Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.07.2013

Zahtevne prve ponovitve

Paleta preplezanih smeri se iz tedna v teden veča. Poleg znanih, bolj ali manj obremenjenih smeri se že plezajo tudi težke prvenstvene in neponovljene smeri.

Knezova Korenina le ponovljena

Korenino v Steni sta prva plezala Franček Knez in Lidija Painkiher leta 1981. Priplezala sta do pod Čopovega stebra in po njem izstopila. Leta 1992 je Knez z Danilom Tičem preplezal še varianto te smeri. Vse do sobote, 6. julija,  je bila smer še neponovljena. Pod občasnim tušem sta jo prosto ponovila Luka Lindič (AO Celje-Matica) in Andrej Grmovšek (AO Kozjak). Zanjo sta porabila 19 ur, če prištejemo še dostop in sestop, je bila to res prava celodnevna tura.

Strela v Križevniku

Nekaj tednov pred Korenino je Andrej Grmovšek z ženo Tanjo (AO Kozjak) odkrival nedotaknjene oprimke v predostenju Križevnika. Tam sta 15. junija preplezala 200 metrsko smer, ki v glavnem poteka po kotih in počeh. Najtežji del smeri predstavlja 50 metrska previsna poč, k zahtevnosti smeri pa prispevajo tudi po oceni ˝lažji˝ raztežaji, kjer padci niso priporočljivi. Smer sta poimenovala Strela (IX-).

Prva ponovitev Sposojenega izziva

V Debeli peči sta 4. julija Matic Košir (AO Jesenice) in Bojan Hribernik (AO Kranj) ponovila smer Sposojeni izziv (VII/VI, 340 m). Smer sta prva preplezala Jurij Hladnik in Nejc Marčič leta 2009. Matic in Bojan sta smer plezala pet ur in pol, v njej pa sta pustila še tri dodatne kline.

Tabor Pipa miru 2013

Letošnji že enajsti tabor Pipa miru 2013 je uspešno stekel in niti hladno vreme ni skalilo dobre volje. Na Petkovih njivah so udeleženci spet obujali spomin na alpinista Mateja Mošnika - Matota in ob tem preplezali nekaj lepih smeri v Vežici in Vršičih.

Ostale ponovitve

V Julijcih je bila večkrat obiskana planina Zapotok in stene nad njo. Plezalo se je Bratovsko in SZ raz v Srebrnjaku ter Krušičevo, Majino, Jetijevo, Sir Edvardsa in še kako v Zapotoškem vrhu. Nad Mlinarico je bilo spet slišati klice plezalcev v Zidni steni, kjer je obisk doživela Pačamanka (III-V, 480 m). Plezala sta jo Primož Buh (Črnuški AO) in Janez Kekec (AO Rašica). Nadaljevala sta še na vrh Planje po smeri Ulčar-Štucin (V/III, 200 m). Člani AO Kranj so se podili po Mansardi v SZ steni Planje, ki kljub svoji starosti še danes zahteva kar nekaj truda. V Bližini Vršiča se je plezalo Hudičev steber, vsepovprek po stenah Nad Šitom glave in običajne klasike v Mali in Veliki Mojstrovki. Samevale niso niti stene nad Tamarjem. Največkrat je bila obiskana smer Belač-Zupan. V dolinah pod Triglavom je spet mrgolelo plezalcev. V Triglavski steni se je uživalo v Nemški, Čopovem stebru, Skalaški, Nasmehu, Serenadi in še kateri.

V Kamniško-Savinjskih prav tako ni stene, kjer se ne bi plezalo. Zanimiva je ponovitev Hladnikove smeri v Storžiču. To je smer starejšega datuma, ki je zadnje čase malo plezana. Ponoven vzpon avtorja po 50. letih zato še bolj pade v oči.

Tabor Dolomiti 2013

KA PZS organizira plezalni tabor v Dolomitih (Marmolada). Potekal bo predvidoma med 1. avgustom in 4. avgustom 2013, v primeru slabega vremena pa bo prestavljen za nekaj dni. Tabor je namenjen registriranim perspektivnim alpinisom rojenim leta 1988 in mlajšim. Rok prijav je petek, 19. julija, izbor pa bo opravljen 22. julija. Več informacij najdete tukaj.

Lepo vreme v prihodnjih dneh bo spet vleklo v nedotaknjene predele naših sten. Pišite nam o svojih raziskovanjih na alp.ple@planid.org.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

 Strela v Križevniku. Vir: grmoclimb.net

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti