Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ferata - poti vstran od vznemirjenja

2012 se je na smrtno ponesrečil feratar, kar je pri proizvajalcih samovarovalnih kompletov povzročilo nedoživet obseg odpoklicev samovarovalnih kompletov.

Michael Larcher: Lani v avgustu me je dosegel klic državnega tožilca: »V ferati Diretisima, težavnosti C/D, pri kraju Ottenalm na Tirolskem je prišlo do smrtnega padca 17 letnega plezalca. Očividci in izvedenci bodo razjasnili vzroke nesreče.« Nato je prišla še naslednja informacija, da se je domnevno strgal samovarovalni komplet.

Moja prva misel - To je nemogoče!
Druga misel
- Če, potem je prisotna velika nepravilnost pri uporabi opreme!
Tretja misel
- Morda gre za zelo star model, pri katerem je prekoračen deklariran rok uporabe.
In še četrta misel - Ali je bil samovarovalni komplet v stiku s kislino ali drugo kemikalijo?

Vse štiri moje hipoteze so bile napačne. Dejansko sta se pretrgala oba raztegljiva kraka le nekaj centimetrov pod vponkama. Nesrečni mladenič, mladi krovski pomočnik iz Nemčije, je svojo opremo pravilno uporabljal. Samovarovalni komplet, ki ga je posojalo društvo v Ottenalmu, je bil najnovejši model renomiranega proizvajalca gorniške opreme. Zaradi pogoste izposoje je bil že obrabljen, vendar star šele leto in pol. Analiza kriminalističnega laboratorija na Dunaju ni potrdila prisotnosti sledov kemikalij, ki bi lahko poškodovale polyamidna (nylon) elastična trakova.

Odpoklic - Prvi del

Vročično iskanje vzroka nesreče je doseglo vrhunec, ko je pri testiranju drugih uporabljanih enakih modelov na preizkusni napravi prišlo do pretrganja. V enem primeru celo pri obremenitvi 3,5 kN (ok. 350 kp)! Takoj je bilo jasno, da gre za najslabšo možnost - skrito napako/pomanjkljivost. Tako se na tehničnem področju opredeli napaka, ki do tiste časovne točke ni bila poznana, niti ni bila prisotna pri dolgotrajnih testiranjih v pooblaščenih inštitutih. Danes z gotovostjo vemo: Šlo je za posebno konstrukcijo elastičnih krakov, pri kateri je prišlo do razpadanja poliamidne strukture pletenih elastičnih krakov. Tisoči drobnih premikov pri uporabi samovarovalnega kompleta je vodilo v permanentno premikajoči proces, ki je posledično povsem podcenjeno, močno pospešil proces staranja materiala in znižanj a deklarirane pretržne vrednosti krakov. Dobavitelj je bil isti za različne proizvajalce, zato so bili prizadeti samovarovalni kompleti večine od njih. Skupno je bilo odpoklicanih 23 modelov osmih različnih proizvajalcev.

Odpoklic - Drugi del

Zaradi novih dognanj so jeseni pričeli s testiranje rabljenih samovarovalnih kompletov z vrvjo skozi luknjasto kovinsko zavorno ploščico. Rezultati testov so tudi pri teh klasičnih kompletih izpostavili nesprejemljivo znižanje pretržnih vrednosti. V tem primeru je vzrok povsem drugačen. Proces staranja materialov vodi pri luknjasti zavorni ploščici do naraščanja trenja v zavori ter istočasnega znižanja pretržne vrednosti krakov. Posledično se je podaljšal seznam odpoklicev na 52 modelov in skupno deset proizvajalcev. To je bila največja akcija odpoklicev v zgodovini gorništva z več kot 100.000 enotami prizadetih kompletov.

Planinska zveza (OEAV) priporoča
Vznemirjenost pri uporabnikih samovarovalnih kompletov je velika. Zato na tem mestu poskus realnih odgovorov.

Kot prvo izpostavljamo ugotovitev strokovnih preiskovalcev nesreče, da je ob vsej nujni skrbi za varnost, v tem primeru dramatičnost močno relativizirana. Tragična nesreča 5. 5vgusta 2012 je bila prva in edina te vrste doslej. Nikoli predtem se atestirani samovarovalni komplet ob pravilni uporabi ni pretrgal. V vseh 20-tih letih odkar so na tržišču.

Po tej ugotovitvi sledijo naša priporočila
1. Obvezno preverite, če je vaš model med tistimi na seznamu odpoklicanih. Seznam najdete na spletni strani OEAV (rubrika »Presse«). Lahko obiščete tudi spletno stran
proizvajalca vašega modela, kjer boste našli vse potrebne informacije. Če ste še vedno v dvomih, obiščite pooblaščenega prodajalca gorniške opreme.
2. Vprašanje:«Ali ima vaš samovarovalni komplet jasno označeno dovoljeno časovno dobo uporabe?« Če je ta prekoračena, le tega ne uporabljajte več pa čeprav je bil sila redko uporabljen. Če ne najdete navedene oznake, potem ga obvezno preverite, če je morda starejši od 7 let.
3. Ne uporabljajte vašega kompleta (čeprav je mlajši od 7 let), če so na njem jasno vidne posledica uporabe: kosmačena vrv, poškodovani trakovi, spraskani vponki.
4. Če boste kupili nov samovarovalni komplet, priporočamo nakup takega z zloženim prešitim trakom. Ta oblika blaženja sunka pri padcu je danes »state of the art«. Pri nakupu ste lahko prepričani, da so v novejših proizvodih zaradi boljših materialov, obdelave in strožjih norm zagotovo odpravljene vse prej ugotovljene pomanjkljivosti starejših modelov. Vse našteto velja tudi za sisteme z raztegljivima krakoma, ki so priročnejši za uporabo.
5. Planinska društva in izposojevalci opreme - dajajte v uporabo le tiste komplete, ki so bili redno kontrolirani in se zanje vodi natančna evidenca uporabe. Najbolje je, če vse vrste izposoje povsem odmislite.

Na koncu še najpomembnejše
Ključna je zelo realistična osebna ocena lastnih sposobnosti. Odločajte se za le za ferate, ki jim niste zgolj dorasli, temveč jih zmorete tudi suvereno splezati. Padec na ferati je zmeraj nezgoda/nesreča, tudi ob uporabi najmodernejše osebne varovalne opreme.

FERATARSTVO NI ŠPORTNO PLEZANJE!* Padci pri športnem plezanju so sestavni del tega športa. Na ferati so padci, zaradi velikih možnosti hujših poškodb (dodatne naprave v steni), opredeljeni kot tabu tema. Vaš samovarovalni komplet ne obravnavajte zgolj kot varovalno opremo, temveč kot opremo za izhod v sili, ki le prepreči padec v prepadno globino.

Energija = moč x pot: Za pretvorbo energije padca in za redukcijo delujoče sile na telo in opremo se uporabljata dva sistema - trenje vrvi skozi kovinsko zavorno ploščico (povsem zgornji komplet)in postopno trganje prešitega zloženega traku (oba spodnja modela). Slednja sta tehnično superiorna. Elastična kraka omogočata lažje rokovanje.

Drugi apel je namenjen nadelovalcem novih zahtevnih ferat. Povsem nedvoumno je tekmovanje za najtežjo ferato groba neumnost, kot je v celoti trend nadelave vedno težjih ekstremnih ferat nevarni nesmisel. Kdor išče izjemne težavnosti v svetu vertikal, ta naj prestopi v svet športnega plezanja! Tam ga čaka 12 težavnostnih stopenj ...

Ciljna skupina uporabnikov ferat niso športni plezalci, temveč bolj ambiciozni planinci in gorniki, ki na turah iščejo nekoliko več »žgečkanja živčkov« in zračnosti pod podplati.

Magister Michael Larcher, letnik 1959 (Hall na Tirolskem), je gorski in smučarski vodnik z državno licenco od 1984. leta. Je pooblaščeni strokovnjak/preiskovalec za nesreče v gorništvu. Od 1992 je v vodstvu OEAV v Insbruku - vodja oddelka za gorništvo in usposabljanja za gorništvo. Je udeleženec vrste uspešnih avstrijskih odprav v svetovna gorstva.
Morebitne dodatne informacije: michael.larcher@alpenverein.at in www.alpenverein-bergsteigerschule.at

Opomba: V aktualnem priročniku Klettersteigfibel (september 2011) je nedvoumno opredeljeno, da mora plezalec/feratar kljub uporabi atestirane opreme podvzeti prav vse možne ukrepe, da ne pride do zdrsa ali padca, kar lahko ima za posledico hude poškodbe zaradi kovinskih pomagal v steni.

Tone Železnik
Uličarji
 

 

Tone ŽeleznikV zadnji številki Bergaufa je zaključek lanske tragične zgodbe s Tirolskega.
Na hitro sem smiselno prevedel članek, ki je kar zanimivo branje in daje jasen odgovor na lani še neodgovorjena vprašanja o dejanskih vzrokih pretrganja obeh krakov samovarovalnega kompleta. Na
OEAV pa so še enkrat širše obdelana zlata pravila za varne ture po feratah; so tudi vsi arhivski izvodi novejših številk Bergaufa in jih lahko listaš po mili volji.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Ferata - poti vstran od vznemirjenja"

Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti