Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.09.1974

Delo, Šport: ... Izšla je knjiga Z. Smrketa

Pred nekaj dnevi je v Varaždinu izšla knjiga Zlatka Smerketa »Planinarstvo i alpinizam«, delo ki smo ga že večkrat najavili in katerega je željno pričakovala širna jugoslovanska planinska javnost. Prvi vtis je razveseljiv. Prijeten barvan ovitek, zelo kvaliteten papir, ki je omogočil dobre črno-bele reprodukcije med tekstom, številne skice (vse ilustracije so delo avtorja) in pestra vsebina.

Prvenstvena skozi okno
V nedeljo so Franci Gselman (Kranj), Vlado Jurič in Ivan Šturm (oba AO Impol) preplezali novo smer v Škarjah (severna stena) nad Klemenčo jamo. Imenovali so jo »Smer skozi okno«, ker se začenja pod značilnim velikim oknom v kotu. Višina smeri je okoli 300 metrov, ocena IV, poteka pa po naravnih prehodih in kljub rdeči barvi skale ni hudo krušljiva.

Dve v masivu Rjavine
V četrtek, 12. t. m., je Jože Mihelič (AAO) sam preplezal novo smer v Temenu (Rjavina), in sicer desno ob razu. Ocena II-III, čas plezanja 3 ure.
V nedeljo pa je Uroš Župančič (Jesenice), prav tako sam, poiskal prehod s Temena po policah in okrajkih do sedla med Luknjo pečjo in Rjavino (stik s smerjo 154). Vzpon (II-III, 2 h) je posvetil Valentinu Staniču, prehod pa naj bi bil del poti P-P (Pokljuka-Planica), oziroma del povezave med Kotom in Krmo.

Tabor SAAS v Zapotoku
V soboto in nedeljo so člani soške akademske alpinistične sekcije iz Bovca organizirali »mini« tabor v Zapotoku, ki so se ga udeležili tudi gostje iz Kranja in Tržiča. Skupno so opravili 16 vzponov v stenah Srebrnjaka, Zapotoškega vrha in Ribežnov. Bernard Cuder (SAAS) in Franci Šter (Kranj) sta levo od grape v Ribežnih preplezala novo - Zapotoško smer. Ocena III-IV/V, 4 ure, 350 metrov.

Trboveljski ledeniški tečaj
Člani AO PD Trbovlje Bizjak, Kržišnik, Prosenc in Pušnik so 21. avgusta letos opravili prečenje ledenega grebena Bianco grat (Crat'Alva) na Piz Bernino (4049 m), in sicer iz koče Tschier vahütte. Vzpon so opravili v okviru tečaja ledeniške tehnike, ki so ga organizirali po koncu alpinistične šole.

Naše markacije na Korziki
Drugega izleta PZS na Korziko se je udeležita 42 planincev iz vse Slovenije. Povzpeli so se na Monte Mufrella (2148 m) in na najvišji vrh Korzike, 2710 m visoki Monte Cinto. Na ta vrh so naši planinci tudi markirali pot iz doline Stranciacone in po dolini Manica, do sedla Borba in nato še na vrh. Poleg slovenskih (Knafeljčevih) markacij so pot označili tudi s smernimi napisi. Nato pa so si na vrhu za spomin na ta dogodek (4. septembra) s posebno štampiljko, ki so jo prinesli s seboj iz Ljubljane, žigosali planinske izkaznice in pozdravne razglednice.

Novice iz Kamniških Alp
V četrtek, 18. t. m., sta Stane Klemenc in Slavko Šikonja (AS Domžale) v devetih urah in pol ponovila Centralni steber Rzenika. V steni sta imela precej težav zaradi mokre skale.
V nedeljo so Marička Škrlep in Janez ter Miro Šuštaršič (AS Mengeš) v šestih urah opravili prvo žensko ponovitev Direktne smeri čez plošče v Skuti.
V nedeljo so ponovili tudi »Direktno« (Škarja-Šimenc) v Štruci. Plezali so (3,30 ure) Klemenc (Domžale), Vrankar (Mengeš) in Mesarič (Železničar - Zagreb), Šikonja (Domžale)

Ponovitve v Julijcih
V nedeljo, 8. t. m., so štirje Bohinjci: Franci in Janko Arh, Lojze Budkovič in Andrej Žmitek ponovili Zahodni steber Tosca (smer bratov Mihelič), kar je kot kaže prva ponovitev po prvenstvenem vzponu leta 1967.
Tržičana Filip Bence in Slavko Frantar sta 13. t. m. opravila drugo ponovitev smeri Helba (spominska smer Rika Salbergerja) v severni steni Triglava z izstopno varianto (s prodnate police naravnost navzgor po izraziti zajedi do Skalaške smeri).
V nedeljo sta Slavko Frantar in Željko Perko (oba AO Tržič) opravila ponovitev Dularjeve zajede v Jalovcu, Erjavec in Grošelj (Matica) pa Aschenbrenerjeve smeri v Travniku.

Zavarovanje v tujini
Komisija za alpinizem PZS je razposlala obvestilo, da je dogovor z Avstrijci in Italijani o vzajemnem brezplačnem reševanju uradno potrjen in da zato za plezanje v teh dveh državah ni potrebno več »zavarovanje« pri skladu. Za druge alpske države pa še naprej velja sklep, da je potrebno vplačati po 100 din, in sicer ne glede na čas bivanja, v sklad za vzajemno pomoč pri plačilu morebitnih stroškov zavarovanja. Pripomniti moramo, da podobno zavarovanje (manjša premija) velja tudi za vse planinske ture, saj se tudi na njih prav lahko zgodi, da je potrebno reševanje, stroški pa so v tujini vse prej kot nizki.

  18.09.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti