Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.07.2013

Plezanje klasik in redke prvenstvene

Poletje se le sramežljivo skriva in snežiščem podaljšuje življenje. V stenah naših gorah so še vedno aktualne klasične smeri, ki ob vsakem lepem dnevu gostujejo kakšno navezo. Redkih ponovitev in prvenstvenih smeri je še vedno zelo malo, le tu in tam se pojavi kakšna. Marsikdo še vedno trenira v plezališčih in precej plezalcev se je v zadnjih dneh umaknilo v obmorska plezališča naših sosedov. V daljnih Andih pa trenutno poteka odprava, katere člani so opravili že prav lepe vzpone. 

Prva ponovitev v Toplarju

Pred kratkim sta v steni Toplarja, v grebenu Košute, nastali dve novi smeri. Medtem, ko smer Spet doma (IV/III, 530 m) še čaka na prvo ponovitev, jo je smer Samo doma ne (V+/II-IV+, 550 m) dobila v soboto, 22. junija. Čeprav naj bi ta potekala vsaj deloma po že obstoječih smereh. Smer sta plezala Jure Vrhovec in Tanja Ramšak (oba Šaleški AO). Za smer sta porabila nekoliko več časa kot prva plezalca, in sicer 7 ur.

Prvenstveni v Malem Grintavcu

V primorskih stenah so bili spet aktivni člani AO Železničar. 30. junija so v Malem Bavškem Grintavcu preplezali dve novi smeri. Prvo so poimenovali Kinomanija (IV/II-III, 180 m), drugo pa Diploma (IV/II-III, 300 m). Skala v smereh je zelo dobra. Varovanje so v glavnem urejali z zatiči in metulji, na stojiščih pa se je vedno dalo dobro zabiti kline.

Andi 2013

Nazadnje smo pisali o aklimatizacijskem vzponu na predvrh Rima Rima. Po tem vzponu so odpravarji uspešno osvojili še Urus (5485 m), Ishinco (5530 m) in Pisco (5752 m). Osvojen pa je bil tudi en šesttisočak, in sicer Chopicalqui (6354 m), na katerega sta se povzpela Tomi Aurednik in Igor Belovič. Sveže novice lahko spremljate na spletni strani odprave.

Pogoste ponovitve

V Julijcih se je pod težo številnih plezalcev šibila Nad Šitom glava. V njej sosednji Mali Mojstrovki sta bili plezani Severni raz (IV-/III, 300 m) in Deržajeva smer (IV-/II-III, 300 m). Velika Mojstrovka je privabljala naveze v Debelakovo (IV+/IV, 450 m) in Steber revežev (V-/IV+, 500 m). V bolj osamljeni steni Zapotoškega vrha so se potikali člani AO Železničar. Preplezali so smeri Hitri Gonzales (V/IV, 200 m) in Zapotoško (IV, 200 m). Na nasprotni strani doline so prečenje doživeli Pelci. V Rušici se je plezalo Lijak (VI+/V-VI, 250 m) in Kuštrasto smer (V/IV+, 250 m). Nad Krmo se je spet na veliko plezalo v Velikem Draškem vrhu. Verjetno najtežja preplezana smer v tem delu je bila Spominska smer dr. Tomaža Ažmana (VI+/V-VI, 400 m). Na Debeli vrh sta se člana AO Kranj povzpela po smeri Kamin. V Triglavski steni sta člana AO Tržič ponovila zahtevno, klasično Peternelovo smer (VII-/V, 400 m). V Oltarju je redek obisk doživela Grapa. Prijazne za ta čas so bile tudi stene nad dolino Belih vod.

V Kamniško-Savinjskih se je precej plezalo v Koglu. Po težavnosti izstopa smer Amonit (VIII-/VII+, 230 m), ki sta jo plezala Bojan Hribernik (AO Kranj) s soplezalcem.
Člani AAO so se zbrali na Korošici in s tečajniki spoznavali lepoto tamkajšnjih sten. Plezali so v Vršičih, Vežici, Planjavi in Lučkem Dedcu. Opravili so z Akademsko, Centralnim stebrom, Desno, GG, Humar-Škarja, Kazalčkovo, Lepo, Levo, Lukmanovo, Mimo Votline, Neznano z direktnim izstopom, Pintar-Anžin-Pristovšek, Preložnikovo, SZ razom Vežice, Večerno in še kakšna bi se našla. Poleg Akademcev se je v teh smereh znašla še marsikatera druga naveza.
Stena Begunjske Vrtače je gostila kar nekaj navez. Plezalo se je smeri Janc Mali, Smrketo in Šentansko. Igličeva v Mali Rinki je seveda pravi hit, popularna pa je tudi Vzhodna smer. Nekoliko manj je obiskan Belačev steber (IV+/III, 180 m) v veliki Kalški gori, katerega sta plezala člana AO Domžale.
V Srednji Raduhi je Igor Radovič (AK Črna) sam preplezal Stanetovo zajedo (IV-/II-III, 185 m), Marjeta Brežnik (AO Celje Matica) pa Veterne police (IV/II-III, 185 m). Več lažjih smeri so člani AO Kozjak preplezali v Velikem Vrhu. Obiskali so Sestopno, Cuba Libre, Grapo in Sončno.

Vodniki

Spletni vodnik Primorske stene je postal bogatejši za še eno ostenje. Dodano je bilo Jalovčevo ostenje nad Tamarjem. Jalovec je tako opisan iz vseh strani in čaka na plezanja željne obiskovalce.

Ob 120. obletnici planinstva v BIH je bil izdan vodnik po bosanskih gorah in stenah z naslovom Velike stijene. Namenjen je tako plezalcem kot pohodnikom.

75. obletnica prvega vzpona na Eiger

9. - 12. julija bo v Grindelwaldu spominsko opomnenje na prvi vzpon čez severno steno Eigerja. Po številnih tragičnih poskusih je prvim uspelo priti čez njo Anderlu Heckmairu, Ludwigu Vörgu, Fritzu Kaspareku in Heinrichu Harrerju.
Prva Slovenca, ki sta preplezala severno steno sta bila Dušan Kukovec in Janez Resnik. Med 22. in 24. julijem 1969 sta opravila 69. ponovitev Heckmairjeve smeri.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Kinomanija in Diploma. Foto: Peter Bajec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti