Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.12.1974

Delo, Šport: ... Odličen začetek sezone

Lepo vreme konec preteklega tedna, v gorah je bilo celo topleje, kot v zameglenih dolinah, je v višave privabilo številne planince. Največ jih je odšlo na lažje izlete, nekaj si jih je nadelo tudi smuči (menda je bila najboljša smuka z Mojstrovke, vozili so vse do doline, do Erike), najbolje pripravljeni alpinisti pa so se odločili za stene.

Dularjeva zajeda
V soboto dopoldne sta prišli pod steno Jalovca dve navezi. Janez Kalan in Vanja Matijevec (Medvode) sta se pričela takoj vzpenjati, po smeri imenovani »Dularjeva zajeda«, Zvone Andrejčič (Matica) in Jože Rožič (Mojstrana) pa sta ostala spodaj v pripravljenosti. Pred temo sta se prva plezalca po vrveh spustila iz stene in skupaj so bivakirali v luknji ob zajedi. V nedeljo sta bila na vrsti druga dva. Povzpela sta se po fiksiranih vrveh do mesta, ki sta ga njuna tovariša dosegla že v soboto in nadaljevala. Zvečer pa zopet iz stene in še en bivak pod njo. Šele v ponedeljek sta vstopili obe navezi in v temi, okoli 21. ure, so bili končno na robu stene. Potem pa še na vrh in takoj domov, da so bili v torek že lahko na delovnih mestih.
Dularjeva zajeda je bila še do nedavno na vrhu lestvice najtežjih smeri, ki so jih kot prvi preplezali naši alpinisti. Kljub temu pa so jo še pred leti skušali preplezati tudi pozimi. Najprej Cedilnik in Krivic za njima Erjavec-Rebula in nato Andrejčič-Rožič pa morda še kdo. Uspelo pa je šele letos. Ker so se zavedali, da bi bilo za eno navezo prenaporno, so se odločila za »ekspedicijski stil« in uspeli, čeprav so med ogledi mislili, da bo lažje (v zajedi so bile ledene sveče).

Lahova v Vežici
Tudi »Lahova smer« v Vežica je doživela svojo prvo zimsko ponovitev že v začetku sezone. V soboto in nedeljo (skupno okoli 13 ur plezanja) so jo preplezali Stane Klemenc (Domžale), Cene Kramar in Bojan Pollak (oba Kamnik). Na koncu prve dolžine so imeli nekaj snega (in v tretji dolžini), zgoraj pa jih je mestoma motil led. Bivakirali so na gredini, potem ko so poprej splezali še eno dolžino višje.

V Savinjskih Alpah
V soboto sta celjska alpinista Karel Geršak in Rafko Vodišek v petih urah ponovila (po razpoložljivih podatkih četrtič pozimi) »Dušanov steber« v Mali Riziki. Hkrati sta plezala »Debeljakovo smer« v Mali Rinki (levo od »Vzhodne«) Franc Čanžek in Silvo Jošt prav tako iz AO Celje. V desetih urah sta opravila prvo zimsko ponovitev. Marjan Brišar in Viki Grošelj (oba AO Matica) sta v soboto opravila tudi (drugo) zimsko ponovitev Severnega stebra Skute. Spodaj sta imela odlične razmere, zgoraj pa ju je motil suh in napihan sneg (plezala sta 8 ur).
V nedeljo sta Jaka Prelog (TAM) in Jože Vovk (ŠAO) opravila tretjo zimsko ponovitev Stebra Štajerske Rinke. Darjo Durjava in Janez Valant (oba Matica) sta ponovila »Pintarjevo smer« v Dedcu. Franček Knez in Rafko Vodišek (oba Celje) pa sta preplezala prvenstveno (Direktno) smer v južni steni Mrzle gore (ocena: 200 m, V+, večji del V, 10 ur).

V Cmiru
V soboto sta Janez Kunstelj (AAO) in Jože Oštrek (Kranj) v osmih urah prvič pozimi ponovila smer Blažej-Pšenica v Cmiru. Tudi onadva sta povedala da pogledi in vznožje varajo - v steni so razmere težje kot kaže.

Stena Zvoha
V soboto sta Franci Gselman in Franci Šter (oba AO Kranj) sta v petih urah preplezala (prvič pozimi) zahodno steno Velikega Zvoha v spodnjem delu sta plezala po novi varianti (IV), izstopila pa sta po smeri, ki sta jo spomladi letos preplezala Gselman in Šturm. Razmere sta imela dobre.

Dva vzpona
Še dva vzpona (po do sedaj znanih podatkih) so pričeli naši alpinisti na prvi dan zimske sezone. Franci Jeromen, Rudi Rajar, Janez Rupar in Vlado Šlambergar (vsi AAO) so se spoprijeli s Ceklinovo smerjo v Vršacu. Le tisti, ki pozna to steno in smer (1100 m, IV, težka orientacija, itd.), bo lahko presodil s kakšnimi težavami so, morali, računati. Po zadnjih podatkih (torek zvečer) so tretjič bivakirali v zgornji četrtini smeri in so včeraj verjetno že izplezali.
Največjo pozornost pa zasluži drugi vzpon, o katerem še nimamo končnih podatkov. V soboto so namreč Zoran Bešlin, Boris Erjavec (oba Matica) in Matevž Suhač (AAO) vstopili v »Peternelovo smer« v severni steni Triglava z namenom, da jo ponove v povezavi s »Čopovim stebrom«, torej v kombinaciji, ki je celo poleti že večkrat zahtevala neprostovoljni bivak. Prvi bivak so si uredili sorazmerno nizko (okoli dve dolžini nad vstopom), drugi je bil nekako v višini Črnega grabna, tretjega so si uredili v območju Čopovega stebra. Kot so v torek zvečer ob 18. uri sporočili (po radijski zvezi) je ta bivak še najbolj udoben, skrbeti pa jih je pričelo vreme. V Vratih je bila namreč megla in razsajal je veter pa tudi deževati je pričelo. Odločili so se zato, da v primeru poslabšanja opuste misel na nadaljevanje in se po vrveh spuste iz stene, čeprav to nikakor ne bo lahko.

Zimski seminar
Konec preteklega tedna je bil v domu na Zelenici še zimski del alpinističnega seminarja. Čeprav se ga je udeležilo skoraj pol manj kandidatov za gorske vodnike kot prejšnjih dveh, je v celoti uspel. Vadili so sondiranje plazu in sploh zimsko reševalno tehniko ter vodenje ture (na Begunjščico). Okvirno so se tudi dogovorili, da bodo izpiti konec marca in da se jih bodo lahko udeležili vsi, ki so opravili prvi preskus. Vsi kandidati pa bodo morali najprej izpolniti posebne anketne liste, na osnovi katerih jih bo posebna komisija predlagala za kandidate, GV ali inštruktorje. Doslej znani podatki so za tak razpored namreč preveč pomanjkljivi.

Odhod v Ande
V torek. 7. januarja ob 10.50 bodo z zagrebškega letališča odletela člani II. hrvatske alpinistične odprave: Jerko Kirigin (32 - vodja), Borislav dr. Aleraj (28), Marjan Čepelak (26) in Boris Vrbek (25) vsi člani AO Velebit, Vladimir Barišič (24), Vedranj Bubanj (27) in Vladimir Mesarič (26) iz AO Železničar ter Damir Filipovič (Mosor, Split). V Južni Ameriki bodo ostali okoli 60 dni, delovali pa bodo v skupini Aconcagua (najvišji vrh Amerik ) ter Tupungato. Žal jim je le, da se jim zaradi profesionalnih obvez ne bosta mogla priključiti naša rojaka Boris Kambič ali Peter Skvarča, verjetno pa jih bo vsaj na začetku spremljal vice konzul Mitja Štrukelj, Ljubljančan in član AO Matica.

  26.12.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

1 komentarjev na članku "AN - 26.12.1974"

Franci Savenc,

K "Dularjeva zajeda" Peter Podgornik, 22.06.13:

Zanimim mi je članek o zimskem plezanju Dularce; ko sem v ponedeljek Jožetu Rožiču prekinil košnjo trave na poti v Tamar mi je poročal o tej zimski ponovitvi. Omenil je, da sta onadva z Andrejčičem plezala prvi dan in dosegla okrog 120 m ter se spustila po fiksih pod steno. Naslednji dan naj bi plezala Kalan in Vanja, onadva pa sta jima kasneje sledila. Pod vrhom smeri naj bi zaradi utrujenosti prve naveze prevzela vodstvo Jože in Zvone. Že ponoči naj bi prišli na Streho in tam bivakirali, naslednji dan pa preko vrha v dolina. Na začetku ozebnika jim je prišel naproti Silvio Della Mea s kjanto vina. Sestopili so do karavle in tam prežurirali še eno noč-tako Rožič (bom poklical Vanjo).

+++ Pripenjam še kar sem včeraj poslal koleg.

Poznam spisek njegovih vzponov, ki sem jih s spoštovanjem vnesel v vodniško literaturo. Skozi vsa ta leta sem od različnih plezalcev čez mejo dobival informacije o njegovih dvomljivih vzponih, ki so bili opravljeni, ko ni bilo nobenega oziroma v megli ... Ko sem pred mesecem dni na letni skupščini Akademskega Italijanskega alpinističnega kluba kot gost predstavljal naš alpinizem ob meji mi je nekdo po koncu vsega sam od sebe začel govoriti prav o Silvanu s katerim so bili skupaj v Peruju. Omenil je, da so njegovi vzponi zelo pod vprašajem. Isto mi je omenil v ponedeljek eden njegovih slovenskih kolegov.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti