Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 31.03.1977

  31.03.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

četrtek, 31. marec 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 933

Delo, Šport: ... Kriteriji potrjeni

Kriteriji za izbor prve selekcije kandidatov za »Everest 79«, ki jih je pripravila posebna skupina KOTG PZS in ki smo jih na kratko opisali prod 14 dnevi, je potrdila tudi komisija za alpinizem PZS. Sestanek v Zagrebu s predstavniki PZJ, ki naj bi med drugim obravnaval tudi kriterije, pa je bil žal že drugič preložen, tako da selekcije še vedno ni bilo moč sestaviti.

Več ponovitev
Čeprav se je zimska alpinistična sezona končala z nastopom koledarske pomladi, so tudi zadnji vikend precej plezali, predvsem v stenah nad Kamniško Bistrico. Kranjski navezi Markič-Zaplotnik in brata Štremfelj sta v soboto v sedmih urah ponovila Kamniško smer v Koglu. Bojan Brvar in Jure Ulčar (oba Matica) sta v soboto preplezala varianto med Kukovčevo smerjo in Humar-Škarja v južni steni Planjave (V, 7 ur). Bogdan Biščak in Matjaž Lenassi (oba AS Postojna) sta v nedeljo ponovila Rumeno zajedo v Koglu itd.

Steber zahajajočega sonca
V soboto 19. t. m. sta Željko Perko in Iztok Tomazin (oba AO Tržič) prvič pozimi preplezala steber v SZ steni Velikega vrha (Košuta). Smer je bila prvič preplezana poleti 1975 (Perko-Zupančič) in doslej ni bila ponovljena, bila pa je znana po izredni krušljivosti (višina 300 m). Perko in Tomazin sta za vzpon potrebovala 10 ur, v steni pa sta naletela na težave od IV. do VI. stopnje ter ledene žlebove z naklonino 50 do 75 stopinj. Zadnjo tretjino stene sta plezala v snežnem metežu, ki ju je spremljal tudi pri sestopu.

Peto žrelo Storžiča
V soboto sta Janez Volkar in Marjan Kregar (oba Kamnik) prvič presmučala Peto žrelo, in sicer od vrha Storžiča do mesta kjer je bil naslednji dan cilj Kramarjevega smuka. Za spust (z normalnimi smučmi, varovana sta bila le na začetku) sta potrebovala tričetrt ure.

Celjani v Kleku
Prvi spomladanski vikend so Celjani preživeli v ostenju Kleka nad Ogulinom. V soboto sta Čanžek in Črepinšek ponovila Žoharjev steber (VI/ A1, 200 m), Knez in Zupanc »Železničarsko 20« s Tonkino prečnico (Ae1-2, IV) do Dragmanovega bivaka in po Železničarski smeri do vrha, med tem ko sta to smer Čanžek in Pepelnik v nedeljo ponovila originalno (Ae1, A2, dve mesti VI+, v sredini smeri so izbiti klini, tako da sta morala zatikati vrvice v luknje). Knez in Zupanc sta v soboto ponovila še Damuzovo plafonierko (VI, A2), Bornšek in Črepinšek pa v nedeljo Vrijeskovo ploščo (VI, A2-3). Plezali so še Mladinsko smer z varianto S VOS (A2, V) in Originalno (III + ), Dragmanovo smer (IV+, dve navezi), Jugovzhodno glavo (V, dve navezi) ter Brankovo smer (VI, dve navezi). Devet plezalcev je v dveh dneh opravilo 28 vzponov, Knez sam kar pet.

Turna smuka PZS
V nedeljo bo podkomisija za turno smučanje PZS priredila turo Komna-Lanževica-Komna, ki jo bo vodil France Šušteršič. Zbor bo v soboto zvečer na Komni, prijave pa sprejema pisarna PZS do petka opoldne.
Konec prihodnjega tedna pa bo Danilo Škerbinek vodil smuk s Kredarice. Zbor bo v soboto, 9. aprila, ob 10, uri v Mojstrani, smuk s Kredarice v Krmo pa v nedeljo. Prijave sprejema pisarna PZS do četrtka, 7. aprila opoldne.

Vabijo na Prenj
Komisija za alpinizem BiH vabi na smučarsko turo prek Velikega Prenja (od 8. do 10. aprila). Odhod iz Sarajeva bo v petek, 8. aprila, ob 7.30 do Konjiča, od koder je na Jezerce, kjer bo pripravljeno prenočišče, okoli 7 ur. V soboto so na programu ture (Zelena glava, Otiš), prenočevali (v šotorih) pa bodo v Zakanratu. V nedlejo je pred-viden še spust pod Izgorjelu Grudu (ena naj markantnejših sten v BiH) in sestop v Jablanico (skupaj 5-6 ur). Prihod v Sarajevo je predviden okoli 19. ure. Prijave udeleležencev iz Slovenije sprejema pisarna PZS do vključno torka, 5. aprila, opoldne. Za udeležence pa je seveda obvezna popolna turno-smučarska in alpinistična (tudi bivak) oprema.

Hrvaški tabor pod Troglavom
Tudi na zimskem taboru hrvatskih alpinistov, ki sta ga organizirala oba splitska odseka, udeležilo pa se ga je 17 alpinistov iz Zagreba, Reke in seveda Splita, so zabeležili nekaj dobrih zimskih vzponov (skupno 28, po 12 smereh). Anič in Kovač sta z bivakom preplezala (4. in 5. t. m.) prvenstveno (posvečeno Guliču in Bedalovu) v centralnem delu severne stene Troglava (V, A2. 50-75°), Pet smeri, ki so prav tako prvenstvene, vodi po različnih ozebnikih (II, do 45°), ostale pa so prve ali druge ponovitve. Opravili so tudi sedem tur, Božič pa tri spuste na smučeh. Tabor je dobro uspel, le škoda, da. se ga ni udeležilo več alpinistov.

Prvenstveni vzponi Sarajevčanov
V pretekli zimi so tudi sarajevski alpinisti opravili več zanimivih vzponov. Februarja sta Tomič in Zahirovič preplezala novo smer (500 m, 45 do 75°) v zahodni steni Osobca (2026 m). Brata Rakič, Gafič, Jovanovič in Logič so v Veliki Kapi preplezali novo smer, ki so jo ocenili s 700 m, 50-60°. v Strminištih (Bukovnik pri Sarajevu) pa sta Maltarič in Pajkanovič preplezala novo smer (170 m, IV+ , 7 ur). Marca so zabeležili še tri pomembne vzpone. M. Rakič in Tomič sta preplezala novo smer v zahodni! steni Osobca (600 m, 45 do 75°), prek zahodnega ostenja pa so se povzpeli Bošnjak, Čolakovič in Radovič, Šišič in Vatrenjak pa sta zaključila velikopotezno grebensko prečenje Vezirova brada-Severni vrh v Prokletijah, katerega prvi del sta v navezi z Maltaričem preplezala že februarja letos. Skupno sta za prečenje potrebovala tri dni.

Novice iz Raduhe
Na Raduhi je še nad meter snega, tako da je smuk mogoč z vrha do planine. Cesta iz zaselka Struge je prevozna do planine Vodol, odcep ceste nad Lučami pa do kmetije Miklavec pod Radušnikom.
Rok Kolar (Prevalje) in Slavko Kolar (Ravne) sta 19 t. m v 5 urah preplezala »Kovačevo« (VI) v Mali Raduhi. Istega dne so Irena in Vanč Komprej (Prevalje) ter Franc Pušnik, (Ravne) preplezali »direktno« v Veliki Raduhi. V nedeljo pa so Majda in Irena Komprej (obe Prevalje) ter Brane Pušnik in Engelbert Vravnik (oba Ravne) prvič pozimi preplezala, še Osrednjo grapo v Veliki Raduhi (III, IV+, 6 ur).

Oznake: ALP, AN, smuTurno
eXTReMe Tracker