Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vesti iz alpinizma

Delo: Razgibano na Okrešlju

Člani alpinističnega odseka Celja so 1. in 2. marca organizirali na Okrešlju tečaj za alpiniste začetnike. V soboto so se z začetniki povzpeli čez Turski žleb na Malo Rinko, Štajersko Rinko in Križ, člani Smodiš, Povše in Verdnik so preplezali Tschadovo II. v Turski gori, Čanžek in Pepevnik Celjsko III.—IV. v Mali Rinki, Šrot, Kučer in Stopar pa so opravili pristop na Ojstrico. Tschadovo v Turski gori sta ta dan preplezala tudi člana AO TAM Tučič in Žnidaršič. Franc Knez iz AO Celje in Franc Topolovec iz AO TAM sta v petih urah preplezala smer Saše Kamenjeva V. v Dolgem hrbtu ter Verino III. smer v Štruci, kar je prva ponovitev smeri.
V noči od 1. na 2. marec so Črepinšek, Zupan, Smodiš, Marjana Šah in Meta Meh preplezali smer skozi okno 40° - 50° v Križu, v nedeljo pa so se trije člani in dvanajst začetnikov povzpeli na Savinjsko sedlo. Pepevnik in Marina Skale sta preplezala Tschadovo v Turski gori. Tučič in Žnidaršič pa Hudi prask v Mrzli gori. Prav tako so v Mrzli gori plezali Mišo Rus (AO Impol), Franc Knez (AO Celje) in Franc Topolovec (AO TAM). Trije člani celjskega alpinističnega odseka so preplezali Nemško grapo v Ojstrici, se povzpeli na vrh in se z vrha spustili s smučmi prek Škarij v Logarsko dolino.

100 din za reševanje na tujem
Izvršni odbor planinske zveze Slovenije je podprl predlog komisije za alpinizem, naj bi v prihodnje vsi aktivni člani AO in AS pri registraciji prispevali po sto dinarjev v sklad za pomoč pri plačilu računov za reševanje v tujih gorah. Sklad so ustanovili pred leti — po dramatičnem reševanju v Piz Badile — in je že večkrat odločilno prispeval, da terjatve tujih gorskih reševalnih služb niso zaman prihajale na PZS. Račune, ki kaj hitro znesejo nekaj desettisočakov, posamezniki težko plačajo, saj so prizadeti običajno mladi ali celo nezaposleni. Pa tudi vodstva tujih gorskih reševalnih služb sedaj uveljavljajo račune prek konzulatov in jih kratko malo naslavljajo na PZS.
Seveda so tudi zadnja leta alpinisti pred odhodom v tuje gore vplačevali v ta sklad, vendar so zaradi nepoznavanja predpisov vplačila tudi izostala ali pa prizadeti niso izpolnjevali kakšnega drugega določila. Vodstvo solidarnostnega sklada je bilo v takih primerih — pred dilemo — pomagati ali ne. Tega v prihodnje ne bi smelo več biti (možnost sodelovanja s skladom imajo seveda tudi neplaninci, ki se odločijo za vzpone v tujih gorah, čeprav bo novi pravilnik, ki naj bi ga sprejel glavni odbor PZS aprila letos, terjal tudi veliko discipline, zlasti pri najavljanju tur. Okvirno bo vsakdo lahko predvidel tudi maksimalni in minimalni znesek, s katerim bi sklad lahko sodeloval pri plačilu stroškov.

Nevarnost plazov
Zaradi novega snega — v gorah je zapadlo 15 do 20 centimetrov snega, ki se ni prijel z zmrznjeno podlago — obstaja velika nevarnost plazov. Obiskovalcem gora priporočamo, naj bodo čimbolj previdni, neizkušeni pa naj raje ostanejo doma.

Veliki načrti Celjanov
Celjski alpinizem, ki je v zadnjih letih doživel velik razmah, pripravlja letos kar dve odpravi v Ameriko in na Norveško. V Ameriko bo šla preizkušat svoje moči v zadnjem času ena najboljših navez - Franc Knez in Jože Zupan. Pot ju bo peljala v Kalifornijo, kjer bosta v steni Josemite približno pet tednov. V pogorje Trolltindena na Norveškem pa se bo odpravila za pet tednov - od 15. junija do 1. avgusta - dvanajstčlanska ekipa.
Obe odpravi imata velike načrte in fantje se nanju že resno pripravljajo. Odpravi bosta veljali 250.000 dinarjev; denar zbirajo člani odprave z oglasi v biltenu, ki bo izšel takoj po njihovi vrnitvi v domovino, ter s prodajo značk in razglednic.

S. Verdnik
 

  13.03.1980

Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti