Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.03.1977

Delo, Šport: ... Neugnana naveza Knez-Zupan

Celjska alpinista Knez in Zupan, ki spadata vsaj v zadnji zimski sezoni med naše najbolj zagnane plezalce, si nista hotela vzeti prvenstva v Štajerski Rinki. Ker sta morala prvi uspešni vzpon končati s prečenjem iz stene že pod Glavo, sta v petek ob 12. uri ponovno vstopila v smer Režek-Modec. Prvič sta bivakirala pod kaminom, v soboto pa sta kljub hudemu viharju, ki se je razdivjal v steni, dosegla sredino Glave. V nedeljo nekaj po 12. uri pa sta se na vrhu že rokovala z udeleženci celjske AŠ, ki jih je načelnik (njun vzpon je ves čas spremljal iz stene Križa) Ciril Debeljak privedel skozi Turski žleb in prek Rink.

V četrtek, torej dan pred pričetkom vzpona v Štajerski Rinki, je Franček Knez sam (v pičlih štirih urah) prvič pozimi preplezal Centralno grapo v jugovzhodni steni Mrzle gore.

Kranjske novice
V nedeljo, 27. februarja, so Peter Markič in brata Andrej ter Marko Štremfelj preplezali - po razpoložljivih podatkih prvenstveno - smer v JZ steni Ruse peči nad Krnico. Vstopili so po Kačjem grabnu, kmalu zavili iz njega po ozki grapi in nato po grebenu splezali tik pod vrh Ruse peči, kjer so se navpični stopnji umaknili v grapo, ki vodi v škrbino s Frdamanimi policami in so jo preplezali Mariborčani. Po tej so tudi sestopili. Povprečna naklonina 40-45 stopinj (eno mesto 50), ocena vršnega grebena III, večinoma I-II, 1000 m, 6 ur, to so ocene »Bohomurčkovega grabna«.
V torek. 1. t. m., je Andrej Štremfelj v navezi z Marijo Perčič preplezal Špikov graben in vzhodni greben Špika (6 ur). Dan za tem pa je Štremfelj sam opravil (4 ure) še prvo zimsko ponovitev smeri po zahodnem stebru Štruce, ki jo je lani z Zaplotnikom preplezal v prvenstvenem vzponu (II do III, 500 m).

Idrijska vzpona
Dne 26. februarja sta Zlatko Gantar in Leo Svetličič v 9 urah preplezala južni raz Turske gore. V steni je bilo veliko ledu. Naslednji dan pa sta v hudi megli Peter Poljanec in Emil Tratnik preplezala greben Rinka-Skuta (vsi so člani AO Idrija).

AŠ v Novi Gorici
Alpinistična sekcija PD Nova Gorica sporoča, da se bo v sredo, 16. t. m., pričela njihova druga alpinistična šola. Prijave sprejemajo v društvenih prostorih na Delpinovi 34, ki so po novem za člane odprti vsak torek in četrtek med 15. in 18. uro.

Še ponovitve
V noči od sobote na nedeljo so Franc Bergant, Rado Mrdženovič, Janez Vodlan (vsi AO Domžale) in Miro Štebe (AO Mengeš) opravili drugi zimski vzpon po Centralni grapi v JV steni Mrzle gore, ki jo je dva dni pred tem kot prvi pozimi preplezal Knez iz Celja.
Drugo ponovitev v nekaj dneh je doživel tudi Bobnar v JZ steni Brane. Opravila sta jo Janez Benkovič in Dušan Podbevšek (oba OA Kamnik), in sicer v nekaj več kot sedmih urah. Opravila sta tudi direkten vstop (prvi plezalci Bergant, Mrdženovič in Vodlan so se skoku umaknili v desno).
Bojan Pollak in Marjan Kregar (oba AO Kamnik) pa sta v noči od sobote na nedeljo opravila prvo ponovitev Mihove grape v Kalški gori (vzhodna) stran, med Kalško goro in Zobom), ki jo je pred leti preplezal France Malešič.

Tečaj pod Grohotom
Na predlog koroških in štajerskih AO bo od 11. do 18. t. m. na Grohotu pod Raduho tečaj za alpinistične inštruktorje, ki ga bo v imenu komisije za alpinizem PZS vodil Peter Janežič. Tečaj je obvezen za vse načelnike, oziroma njih namestnike, ker se bodo ob tej priložnosti dogovorili tudi o prihodnjih skupnih akcijah.

JV stena Tupungata
Kot smo že poročali je CAI Vercelli ob 50-letnici organiziral alpinistično odpravo v argentinske Ande. Za cilj so si izbrali še nedotaknjeno jugovzhodno steno Cerro Tuoungato (6800 m) in uspeli. Vzpon so opravili Marco Ferrari, Andrea Guala in Marco Ciocca. Zanimivo je, da so imeli to steno v načrtu že hrvatski alpinisti, vendarle zaradi časovne, predvsem pa finančne stiske sploh niso odšli izpod Acongague proti Tupungatu.

Registracija GV
Komisija za alpinizem PZS poziva vse aktivne gorske vodnike, da nemudoma pošljejo svoje knjižice v potrditev. Knjižice, s katero gorski vodnik dokazuje svojo usposobljenost, bodo potrjevali le še ta mesec.

O zgodovini v Škofji Loki
Drevi bo na gimnaziji v okviru škofjeloške alpinistične šole predaval Rado Kočevar o zgodovini alpinizma. Ker je bil Kočevar eden od najvidnejših plezalcev naše prve povojne generacije, bo predavanje še posebno zanimivo.

Zagrebška AŠ
Danes zvečer bo pričela z delom tudi zagrebška alpinistična šola, ki jo že po tradiciji organizira AO »Velebit«, letos pod vodstvom Daniela Buriča. Šola bo trajala do 4. maja in se bo končala z izletom v Paklenico na zbor jugoslovanskih alpinistov. Predavanja bodo vsak četrtek ob 19. uri v prostorih PDS Velebit, praktične vaje pa ob sobotah in nedeljah. Zanimivo in pohvalno je tudi, da bodo vsi udeleženci življenjsko zavarovani in da bodo takoj ob začetku prejeli vrvno zanko z vponko (z matico), kar bo odličen pripomoček pri plezalnih vajah v vrtcu. Vsak pa bo moral vplačati 200 dinarjev vpisnine, mlajši od 18 let pa predložiti tudi potrdilo staršev.

Dovoljenje Pakistana za Tržičane
Planinsko društvo Tržič je pred dnevi naposled dobilo dovoljenje za vzpon na Gašerbum I (Hidden Peak 8068 m) v Karakorumu. V glavnem mestu Pakistana Ravalpindiju morajo biti udeleženci odprave do 15. maja letos. Časa je torej le še malo, zato je velika škoda da vsi, ki so jim obljubil finančno pomoč, še niso rekli zadnje besede.

Zadnji šesttisočak
Skupina italijanskih in argentinskih alpinistov je za konec tamkajšnje letne sezone preplezala Cerro Norte, ki ga imajo poznavalci za zadnji nedoseženi vrh nad 6000 m v provinci San Juan.

Mariborčani v Taurus
Ob 15-letnici ustanovitve AO TAM pripravljajo odpravo »Taurus 77«, ki naj bi imela 18 do 20 članov, vodja pa bo Davorin Podrepšek. Pogorje Taurus v Turčiji so naši alpinisti že obiskali, toda te gore so še tako malo raziskane in nudijo še tako številne možnosti prvenstvenih vzponov, da bodo cilj še številnih odprav. Odprava naj bi odšla na pot 30 julija, vrnila pa naj bi se do 22. avgusta. Potovanje bodo opravil z osebnimi avtomobili in kombijem Tovarne avtomobilov (TAM) iz Maribora.

  10.03.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti