Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.01.1977

Delo, Šport: ... Zimski tečaj

Komisija za alpinizem PZS je na včerajšnjem sestanku sklenila, da bo zaradi velikega zanimanja priredila zimski alpinistični tečaj med šolskimi počitnicami od 30. t. m. do 6. februarja. Tečaj bo verjetno na Vršiču, vodil pa ga bo Zvone Korenčan. Alpinistični odseki oziroma sekcije morajo prijave za svoje člane poslati najkasneje do 27. t. m. na naslov KA PZS, za pogoje udeležbe pa bodo izvedeli v posebni okrožnici.

Razpis »Everest 79«
Pred dnevi je pisarna PZS razposlala okrožnico, iz katere je razvidno, kakšna mora biti prijava kandidatov za načrtovano odpravo »Everest 79«. Vsak udeleženec mora v uvodu prijave najprej zapisati, da se zaveda, da bo njegova kandidatura sprejeta le, če bo v celoti upošteval zahteve razpisa. Dalje mora navesti, da do sam uredil vse potrebno za dopuste, redno treniral po pripravljenem programu, sodeloval pri pripravah, prispeval osebno in alpinistično opremo (razen tiste za največje višine) da si bo pridobil ustrezno znanje angleščine in sploh - da bo deloval tako, da bo kar najbolj prispeval k uspehu odprave. Sledi obsežen vprašalnik o osebnih podatkih, nato pa še štiri tabele. V prvi je potrebno številčno prikazati vso dosedanjo aktivnost (posebej poleti in pozimi) in popisati tudi vso organizacijsko dejavnost ter priznanja, ki so jih kandidati za to dobili. V drugo tabelo spadajo vse ture zadnjih treh let (1974-1976) z navedbo datumov, označbo smeri (ture), soplezalca, ocene in časa plezanja. Zadnji dve tabeli pa sta namenjeni le »izbranim turam«. Prva prvenstvenim, ki jih je kandidat opravil v gorah Jugoslavije, druga pa vsem turam v gorah izven Jugoslavije (odprave je potrebno le posebej označiti). Prijavam je potrebno priložiti tudi osebno fotografijo. Zadnji rok za prijavo je 10. februar (dokaz je poštni žig), prijave pa je potrebno poslati na naslov: Planinska zveza Slovenije (za »Everest 79«), Dvožakova 9, 61000 Ljubljana.

Makalu v Moskvi
Franci Šter, ki študira v Moskvi, nam je sporočil, da so na moskovski TV predvajali med drugim tudi film o Makaluju. Vzbudil je izredno pozornost in bil deležen številnih priznanj (posebno je odjeknila vloga Manfrede in njegov vzpon brez kisika na vrh).

V Gorjah sedaj AO
Sredi decembra so v Gorjah opravili izpite za alpiniste še štirje pripravniki, tako da šteje sedaj njihov kolektiv že 5 alpinistov in 8 pripravnikov. Ob tej priložnosti so se tudi preimenovali iz alpinistične sekcije, ki je delovala pod okriljem AO Mojstrana, v odsek. Načelnik je Edvard Torkar.

Bolgari na Aragacu
Medtem ko federacija alpinizma ZSSR že redno vabi tuje alpiniste v Kavkaz in Pamir, druge njihove gore le redko obiščejo tujci. Septembra lani se je sreča nasmehnila bolgarskim alpinistom iz Sofije, da so jih povabili v armenske gore. Najprej so se lahko povzpeli na tamkaj najvišji vrh - troglavi Aragac (4095 m), potem pa so obiskali še Hostup (3633 m) v Zangerzurskem hrbtu ob meji z Iranom.

Dom v Logarski ogrevan
Dom v Logarski dolini, ki ga je lani prevzelo podjetje Izletnik od PD Celje, je letos pozimi odprt in prvič tudi ogrevan. Novi lastniki so že skoraj v celoti uredili centralno kurjavo in asfaltirali dostop do doma ter opravili še več manjših izboljšav.

Obleganje Mount McKinleya
Kako zaželen je najvišji vrh Severne Amerike Mount McKinley (6194 m), naj lepše kažejo podatki o obisku v letu 1975, ki so bili pred kratkim objavljeni. Obiskalo ga je 45 organiziranih odprav s skupno 362 udeleženci. Od teh pa jih je vrh doseglo le 177.

Novice iz Sarajeva
Med novoletnimi prazniki so bili sarajevski alpinisti na Prenju in v Prokletijah. Rakič, Tomič, Mičevič, brata Slobodan ter Srdjan Žalica so prvič ponovili »Bosansko-banijsko smer« v SV steni Zelene glave (50-60°, III-IV), potem pa so nekateri preplezali žleb v Kopilicah nad kočo Jezerce. Gafič je razen tega 25. decembra soliral SZ raz Osobca (1000 m, IV-V). Maltarič, Šišič in Vatrenjak pa so skušali prečiti grebene nad Grbajo. Toda čeprav so začeli že 26. decembra in se trudili do 29. decembra, niso mogli uresničiti zamisli. Vsak dan znova jih je zametel sneg (v drugem bivaku celo meter na debelo) in začeli so groziti plazovi. Povzpeli pa so se vendarle do Karanfila Ljuliašeniča (2240 m), kar je nekako pol dolžine grebenov, toda večina tehničnih težav le ostala nerešenih.
V Sarajevu so začeli tudi s serijo predavanj o Pamirju, organizirali so malo razstavo v blagovnici »Sarajka«, ki je bila odlično obiskana in na kateri so opravili tudi zanimivo anketo, pripravljalo se na zimski tabor, ki bo letos pri domu na Stanarih. Ustanovljena je bila AS pri PD Bjelašnica itd. Zanimivo je tudi, da radio Sarajevo oddala planinske novice vsaj vsake 3-4 dni in da je tudi drugače popularnost alpinizma zelo na rasla.

Napredek na Ravnah in v Prevaljah
Alpinisti iz Raven in Prevalj so s preteklo sezono izredno zadovoljni, saj so napredovali tako v številu kot v kvaliteti vzponov. V letu 1975 so npr. opravili (člani AO Ravne in AS Prevalje skupaj) le 272 vzponov (in 122 v plezalnem vrtcu Uršlje oziroma Male Raduhe), lani pa že 400 (in 80 v plezalnem vrtcu). Skoraj dvakrat več je bilo težkih in najtežjih vzponov, 14 prvenstvenih, dve prvi zimski ponovitvi, organizirali so pet taborov itd. Le na področju vzgoje ni razveseljivih podatkov, saj v tem pogledu niso naredili skoraj nič.

Tudi slovenska smer
V letošnji zimski sezoni (22. decembra) je bila ponovljena tudi že Slovenska smer v Triglavu. Plezala sta jo (5 ur) Lubo Nemeček in Dorči Kofler (oba AO Mojstrana) in po njej tudi sestopila. Imela sta ugodne razmere (trd sneg).

Koledar »Transverzala« v prodaji
Poročali smo že, da je pri založbi Borec izšel ličen stenski koledar s posnetki slovenske planinske transverzale in njenim opisom ter grebenskimi skicami (na hrbtni strani) Nekaj izvodov le-teh je sedaj tudi v prodaji na Planinski zvezi Slovenije (Ljubljana Dvoržakova 9) po 46 din.

Cordillera Blanca 75
Odprava Akademskega PD »Cordillera Blanca 75« je konec lanskega leta izdala še drugi bilten s podrobnimi podatki o bivanju v Andih. Ne ovitku je odličen posnetek Nevado Chacraraju, med tekstom pa dve grebenski skici, perorisba vzhodnega grebena Huaripampe ter še šest fotografij.

  13.01.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti