski dragi (Učka). Plezala sta v Comicijevem stolpu in Rukavici. Tedaj je v tem zanimivem plezalnem vrtcu plezalo tudi več hrvaških navez.
V okviru alpinistične šole pa bo ta teden predaval Franc Langerholc o letni plezalni tehniki.

Tabor na Prenju
Alpinistična sekcija PD »Željezničar« iz Sarajeva je od 3. do 112. marca pripravila zimski alpinistični tabor na Prenju, ki se ga je udeležilo sedem članov sekcije ter dva gosta. Preplezali so kar 32 vzponov, med njimi so bili tudi štiri prvenstvene (Bošnjak, Radovič in Čolakovič so preplezali Ilhanin smer v steni Z Osobca (II, 45 stopinj, 600 m), Čolakovič, Mulaosmanovič in Radovič Smer ranjencev v steni S Motike (II-III, 40-50 stopinj, 300 m), Mulaosmanovič in Vrebac (Novi Sad) sta preplezala novo smer v steni SZ Glave (II, 45 stopinj, 160 m), Sandžačko smer (do 65 stopinj, 650 m) pa Tomič in Rakič (AS »Jahorina« iz Sarajeva). Razen tega so opravili še prvenstveno izstopno varianto smeri Mihaljevič-Šafar v steni S Otiša, prvo ponovitev smeri Lepe veze po rebru SZ Glave, drugo ponovitev smeri Brezovački-Ceraji itd.

Novice iz Patagonije
Na Aconcagui je bila prava poplava odprav - Švicarji, Francozi, Novozelandci, Argentinci, Čilenci itd. Novozelandci Austin Brooks, Bruce Farmer, Ronald Mc Leod in Paul Chapman so 17. januarja prišli na vrh po poljski smeri. Odprava CAB Bariloče, ki jo je vodil Luciano Pera, je naskakovala Dedo del Cesar (nad ledenikom Frias), ki se zaključuje z visokim kamnitim stolpom. 25. januarja so postavili bazni tabor, pet dni za tem pa so že naskočili vrhni špik. Gonzales, Dalla Cia in Nicola pa so se morali obrniti le dobrih 20 metrov pod vrhom, ker se je pričelo dolgo obdobje slabega vremena. Novembra lani se je novozelandska odprava lotila Cerro Stokes (Čile) in vrh dosegla po težavni južni steni (uspeli sta dve navezi). Ta gora leži le malo stran od Dedo del Cesar, ki pa je že v Argentini. Mejni vrh med obema Cerro Cubo pa še vedno ni preplezan (leta 1969 so ga naskakovali Japonci).
Angleži so opravili zanimivo delo v stolpih okoli Fitz Roya. Najprej so jo mahnili na severni konec in iz oporišča Piedra del Fraile sta Rab Carrington ter Alan Rouse opravila štiri vzpone, dva od njih (na Gendarme Pollone in neznani vrh zahodno od Cerro Rincon) sta bila prvenstvena. Naveza Brian Hall in John Wittle pa je po novi smeri prišla na Agujo Guillaumet. Potem so se Angleži odpravili še v skupino Cerro Torre. Tu sta Hall in Wittle preplezala Agujo Standhardt, tretji in edini še nepreplezani vrh Torreja, Carrington in Rouse pa sta se povzpela še na Agujo Cinco Dedos.

Vabijo v poljske J Tatre
Alpinistični odsek PD Domžale organizira od 1. do 10. julija taborjenje ob jezeru Morskie oko v poljskih Tatrah. Za prevoz s posebnim avtobusom, prehrano (kuhali si bodo sami), kampiranje in vodstvo bo potrebno odšteti 1600 din. Taborjenje (vodil ga bo Slavc Šikonja) organizirajo v sodelovanju s poljskimi planinci, ki bodo avgusta prišli v naše gore. Prijave (alpinisti, ki nameravajo plezati, morajo priložiti seznam vzponov) sprejema AO PD Domžale, 611280 DOMŽALE, Krakovska 26, kjer lahko dobite tudi vse informacije.

K 2 ima 8760 metrov
Kartografska služba Pakistana je opravila nova merjenja naj višjih vrhov Karakoruma. Pri tem so prišli do zaključka da je K 2 ali Čogori visok 28.741 čevljev (8760 m) in ne 8611 m. Razlika je občutna, vendar ne dovolj velika, da bi ogrozila Mount Everest, (8848 m). Čogori torej še nadalje ostane drugi naj višji vrh sveta.

Triglavski smuk odpovedan
Po zadnjih podatkih je v višjih legah zapadlo 70 do 100 cm novega snega na zmrznjeno podlago, s katere že drsijo plazovi. Podkomisija za turno smučanje zato odpoveduje nedeljski »Triglavski smuk«.

Jezerski alpinisti pod svojo streho
Večletna organizirana dejavnost MO pri PD je postala tako vsestranska, da je tudi dozorela želja mladih plezalcev, da ustanovijo sekcijo. Ustanovnega občnega zbora se je udeležilo 23 mladih plezalcev, ki so opravili več ko 200 vzponov, razen tega pa organizirali še blizu 40 izletov. Pokroviteljstvo nad AS je prevzela komisija za alpinizem. Mentor sekcije je alpinist in inštruktor GRS Jože Žvokelj načelnik je Luka Karničar, gospodar pa Milan Šenk.

Popravek iz AO Ravne
Med številne novice, ki smo jih med letošnjo zimsko alpinistično sezono objavili o Raduhi, se je vtihotapila tudi neljuba pomota. Med ponavljalci direktne smeri v Veliki Raduhi (12. marca) smo pomotoma navedli tudi Andreja Špilerja.

Sevčnik 77
Meddruštveni odbor PD občine Žalec letos že tretjič organizira serijo orientacijskih tekmovanj. Prvo letošnje je pripravilo PD Polzela, udeležilo pa se ga je 38 ekip (23 pionirskih, 7 mladinskih in 8 danskih), kot gostje pa še jamarji iz Prebolda. Proga za pionirje je bila speljana s Polzele na Vimpekr, prek grajskega parka v Šeneku in je imela pet kontrolnih točk, izbrala pa sta jo Orešnik in Jordan. Za mladince in člane pa je bila daljša (trasirala sta jo Jordan in Šolman) in je vodila pod Sevčnikom. Naslednje tekmovanje bo pripravilo PD Žalec prihodnji mesec.

Iz šestih smeri na Čebine
Proslave ob 40-letnici ustanovnega kongresa KPS na Čebinah, 85-letnice tovariša Tita in 40-letnice njegovega prihoda na čelo KPJ, ki bo v soboto, 16. t. m., ob 16. uri na Čebinah, se bodo množično udeležili tudi planinci. Pripravljeni so pohodi iz šestih smeri: iz Zagorja, Trbovelj, Hrastnika, Zabukovice, Prebolda in Trojan. Podrobnosti o pohodih bomo objavili prihodnji teden.

  07.04.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti