Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rekordna udeležba ob vzponu na Snežnik

Delo: Množična akcija neutrudnih delavcev PD Ilirska Bistrica ob dnevu žena uspela

ILIRSKA BISTRICA - Kakšni so motivi, ki od leta do leta mobilizirajo vse več ljubiteljev narave, da se uvrste v kolone brez konca in krenejo na Stol, Porezen, Mosor ...? Tako se je vprašal Splitčan Bojan Tollazzi v zadnji številki revije Naše planine. In dostavil, da bi bilo dobro (in nujno!) ta fenomen čimprej strokovno obdelati. Sociološko, s pozicij problematike prostega časa, zanemariti pa tudi ne bi smeli vprašanja: kje so meje, tiste, ko faktor nevarnosti ne prične rasti prehitro!?

Neutrudni delavci PD Ilirska Bistrica pa na predvečer dneva žena prav gotovo niso razmišljali o tem, preveč so imeli skrbi še z zadnjimi pripravami šestega zimskega pohoda na Snežnik, ki so ga pripravili pod geslom »Tisoč žensk na Snežniku«. Potem jih je strašil še dež, pa sneg in še dva plazova so videli. Kljub temu je v soboto (akcija je bila prvič dvodnevna) varno prišlo na vrh Snežnika (1796 m) približno tristo planincev, v nedeljo pa se je pohoda udeležilo približno 2200 ljudi - torej spet nov rekord - le, da so ga morali zaradi varnosti skrajšati za tretjino.
Vsa pohvala organizatorjem, kar približno 150 se jih je menda trudilo, da bi bilo vse, kakor je treba; od kompletne zdravstvene ekipe, do radioamaterjev in alpinistov ter reševalcev. Pa resne pomoči ni bilo treba.
Prišli so od vsepovsod. Iz Kopra, Postojne, ljubljanskega Litostroja, Umaga in celo iz daljnega Tetova, člani pobratenega PD, ki so se iz Makedonije vozili kar 26 ur. In še bodo prišli, pravijo. Pa ne zaradi nalepk, ne zaradi posebnih žigov in drugih podobnih znakov udeležbe; zato, ker si žele v naravo, pa zanjo pozimi morda niso dovolj izkušeni, v skupini pa se počutijo varne.

F. S. - P. N.
 

  20.03.1980

Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti