Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 03.02.1977

  03.02.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

četrtek, 3. februar 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 799

Delo, Šport: ... Nagrade podeljene

Na sobotnem zboru alpinistov, ki se ga je udeležilo okoli 150 predstavnikov predvsem bližnjih AO ter AS, je bilo slišati več razveseljivih podatkov. Predvsem se je povečalo število članov alpinističnih odsekov, pa tudi njihova aktivnost. Po še vedno nekoliko nepopolnih podatkih je v Sloveniji sedaj okoli 950 alpinistov, pripravnikov ter tečajnikov, ki so lani skupno opravili prek 8500 vzponov.
V razpravi, ki je bila precej burna in je posegala predvsem na področje finansiranja, organiziranosti ter vključevanja v telesnokulturne skupnosti, je bilo tudi več zanimivih predlogov. Klasifikacija alpinistov naj bi predvsem služila nastopanju navzven, ne pa rangiranju znotraj kolektivov, saj zajema le športne dosežke Potrebno jo bo najbrž tudi deloma popraviti, saj je analiza pokazala, da težki prvenstveni vzponi niso najbolje ovrednoteni nasproti ponovitvam težkih smeri. Udeleženci so tudi izrazili željo, da bi komisija za alpinizem organizirala - morda namesto taborov - več srečanj prek vikenda v različnih gorskih skupinah.
Po podelitvi nagrad in priznanj za lanske dosežke, so si alpinisti ogledali še diapozitive posnete med nekaterimi lanskimi vzponi (na Nošak, v Črni steni, pozimi v Rzeniku ... ) ter televizijski film »Trisul 76«.

Ustanovili AO pri PD Rašica
Pretekli torek so pri PD Rašica (Ljubljana-Šentvid) ustanovili alpinistični odsek, v katerem bodo združili alpiniste in pripravnike, ki so bili doslej vključeni v ostale kolektive, precej pa je tudi novincev, ki so se izšolali v mladinskem odseku. Načelnik novega AO je Tone Kastelic

Zimski tečaj preložen
Zaradi slabih vremenskih napovedi je komisija za alpinizem PZS preložila zimski alpinistični tečaj, ki bi moral biti ta teden na Vršiču, na konec meseca. O novem roku bomo še poročali.

Vodnik v tiskarni
Iz AO Kranj so sporočili, da so končali tudi vrisovanje smeri v fotografije in da je gradivo za njihov plezalni vodnik že v tiskarni. Videti je torej, da bomo do plezalne sezone imeli še en delni vodnik za Kamniške Alpe, ki bo posebno mladim v veliko pomoč.

Memorial Pavla Janca
V nedeljo, 23. januarja, so imeli tržiški alpinisti na Kofcah tradicionalno smučarsko tekmovanje - memorial Pavla Janca. Tekmovali so na dveh progah za veleslalom, najbolje pa so se odrezali: Jože Rozman (50,2), Borut Bergant (50,7) in Iztok Tomazin (51.2).
Tržiški alpinisti so pričeli tudi z alpinistično šolo. V zimski sezoni bodo imeli teoretični del (predavanja), pomladi pa bodo na vrsti tudi praktične vaje ter treningi v plezalnih vrtcih.

Naši prvič na »Jizerski padesatki«
V nedeljo je bilo v okolici Leibereca v ČSSR tradicionalno smučarsko tekmovanje v spomin na njihovo alpinistično odpravo, ki jo je zasul plaz izpod Huascarana v Peruju. Med okoli 8000 smučarskimi tekači iz številnih držav, so letos prvič sodelovali tudi naši predstavniki (Peter Čufer iz Podbrda in menda še nek Ljubljančan). Kljub snežnemu metežu je bilo tekmovanje (za moške je bila proga dolga 50 km) odlično organizirano.

Vesti iz Škofje Loke
Na sestanku AS Škofja Loka z predstavniki UO in gosti iz PD Kranj, ki je bil 20 januarja, so se dogovorili, da bodo AS na društvenem občnem zboru preimenovali v AO, saj pogoje za to že izpolnjujejo, s tem pa žele tudi proslavti 70-letnico PD.
V torek, 25. januarja, sta Tone Hiršenfelder in Franc Langerholc opravila prvo ponovitev »Pastirske smeri« v južni steni Ratitovca. Smer sta prvič plezala 10. julija lani, Pastirska pa sta jo imenovala, ker so jima nekateri nagajali, da v tej steni tudi pasejo. Vstopni raztežaj (20 m) je ocenjen s V, A1, izstopni (30 m), ki je bil ob zimski ponovitvi zaledenel, pa V-. Plezala sta šest ur in pol.

Jeseniški tabor na Vršiču
MO PD JESENICE je od 23. do 27. januarja na Vršiču v Erjavčevi koči organiziral mladinski planinski tabor, namenjen izobraževanju jeseniške mladine. Na taboru, vodil ga je Stojan Valodi, so mladinci, med katerimi je bilo tudi več pionirjev, spoznali osnove smučanja, hoje v skupini, varovanja pri prečenju snežnih strmin, vedenja v plazovitem terenu, uporabo cepina in derez itd. Poslušali so tudi več predavanj, načrtovane ture pa so zaradi težavnih snežnih razmer žal odpadle.

Vzponi v Kleku
Hrvatski alpinisti letošnjo zimo očitno nimajo sreče z vremenom. Le v začetku januarja je četverici v steni Kleka uspelo preplezati mladinsko smer, HPD, »Gitaro« ter Vrijeskovo prečnico. V prihodnjih dneh pa imajo predvidenih nekaj taborov (na Vršiču ter velebitskem Troglavu), zato upajo, da bodo bilanco vendarle še lahko popravili.

»Planinarski putokaz«
Pri PD Zagreb-matica je po daljšem času zopet izšlo interno glasilo, ki je grafično izredno zanimivo oblikovano, tematsko pa pisano in duhovito. Obeta postati dvomesečnik, čeprav se je uredniški odbor zavaroval z opombo »izhaja občasno« in dokazuje, da se da tudi s skromnimi sredstvi veliko napraviti. Ideja za novo glasilo je vznikla v vrstah mladinskega odseka ter AS, urednik pa je Zoran Krivokapič.

Alpinizem v Srbiji
Čeprav zgleda, da se je razkorak kvalitetnih dosežkov srbskih alpinistov nasproti ostalim v Jugoslaviji, lansko leto še povečal (vzrok je predvsem v tem, da manjka srednje generacije), tega ne moremo trditi za kvantiteto. Poleg odseka v Beogradu in Nišu, bo sedaj postala AO še sekcija v Čačku. V akcijah KA je npr. sodelovalo 58 udeležencev iz 10 PD, skupno število evidentiranih vzponov pa je 680 (preplezali so tudi dve novi smeri v Kablaru, dve v Homoljskom Stolu in eno v severnem vrhu Kučkega Koma). 30 udeležencev tabora v Martuljku je v Julijskih Alpah opravilo 67 vzponov, bili pa so tudi v skupini Grossglocknerja itd. Sedaj pripravljajo zimski tečaj v Prokletijah (Bjeluha), marca pa bo tabor v Grbaji (Durmitor). Akcij je veliko, načrti, ki so usmerjeni predvsem v vzgojo novih kadrov, pa jasno zastavljeni. Zato v prihodnje tudi kvalitetnejši rezultati najbrž ne bodo izostali.

Tupungato
Ob 50-letnic CAI-Vercelli je v Argentino odpotovala njihova desetčlanska odprava. Cilj je deviška južna stena 6800 metrov visokega Cerro Tupungato.

Oznake: ALP, AN
eXTReMe Tracker