Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od plešca do smučišča

Gorenjski glas - Jelena Justin: Koprivnik (1393 m) – Mladi vrh (1374 m) – Stari vrh (1217 m) - Skromen delček Loške planinske poti, ki poteka v bližini enega najbolj znanih vrhov Loškega hribovja, Blegoša.

Potrebne je nekaj logistike; če nam pot ni predolga, jo pa lahko prehodimo še v obratni smeri.

Škofjeloško hribovje mi je od nekdaj pri srcu, ne zaradi številnih Tavčarjevih opisov tamkajšnjih ljudi, narave in življenja, pač pa zato, ker planincu daje obilo možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Danes se bomo podali v neposredno bližino Tavčarjevega plešca, kot sem nekoč poimenovala Blegoš. Obiskali bomo greben od sedla Črni kal do Starega vrha, ki ga vsi dobro poznamo kot priljubljeno smučišče. Tura zahteva nekaj logistike, zato svetujem, da se je lotimo z dvema avtomobiloma; enega pustimo v vasi Zapreval, na otroškem smučišču, z drugim pa se odpeljemo do Črnega kala.

Skozi Škofjo Loko se odpeljemo proti Selški dolini, ter v vasi Praprotno zavijemo proti Spodnji Luši oz. smučišču Stari vrh. Peljemo mimo parkirišča pri spodnji postaji sedežnice, nato pa po nekaj 100 metrih zavijemo ostro levo proti vasi Zapreval. Nadaljujemo skozi vas, dokler ne dosežemo sedla, ki se začne spuščati proti Četeni Ravni. Smo na otroškem smučišču. Tukaj pustimo en avto, nato pa se z drugim zapeljemo do vasi Javorje, kjer nadaljujemo skozi Zgornjo Žetino do sedla Črna kal, izhodišča za Blegoš in tudi naše ture.

S parkirišča se usmerimo na kolovoz proti Koprivniku. Pot se zmerno vzpne in nas pripelje na zahodni greben Romovca, kjer vzpon pridobi na strmini. Kmalu dosežemo vrh, sledi kratek spust. Pot poteka skozi gozd. Zložna pot se priključi širšemu kolovozu, ki mu sledimo v smeri Koprivnika. Kolovoz postaja vse strmejši, mi mu vztrajno sledimo, a bodimo pozorni, saj se v strmo pobočje desno odcepi spodaj slabše vidna, a markirana stezica. Trenutno so gozdna pobočja še vedno prekrita s čemažem, na kar nas opozori tudi naš nos. Strmina višje popusti in nas pripelje na vršni travnik, kjer na obrobju raste ogromno borovnic. Videti je bilo, da nekaj jih pa letos le bo. S Koprivnika se lepo vidi Blegoš, čeprav drevje rahlo zastira še lepši razgled. Z vrha Koprivnika sestopimo proti jugovzhodu, kjer dosežemo kolovoz, ki nas pripelje do gozdne ceste. Cesti sledimo levo. Desno se lahko vrnemo do Črnega kala. Cesti nekaj časa sledimo, nato pa nas markacije usmerijo desno v gozd, na kolovoz. Pot se začne zmerno vzpenjati. Hodimo preko travnika, na vrhu katerega je spet kolovoz. Zavijemo levo in sledimo markacijam za Mladi vrh. Mestoma strma pot nas v sicer zmernem vzponu skozi gozd pripelje do vrha Mladega vrha, kjer je klop in zaslužen počitek. Z Mladega vrha proti vzhodu vidimo Stari vrh, naš naslednji vrh. Z vrha sestopimo po gozdnem grebenu proti jugu. Pot se začne strmo spuščati in potrebne je nekaj previdnosti, saj je pot precej blatna in vijuga med gozdnimi koreninami. Mestoma hodimo tudi med skalami. Previdno, torej. Po prvem strmem spustu dosežemo kolovoz, ki ga le prečimo in nadaljujemo s sestopanjem. Ja, kmalu nas bo spet čakal vzpon. Vzpenjamo se precej strmo med koreninami in skalami. Pot rahlo vijuga. Pod nami se odpira čudovit razgled na Poljansko dolino in vasi pod Blegošem. Kmalu smo pri razgledni točki, kjer je klop in vpisna knjiga. Z razgledne točke nadaljujemo v rahlem sestopu, nato pa se med skalami povzpnemo na gozdno sleme, ki nas pripelje do vrhnje postaje vlečnice sidra oz. do startne hišice, kjer na Starem vrhu običajno potekajo smučarske tekme. Obiščimo še Logarjevo kočo in si privoščimo kaj dobrega za pod zob.

Iz koče sestopimo ob robu smučišča do zgornje postaje sedežnice, kjer dosežemo cesto, po kateri nadaljujemo desno. Cesta se počasi spušča in kmalu zagledamo jeklenega konjička, ki nas zvesto čaka. Če se ture nismo lotili z dvema avtomobiloma, se s Starega vrha vrnemo po poti vzpona, kar pomeni, da nas do Mladega vrha čaka precej strm vzpon. Ampak, saj radi grizemo v breg, zato pa počnemo to, kar nam je ljubo, in nam da energije za naslednji delovni teden. Srečno!

Nadmorska višina: maks. 1393 m
Višinska razlika: cca. 500 m
Trajanje: 3 ure
Zahtevnost: 1 zvezdica

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti