Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 27.01.1977

  27.01.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

četrtek, 27. januar 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 825

Delo, Šport: ... Zbor alpinistov 29. t. m.

Komisija za alpinizem PZS je na zadnji seji sprejela sklep, da bo zaradi tehničnih ovir zbor alpinistov šele v soboto, 29. t. m., in sicer ob 16. uri v prostorih socialnega zavarovanja ob Miklošičevi 24 v Ljubljani. Osnovna točka programa bo poročilo načelnika ter vodij podkomisij (za gorske vodnike, opremo in turno smučanje). Nato bo poročilo posebne komisije, ki se je ukvarjala s kategorizacijo alpinistov, nazadnje pa bodo izročili nagrade ter pohvale in priznanja najboljšim v lanskem smučarskem prvenstvu alpinistov. Prikazali bodo še televizijski film o odpravi »Trisul 76« in izbrane diapozitive, ki so jih alpinisti posneli v lanski plezalni sezoni.

Kvalitete in kvantitete
Osnova za kategorizacijo je poseben način točkovanja posameznih tur, ki jih alpinist opravi v letu dni, upoštevajoč težavnost smeri, dolžino smeri in nadmorsko višino stene, razmere v katerih je bil vzpon opravljen, ali je bil prvenstven in še mnogokaj.
Ker je seštevek točk seveda v veliki meri odvisen tudi od števila opravljenih tur, daje predlagana kategorizacija alpinistov dokaj realno podobo kvalitativne in kvantitativne dejavnosti posameznikov. Točen pregled dosežkov posameznih alpinistov bo znan sicer šele na zboru alpinistov, toda že sedaj lahko navedemo nekaj neuradnih podatkov o številu opravljenih vzponov. Celjan Franc Knez je npr. v lanski sezoni opravil kar 63 tur, Andrej Štremfelj iz Kranja 59, Filip Bence iz Tržiča 58, Iztok Tomazin (Tržič) 51 itd. Med tistimi, ki so nabrali največ »točk«, pa so Bojan Pollak iz Kamnika, Franc Čanžek iz Celja, brata Andrej in Marko Štremfelj iz Kranja, Franček Knez iz Celja itd.
Za nagrade je komisija za alpinizem PZS določila tri kategorije. V prvi bodo tisti, katerim so naračunali prek 1500 točk, v drugi skupini so tisti s 700 do 1600 točkami, v tretji pa mladi obetavni plezalci z manj kot 700 točkami.

Alpinizem in staranje
S starostjo prično slabeti različni telesni organi in tega ne more povsem preprečiti ne trening ne kaj drugega. Za alpiniste pravijo, da so na višku sposobnosti pri tridesetih letih.
Za pljuča, katera so alpinistu še zelo potrebna, pravijo, da imajo pri petdesetih letih le še okoli 50 % največje kapacitete, pri 75 letih pa 40 %. Ledvica ter srce pa se starajo počasneje. Pri petdesetih imajo še okoli 80 % in pri sedemdesih 70 % maksimalne kapacitete.

Prijave do 10. februarja
Komisija za odprave v tuja gorstva PZS, ki je pooblaščena od jugoslovanske komisije (vodi jo Rade Kušič iz Beograda), da sprejema prijave kandidatov za odpravo »Everest 79« iz vse Jugoslavije, opozarja vse, da je skrajni rok 10. februar in da morajo biti izpolnjene točno v skladu z navodili. Tisti, ki bodo prijave oddali prekasno ali nepopolne, bodo za izbor v jugoslovansko selekcijo lahko kandidirali šele v kasnejših rokih.

Češkoslovaški uspehi l.1976.
Na prvo mesto postavljajo vzpon na Makalu, ki ga je njihova odprava opravila po prvenstveni smeri prek JZ stebra. V Alpah pa je uspehov toliko, da vseh v kratkem pregledu niti ne moremo zajeti. Drugi zimski vzpon po japonski smeri v steni »S« Eigerja, prvi zimski vzpon po poljski smeri v Petit Druju in prav tako prvi zimski vzpon po Hemmingovi smeri v isti steni. Prvenstveni vzpon (pozimi!) prek SV stene Grand Pilier d’Angele, imenovan »rdeči monolit«. Prva letna ponovitev Harlinove smeri v Eigerju, »Češkoslovaška puščica«, prvenstvena smer v severni steni Eigerja itd. V Trollryggenu (Norveška) so kot prvi pozimi preplezali angleško smer v severni steni. V Kavkazu beležijo dva pomembna prvenstvena vzpona: v južni steni Džangi Taua in južni steni Ušguli. Bili pa so tudi na Pik Komunizma in v domačih gorah opravili nekoliko ekstremnih vzponov, posebno v zimski sezoni.

Patagonija - nič novega
Iz Patagonije in tamkajšnjih gora letos še ni posebnih novic. Znano je le, da se je italijanska (točneje južno-tirolska) odprava zaradi slabega vremena morala obrniti na Torre Eggerju. Naš rojak Peter Skvarča se sicer mudi na celinskem ledu, toda z znanstveno odpravo argentinskega antarktičnega inštituta. Njegov brat Jure pa je moral zaradi ledvic prvič po petnajstih letih ostati doma. Odprava Cluba Andino Bariloche, ki jo zaradi tega vodi njegov tovariš Luciano Pera, pa se mudi v predelu Cordona Adriana.

Oznake: ALP, AN
eXTReMe Tracker