Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.03.1977

Delo, Šport: ... Greben in grapa

Marjan Kregar in Bojan Pollak (oba AO Kamnik) sta pred dnevi v 11 urah preplezala severni greben Babe (Lučke Brane, ki doslej po razpoložljivih podatkih še ni bil preplezan (torej zimski prvenstveni vzpon. Stena je visoka okoli 500 m (dobrih 26 vrvnih dolžin), spodnjih šest dolžin sta ocenila s III-IV, zgoraj pa je bilo nekoliko lažje (težavam sta se ogibala v desno). Vreme sta imela ugodno, tudi snežne razmere, le v spodnjem delu je prevladoval pršič.
V nedeljo sta se Kregarju in Pollaku pridružila še Klemenc (Domžale) in Vrankar (Mengeš) in vsi štirje so v nekaj več kot dveh urah (priganjale so jih razmere) preplezali grapo levo od grebena v Babi. Tudi ta doslej še ni bila preplezana, kar pa je mnogo bolj razumljivo, saj je pravo stekališče za plazove. Višina stene je približno 400 metrov, naklonina pa med 40 in 50 stopinjami. Razmere so imeli že mnogo bolj neugodne kot dan poprej in tudi snežilo je, toda kljub temu sta Kregar in Pollak takoj po turi popeljala tečajnici Tatjano Golob in Ireno Markuš še po južnem grebenu na Ojstrico.

Bobnar v Brani
Tudi na Brani so konec preteklega tedna opravili prvenstveni vzpon, člani OA Domžale Brane Bergant, Rado Marzenovič in Janez Vodlan so v 12 urah preplezali plaz Bobnar v Brani, ki je bil za ta predel svojevrsten plezalski problem (smer vstopi nad Koncem, izstopi pa na Kaptana, kot Bosova grapa, le da ta začenja iz Klina).

Ponovitev »Smeri zaspancev«
V nedeljo so Borut Bergant, Janez Lončar in Željko Perko (vsi AO Tržič) v 10 urah opravili prvo zimsko ponovitev »Smeri zaspancev« v severni steni Velikega vrha (Košuta). Smer sta prva preplezala oktobra 1976 Bergant in Lončar ter jo ocenila s III, mestoma V, 400 m, pozimi pa so v steni naleteli na povsem ledne razmere.

Alpinistične šole
Akademski AO vabi drevi ob 20. uri na predavanje Igorja Tekavčiča o prvi pomoči. Predavanje bo v društvenih prostorih Ljubljana, Trg osvoboditve 1/56.
AO Črnuče je imelo otvoritev letošnje alpinistične šole včeraj, pa tudi vsa predavanja bodo ob sredah (19.30), in sicer v prostorih pod odrom kino dvorane v Črnučah (vhod z dvorišča). Vabijo vse, ki jih zanima alpinizem ali pa si- žele izpopolniti znanje o varni hoji v gore.
AO Šmarna gora je organizator letošnje alpinistične šole za vsa planinska društva v občini Ljubljana Šiška. Otvoritev bo v četrtek, 10. t. m., ob 16. uri na Turncu, kjer bodo potem vsak teden ob tem času praktične vaje, ob 18.30 pa potem še predavanja v društvenih prostorih v Vikrčah (nasproti gostilne Kovač).

Dežurstvo GV na Komni
PD Ljubljana-matica se je na ponedeljkovi seji UO odločilo, da tudi letos organizira dežurstvo gorskih vodnikov v planinskem domu na Komni. Vsi, ki bodo prespali v njihovem domu, se bodo lahko brezplačno udeleževali turnih smukov (po razporedu, ki ga bomo objavljali - seveda pa le v primernem vremenu) na okoliške vrhove. Začeli bodo že prihodnji teden, turni smuki pa bodo na sporedu vsako soboto in nedeljo.

Snežne razmere v Triglavskem pogorju
Ciril Praček je posredoval snežne razmere v Triglavskem pogorju 27. februarja: Krmarica (1000 m) 1.20 m zrnatega snega, Pleša (1360 m) je bila zasuta s plazom (6-8 m snega), Polje (1560 m) dva metra zrnatega snega in 20 cm pršiča, Apnenica (1900 m) tri metre in 25 cm pršiča, Ledenik (2500 m) pet metrov snega. Triglavski svet je torej idealno zasnežen, odlična je tudi smuka in sneg (zjutraj) drži človeka tudi brez smuči. Orjaški kložni plaz se je utrgal izpod Malega Draškega vrha v svet pod Plešo (prek 15 m visok nanos). Ta plaz je dopolnil še plaz (plastni, kložast) izpod Malega in Velikega Draškega vrha, ki je zapolnil vso dolino pod Plešo (med 1240 in 1860 m). Nevaren je prehod prek Polja pod Vernarjem, kjer se kloža še ni sprostila, zato svetuje pristop iz Zgornje Krme prek Medvedjeka.

Novice z Jesenic
V četrtek, 17. t. m., se bo z izpiti za letošnje tečajnike končala alpinistična šola AO Jesenice, ki jo obiskuje 23 mladih planincev. Razen osmih predavanj so doslej opravili tudi več tur: na Kepo, Stol, za Ak in pod Srce itd. Šolo vodi Milan Fülle.
Člani AO Jesenice so se močno angažirali tudi pri pripravi zimskega pohoda na Stol. V petek, 18. februarja, jih je več kot 30 (članov, pripravnikov in tečajnikov) prehodilo vso pot predvideno za vzpon na najvišji vrh Karavank.
V nedeljo, 13. t. m., bodo organizirali veleslalom izpod Rožce, ob 30-letnici ustanovitve AO Jesenice. Vabljeni vsi nekdanji člani, pred in povojne generacije.
Od 18. do 20. t. m. bodo na bivaku IV organizirali zimski tečaj, ki ga bodo v nedeljo zaključili s tradicionalnim pohodom (skupaj z MO) Vršič-Sleme-Tamar. Poleti pa nameravajo B IV prenoviti.
V delu že imajo nove pograde, tako da bo jeseni v zavetišču lahko brez težav prespalo 8-10 obiskovalcev.
Poskrbeli pa so tudi za boljše obveščanje javnosti o svojem delu. Omarico so premestili z zidu kina Radio v sre-dišče Jesenic (nasproti Jugobanke).

Apel obiskovalcem gora
Čeprav se zimska planinska sezona v gorah ni niti še povsem razmahnila, že poročajo o slabih razmerah v zimskih sobah. Na Kamniškem sedlu je poškodovan tečaj vrat; soba je bila polna snega in brez drv, zato je nujno potrebna popravila. Tudi na Korošici so pozabili zapreti vrata in je v predprostor vdrl sneg ...
Po načelih osnovne planinske etike je vsak obiskovalec planinskih postojank dolžan zapustiti prostore urejene in pospravljene, vrata zaprta itd. To še posebej velja za bivake in zimske sobe, ki so predvsem namenjeni zaščiti pred neurjem, prenočevanju v sili in kot mesto za počitek, ne pa zganjanju vandalizma nevzgojenih. Planinska organizacija vlaga prevelika sredstva v gradnjo in popravila, preveč je prostovoljnega dela planinskih zanesenjakov, da bi dopuščali vse, kar se komu zahoče!

Subskripcija za Smerketove plezalne vodnike
PD »Ravna gora« iz Varaždina, ki bo založnik tudi naslednjih treh plezalnih vodnikov, ki jih pripravlja neumorni Zlatko Smerke, je sporočilo, da bo vsem, ki bodo naročili vodnike pred izidom priznalo 20 % popusta. Cena posameznih vodnikov (skupaj bodo izšli trije in bodo zajeli vso Jugoslavijo, razen Slovenije in Hrvatske - za zadnjo je vodnik izšel leta 1975) bo100 din, plačati pa jih bo potrebno po povzetju. Vodniki bodo veliki 13 x 19 cm s plastificiranim ovitkom, stene bodo prikazane s fotografijami, planinska področja pa z dvobarvnimi kartami. Izšli bodo v nakladi po 1000 izvodov, in sicer prvi že ta ali prihodnji mesec, druga dva pa do konca leta. Naslov založnika je: PD »Ravna gora«, 42000 Varaždin.

Everest in Lhotse
V letošnji predmonsunski sezoni bosta soseda Mont Everest. (8848 m) in Lhotse (8511 m) sprejela kar dve odpravi: 13-člansko zahodnonemško pod vodstvom dr. Gertharda Schmatza, ki bo poskušala opraviti drugi vzpon na Lhotse, novozelandska odprava pa ima dovoljenje za najvišji vrh sveta Comolungmo. Pot obeh bo do Južnega sedla enaka zato so se alpinisti, član obeh odprav, sporazumeli za tesno sodelovanje. Računajo tudi, da se bodo zahodno-nemški alpinisti po vzponu na Lhotse skušali povzpeti še na Everest.

Turni smuk SD Dolomiti
V soboto 5. in nedeljo 6. marca, prireja SD Dolomit turni smuk Vršič-Sleme-Kranjska gora. Prijave sprejemajo v društveni pisarni (zadružni dom Gameljne) v četrtek, 3. marca, od 17. do 19. ure. Prevoz do Kranjske gore bo z lastnimi avtomobili, prenočili pa bodo v Erjavčevi koči na Vršiču. Zbor udeležencev bo ob 12. uri pred občino Šiška. Stroške prevoza, prehrane in prenočišča bo plačal vsak udeleženec sam.

Aktivni tečajniki v Splitu
Alpinistična šola v Splitu (AO Mosor in AO PK Split) je ponovno poživila alpinistično dejavnost v tem delu Dalmacije. Po še nepopolnih podatkih so doslej opravili že več ko sto vzponov, večinoma s tečajniki, med katerimi so tudi štiri prvenstvene smeri (smer v Kaludaru-Kozjak, Nenadejana v Kučinskih stenah, smer J. Lasiča v Sv. Juraju-Kozjak in nova varianta v isti steni).

  03.03.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti