Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.12.1974

Delo, Šport: ... Program zbora alpinistov

V soboto, 7. t. m., ob 17. uri bo v planinskem domu Kamniška Bistrica redni letni zbor slovenskih alpinistov. Na dnevnem redu je poročilo načelnika, registracija prvenstvenih vzponov, razdelitev diplom smučarskega prvenstva, podelitev nagrad za najkvalitetnejše dosežke v letošnjem letu in na koncu projekcija diapozitivov 7. najbolj zanimivih letošnjih tur, o kateri se bodo natančneje zmenili še načelniki na svojem sestanku.
AO Kamnik je obljubil, da bo do zbora pripravil okoli 100 izvodov njihovega »mini« plezalnega vodnika »Korošica« (zaradi podražitve vezave je nova cena 20 din), po katerem je veliko povpraševanje.

Tura za preskus
Alpinistični odsek Kamnik je med prazniki izvedel zanimivo grebensko prečenje, ki je veljalo kot preskus pripravnikov za sprejem med alpiniste. V soboto zvečer so se povzpeli na Kokrsko sedlo, v nedeljo pa so pod vodstvom treh pripravnikov odšli po grebenih Grintavca na Dolgi hrbet, Štruco in Skuto ter nazaj na Kokrsko sedlo. Pri tem so se lahko lepo prepričali, kako malomarno skrbe nekateri obiskovalci za zimske sobe in bivake (ta je bil odprt in poln snega).
Sicer pa je bilo za praznične dni na Grintavcu ter Kalški gori kar precej obiskovalcev. Na Grintavec so se v glavnem vzpenjali prek Jam in po grebenu, nekateri pa so z vrha tudi smučali. Tudi za hojo v derezah so bile ugodne razmere.

Razmah skalolazenja
Vabila sovjetskih alpinistov na njihove šampionate v skalolazenju (»tekmovalno plezanje«) so kot kaže rodila sadove. V ČSSR je ta športna veja, ki je seveda ne moremo enačiti z alpinizmom, dobila že skoraj domovinsko pravico. Tudi na Poljskem so že priredili več tekmovanj.

Pokroviteljstvo AO Mojstrana
PD Gorje je ustanovilo svojo alpinistično sekcijo, ki bo pod okriljem AO Dovje-Mojstrana. Na spoznavni sestanek s pokrovitelji je v Mojstrano pripotovalo kar 16 mladih pod vodstvom neumornega predsednika Matije Klinarja. In še ena novost je v Mojstrani. Pred tednom dni je dosedanjega načelnika Staneta Koflerja, ki je bil po stažu verjetno eden naših najstarejših, zamenjal Janez Brojan (mlajši).

O planinstvu na TV
RTV Zagreb je pripravila načrt programa za prihodnje leto in ga poslala v javno razpravo. Ker je bilo več predlogov (in zahtev), naj bi v televizijski program vključili tudi redne in več izrednih oddaj, posvečenih planinstvu in alpinizmu, so obljubili, da bodo to upoštevali.

Prodaja rabljene opreme
Po številnih naših mestih so postali sejmi za prodajo rabljene smučarske opreme že tradicija in pokazali so se kot zelo koristni. Zakaj ne bi ideje uporabili tudi na planinskem področju? Koliko je mladih, ki bi se radi ukvarjali s planinstvom (alpinizmom), pa se ne morejo ali marajo vključiti, ker nimajo potrebne opreme, denarja za nakup nove (in drage!) pa tudi ne. In koliko je takih, ki bi želeli zamenjati svojo opremo z boljšo, modernejšo ali pa je ne potrebujejo več. Najlaže bi akcijo opravili na začetku planinske ali alpinistične šole, tam kjer imajo posebnega gospodarja za posojanje društvene opreme, pa bi lahko komisijsko prodajo poverili kar njemu.

Vrh maršala Žukova
Letos so zlato kolajno šampionata ZSSR v razredu prečenj dobili člani društva »Burevestnik« pod vodstvom V. Božukova, ki so v Centralnem Pamirju opravili 24-kilometrsko grebensko prečenje (12 dni) osmih vrhov. Prečenje so začeli na še neimenovanem vrhu, visokem 6410 metrov (bil je najvišji še neosvojen vrh Sovjetske zveze), ki so ga poimenovali po legendarnem narodnem junaku maršalu G. K. Žukovu.

Poljaki trikrat v Pamirju
Aktivnost poljskih alpinistov vedno znova preseneča. Ne samo, da skoraj ne mine leto, ko ne bi presenetili z vsaj nekaj nadvse odličnimi vzponi v Centralnih Alpah, pa tudi v Himalaji, Hindukušu in sovjetskih gorah, še bolj je opazna njihova prisotnost na vseh zanimivih področjih. Letos so npr. samo v sovjetski Pamir priredili tri odprave. Skupina alpinistov iz Vroclava je skupaj z Ukrajinci preplezala dve novi smeri na vrhova Gruhovcev (5800 m) in Pravda (6470 m), potem pa so ponovili še smer z ledenika »Bivačni« na Pik Komunizma (7495 m). Druga odprava (Varšava) se je povzpela na Pik Korženevske (7105 m), in sicer kar dvakrat, potem pa so opravili še prvo ponovitev smeri Borodnika na Pik Komunizma. Za Evo Carniecko je bil to že tretji vzpon na vrh nad 7000 m (Pik Korženevske, Nošak, Pik Komunizma) toda žal tudi zadnji. Med sestopom je na višini 7300 m zdrsnila in se ubila. Tretja, odprava pa je v Fanskih gorah opravila prvi vzpon na Pušnovat (4637 m) in preplezala še tri prvenstvene smeri (dolge 1200-1600 m, ocena VI).

Bonington znova na Everest
Chris Bonington (40) bo jeseni prihodnje leto s 15-člansko odpravo (60 Šerp) znova skušal premagati jugozahodno steno Mount Everesta. Kot ob prvem poskusu, ko so mu rezervacijo odstopili Italijani, bodo tudi to pot »vskočil« in sicer namesto Alpin Cluba iz Kanade. To bo že šesti poskus v steni, ki jo imajo za problem št.1 v Himalaji in obenem vnovični poskus Angležev, da najvišji vrh sveta dosežejo s svojimi alpinisti (prvi pristop sta sicer opravila člana angleške odprave Tenzing in Hillary, toda prvi je Nepalec, drugi pa doma z Nove Zelandije).

  05.12.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti