Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najprej doma, potem na tuje

Nedeljski dnevnik - Boris Vahtar: Množični ali vrhunski alpinizem?

Zvone Grčar je pred časom pisal o vprašanju naše alpinistične odprave v Ande. Z njim se strinjam. Planinstvo je v Sloveniji verjetno najmočnejše športno-rekreativno udejstvovanje ljudi. Vrednost takega športnega udejstvovanja je nesporna in pri tem ima planinska zveza Slovenije veliko vlogo. Ko postavljajo in vzdržujejo planinske postojanke, omogočajo množični planinski turizem. Dajejo vsem obiskovalcem planin, vsaj v skromni obliki, varno streho nad glavo in kolikor toliko zadovoljivo postrežbo. Vendar so postojanke premajhne, ker je obisk izredno velik. Prav nevzdržno je v teh kočah, če je vreme slabo. Veliko ljudi, pogosto premraženih in utrujenih, se gnete med stoli, mizami in planinsko opremo, tako da še sesti nimajo kam.
Planinska društva, ki skrbijo za posamezne postojanke, se skupaj s Planinsko zvezo Slovenije trudijo na vse načine, da bi planincem nudile kaj več. A vprašam se: s čim in kako? Vzdrževanje planinskih postojank je drago, dohodki društev in planinske zveze pa so sorazmerno skromni. Pritožujemo se, da sanitarije v takih kočah niso v redu (kočo pod Mangrtom je sanitarna inšpekcija menda prav zato zaprla) in da ni dovolj vode za najnujnejše potrebe. Počasi sicer uvajajo izboljšave, toda ne dovolj hitro.

Drugo pa je vprašanje vrhunskega alpinizma - ali naj ga financiramo ali ne, ali pa naj bolje poskrbimo za naše planinstvo nasploh? Menim, da je treba v prvi vrsti poskrbeti za izboljšanje razmer v naših planinskih posto-jankah in šele nato podpreti peščico planinskih entuzijastov, ki naj bi ponesli našo zastavo na ne vem kateri vrh sveta. Zelo spoštujem in cenim njihove uspehe in napore, vendar kot dober družinski oče menim, da moram najprej poskrbeti, da bo moja družina sita in oblečena, vse ostalo pa le v skladu z možnostmi. Želja ima vsak človek veliko, uresničljivih pa jih je le malo.

Po mojem bi morala Planinska zveza Slovenije opraviti najprej svojo prvenstveno nalogo - usposobitev doma na Kredarici, katerega gradnja zelo uspešno napreduje in katerega otvoritev vsi planinci zelo željno pričakujemo. Vse ostale izdatke, kar zadeva sofinanciranja vrhunskega alpinizma, pa je treba začasno ustaviti.

dipl. vet. Boris Vahtar, PD Radeče
 

23.01.1983

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti