Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 24.03.1977

  24.03.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

četrtek, 24. marec 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1168

Delo, Šport: ... Največ vzponov AO Celje

Za konec zimske sezone so Celjani opravili toliko vzponov kot noben drug alpinistični odsek pri nas. Omenimo le zadnje med njimi. V četrtek, 10. t. m., je Franček Knez preplezal še zadnjo deviško grapo (X) v Mrzli gori (600 m, 40°, 5 ur). V nedeljo, 13. t. m., so Čanžek, Horvat in Zupanc v 4 urah preplezali zahodno steno (smer Debelakove) Ojstrice (druga ali tretja zimska ponovitev). 14. in 16. t. m. pa sta Knez in Zupanc v 15 urah kot prva zmogla Beli graben v severni steni Planjave (do 55°, 600 m), ki je poleti nepreplezljiv. V grabnu sta imela težke razmere (led in padajoče kamenje, led), izstopila pa sta desno na Maričkine plate. 16. in 17; t. m. sta Andrej Bergant in Vinko Deželak ponovila slovensko smer v Triglavu (slab sneg, zgoraj mehak). Izstopila sta po Prevčevem izstopu. 17. t. m. je Knez preplezal Zeleni steber (med Celjsko smerjo in vzhodno grapo) in novo smer ocenil s 500 m, III, 3 ure. Dan za tem je sam preplezal še prvenstvo »Samotno smer« (desno od smeri Skozi okno) v vzhodni steni Križa (300 m, do 45°, 3 ure in pol), v soboto pa je v navezi z Jožetom Zupanom opravil še prvi zimski vzpon po smeri Modec-Režek (V + , 500 m) v stebru Križa (10 ur). Istega dne sta Jože Borušek in Stane Nežič preplezala še smer Skozi okno (drugi zimski vzpon) v vzhodni steni Križa, Grega Kramar in Igor Gomze sta zmogla Hudi prask do vrha Mrzle gore, Čanžek, Črepinjšek in Horvat pa so preplezali še zahodno grapo Ojstrice. V nedeljo, 20. t. m., pa so Čanžek, Horvat in Pepelnik preplezali še Šarino poč v Dedcu. Omenimo naj še, da so celjski alpinisti poskušali vzpon (že drugič to zimo) tudi po spominski smeri v Ojstrici (Zmaj), toda po dveh dneh so morali zaradi nemogočih razmer odnehati.

Tržiške novice
V četrtek, 17. t. m., sta Filip Bence in Borut Bergant opravila prvenstvena vzpon (spominska smer Pavla Janca) v severni steni Begunjščice (vstop V, A1, mestoma 75°, ostalo III-IV, 660 m, 7 ur). Ista naveza je 4. t. m. v severozahodni steni Velikega vrha (Košuta) preplezala tudi novo smer v spomin na Jožico Dolinar (III-IV, 40-60°, 250 m). V isti steni sta dva dni za njima Janez Grohar in Željko Perko opravila drugo zimsko ponovitev »Grape v škrbino« (40-70°, 250 m), Janez in Ludvik Rožič pa sta v avstrijskem delu stene preplezala grapo, ki doslej najbrž še ni bila plezana.
V ponedeljek, 14. t. m., je Željko Perko sam v nekaj manj kot štirih urah ponovil kar štiri smeri v severni steni Begunjščice. Najprej je opravil prvenstveni vzpon (smer je imenoval Frelihova), ki ga je ocenil s 45-55°, mestoma 65°, 200 m. Zatem je opravil prvo ponovitev Desne grape (40-60°), ki jo je pred nedavnim preplezal Tomazin, nato pa je splezal še Škratovo smer (prva zimska ponovitev, 120 m, 45-55°) in za zaključek kot prvi ponovil še Rožičevo grapo (vstop 70°, ostalo 40-50°, 250 m).

Iz poročila AO Kamnik
V torek, 15. t. m., sta Irena Markuš in Dušan Podbevšek prvič pozimi (in verjetno drugič nasploh) ponovila Pripravniško grapo v zahodni steni Planjave (spodaj V, zgoraj II). V grapi sta imela dobre snežne razmere. Dan za njima so Marjan Kregar, Klemenc (Domžale) in Pollak v štirih urah prvič pozimi ponovili Sobotno smer v SV steni Planjave. Potem pa so v eni uri kot prvi preplezali še »Zadnjo grapo« v Zeleniških špicah (spodaj 50°, zgoraj 40°). Sestopili so po »Namiznem prtu«, in sicer v komaj pol ure (verjetno druga ponovitev). V petek, 18. t. m., so isti trije v petih urah prvič pozimi ponovili še Univerzalno smer v zahodni steni Planjave. (Smer sta pred tremi leti plezala Škofič in Tratnik, ocenjena pa je s III-IV.) Močno jih je oviral veter.

Aktivni tudi Jeseničani
V petek, 18. t. m., so Domevšček, Hrovat, Jelenc in Jeršin v 45 minutah preplezali Uroševo grapo (Nad Šitom glava). Zanimivo je, da so vstopili šele ob 20. uri in so torej plezali ponoči. V soboto se je na Vršiču začel jeseniški začetniški tabor. Gregorič in Kunstelj ter Beznik in Terseglav so opravili drugi zimski vzpon po Deržajevi smeri v Mali Mojstrovki, naveza Domevšček-Hrovat-Jelenc pa je prvič pozimi (8 ur) preplezala smer Brelih-Košir (Nad Šitom glava). Drugi tečajniki so se lotili Butinarjeve, Desne in Uroševe grape ter jih vse večkrat tudi ponovili. Oviralo pa jih je slabo vreme, zaradi česar je tudi odpadel nedeljski pohod prek Slemena v Tamar.

Ravenčani v Raduhi
V nedeljo, 13. t. m., so Irena Komprej, Stanko Mihev in Franc Pušnik kot prvi pozimi ponovili Popoldansko smer v Veliki Raduhi (III-IV, 350 m, 6 ur). Dan pred njimi pa so Janeta Kodrin, Rok Kolar, in Milan Vošank opravili prvo zimsko ponovitev Direktne smeri v Veliki Raduhi.

Kramarjev smuk
V nedeljo ob 10. uri se bo na plazu pod Storžičem začel Kramarjev smuk, tekmovanje, ki šteje tudi za slovensko smučarsko prvenstvo alpinistov. Alpinistični odsek in PD Tržič vabita vse, da se tekmovanja udeleže v čim večjem številu. Pismene prijave pošljite na naslov: Marjan Gros, Ravne 12, 64290 Tržič. Ustne prijave pa bodo sprejemali v soboto do 20. ure v domu pod Storžičem.

Prvenstvena v Paklenici
Iz akademskega AO so nam sporočili, da so v soboto Jeromen, Rupar in Schlambergar opravili prvenstveno prečenje stene v Koti 670 (Mala Paklenica), ki so ga ocenili s V. težavnostno stopnjo. Istega dne sta Bogo Čufer in Damjan Žagar preplezala smer Kopač-Tarter v Vršičih nad Korošico.

V Škofji Loki zdaj AO
V ponedeljek so na občnem zboru PD Škofja Loka, ki je minil v znamenju 70-letnice plodnega dela, med drugim sprejeli tudi sklep, da alpinistično sekcijo, ki so jo ustanovili lani, preimenujejo v AO, za kar so izpolnili vse pogoje. Ob tej priložnosti smo izvedeli tudi za sobotni vzpon Boštjana Kekca in Pavleta Podobnika po Uroševi grapi (Nad Šitom glava) ter za program AŠ. Drevi bo Tone Hiršenfelder predaval o pripravi na plezalni vzpon in o treningu, Viki Grošelj (Matica) pa bo pokazal nekaj diapozitivov.

AŠ AO Železničar
Začetkom prihodnjega meseca se bo začela tudi alpinistična šola AO Železničar. Vaje na Turncu bodo imeli vsak ponedeljek in četrtek ob 15. uri, sestanke (kjer se interesenti tudi lahko prijavijo pa imajo vsako sredo ob 19.30 v društvenih prostorih na Moše Pijade 39 (vhod nasproti Jugobanke).

Na Grohotu
Na željo koroških in štajerskih AO je komisija za alpinizem PZS organizirala tečaj za alpinistične inštruktorje na Grohotu pod Raduho. V petek, 11. t. m., se je zbralo 20 članov AO Impol, TAM, Kozjak, Črne in ŠAO. Tečaj, ki je po tekal v obliki razgovorov, pa je vodil Tone Sazonov.

Oznake: ALP, AN, PrV, USP
eXTReMe Tracker