Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.09.1974

Delo, Šport: ... Srečanje alpinistk

Zadnji teden v avgustu je bilo v Berchtesgadenu (Nemčija) srečanje alpinistk z vsega sveta, znano pod imenom Rendez vous de Haute Montagne. Udeležili sta se ga tudi obe naši predstavnici Nadja Fajdiga in Barbka Lipovšek-Ščetinin. Naslednje srečanje bo v francoskih Pirenejih.

Vzponi v Tamarju
V torek, 3. t. m., je Matevž Suhač (AAO) opravil prvi solo vzpon po smeri JLA v Šitah. Za plezanje je porabil približno tri ure, na najbolj kritičnih mestih pa se je varoval s 15 metrov dolgo gurtno.
Tržiška naveza Slavko Frantar-Željko Perko je v nedeljo preplezala »Varianto« v Travniku.
Jure Ulčar (AO Črnuče) ta Marko Tomažič (MO Matica) sta v petek, 30. avgusta, preplezala novo smer v Lopi (zadnja glava v Šitah). Izstopila sta po varianti Jesihove smeri (535 b), smer pa sta ocenila s III/IV, 6 h. Poudariti velja, da je skala izredno krušljiva, plezalcema je presekalo vrv, kar ju je zelo oviralo pri napredovanju.

Ekstremist iz Trbiža
Sredi avgusta so bilo v Tamarju skoraj neopazno opravljeni trije kvalitetni solo vzponi. Silvio Dellamea (Trbiž), ki je pred tem samo v letošnjem letu opravil osem solo vzponov V in VI težavnostne stopnje, je 14. avgusta v petih urah sam ponovil Dularjevo zajedo (541, originalna) v Jalovcu. Bil je to prvi solo vzpon. Dan pred in za tem je sam ponovil še smer Hudeček-Juvan v Jalovcu (prvič jo je v navezi ponovil že lani jeseni - oba vzpona sta po razpoložljivih podatkih prvi ponovitvi) in Zajedo v Malem Jalovcu.
Ob tej priliki smo tudi zvedeli, da sta lani pozno jeseni dva alpinista iz Beljaka ponovila »Steber Šit«, tako da ima eno ponovitev več kot smo mislili. Zaradi požleda v steni in kratkega dne sta plezalca v steni dvakrat bivakirala.

Varianta v Planjavi
Filip Štucin (AO Črnuče) in Janez Valant (AO Matica) sta preplezala novo izstopno varianto, ki poteka po značilni poči med smerjo »X« in Brinškovim kaminom v zahodni steni Planjave. Plezala sta 2 uri, ocena V/A2.

Nova v Srebrnjaku
Marjan Poljanšek in Rajko Rotner (AAO) sta 23. julija letos preplezala novo smer v zahodnem delu Srebrnjaka. Smer poteka po grapi desno od smeri 646, po kateri v zgornjem delu tudi izstopi. Ocena III/IV.

Mini odprava
Letos poleti se je osem mladih članov-študentov AO PD Ljubljana-matica odločilo, da samostojno organizira »mini odpravo« na Mont Blanc in Matterhorn in sicer zato, da bi se čim bolj seznanili z vsemi problemi, ki ob takih prilikah nastopijo. Pri odpravi sta jim pomagali podjetji Kemofarmacija in modna konfekcija Krim.

Na italijanski strani
V nedeljo, 25. avgusta letos, so Igor Marka, Goran in Boris Mlekuž (SAAS) preplezali novo smer v severni steni Lope. Smer poteka po italijanski strani, ni posebno dolga (300 m), toda izredno lepa, ocenili pa so jo s IV, eno mesto V-.

S greben Vrbanove špice
V nedeljo, 25. avgusta, so Igor Herzog, Tine Mihelič, Janez Rupar in Vlado Šlamberger (vsi AAO) plezali severni greben (II-III/IV, 4 h) Vrbanove špice. O vzponih v tej smeri doslej nismo zasledili še nobenih podatkov.

Za Vojkov memorial
MO PD Postojna in MK PZS sta na Nanosu organizirala tradicionalno orientacijsko tekmovanje za Vojkov memorial. Sodelovalo je 5 mladinskih in 18 članskih ekip iz Postojne, Idrije, Ljubljane, Ilirske Bistrice, Maribora, Sežane, Poljčan in JLA (VP 1098). Tekmovanje je bilo dobro organizirano, žal pa ga je motil dež in megla.
Na nočnem tekmovanju so se najbolje izkazali domačina pred planinci iz Idrije in vojaki, v skupnem seštevku pa so zmagali zastopniki JLA (886) pred Idrijo (883) in ekipo Dela (790). Pri mladincih pa je bila najboljša prva ekipa (475) PD Ilirska Bistrica pred njihovo drugo (386) in PD Maribor-matica (294). PD Ilirska Bistrica je prejelo prehodni pokal v trajno last.
V tekmovanju SOL (slovenska orientacijska liga) vodi Delo (37) pred Idrijo (34), Radovljico (30), PTT Maribor (25), Poljčanami (20) itd. Naslednje tekmovanje bo 14. in 15. t. m. na Smolniku pri Mariboru. Člani bodo štartali že v soboto ob 13. uri izpred mladinskega doma, drugi pa v nedeljo ob 7.30. Prijave je potrebno poslati Milanu Šantlu, Ul. F. Kovačiča 7, Maribor.

Mladinski odsek PD Kranj
Mladinski odsek PD Kranj obvešča svoje člane, da so se redni tedenski tečaji pričeli. Bodo ob sredah, vsakokrat ob 19. uri v društvenih prostorih. K sodelovanju vabijo tudi nove člane.

Izlet v Wilder Kaiser
Komisija za alpinizem PZS bo od 4. do 6. oktobra organizirala alpinistični in planinski izlet v Wilder Kaiser, ki ga bo vodil Rado Kočevar. Prijave alpinistov sprejema pisarna PZS (cena 250 din), planincev pa pisarna PD Ljubljana-matica (500 din, zaradi spremstva vodnikov). Prenočišča so že rezervirana, organizatorji pa predvidevajo, da bo udeležencev za dva avtobusa.

Povpraševanje po GV
V jesenskem času se je močno povečalo povpraševanje po gorskih vodnikih, ki bi vodili večje izlete. Povpraševanje je predvsem s strani sindikalnih organizacij in žal - v glavnem na Triglav. Samo v nedeljo so npr. vodili železarje, uslužbence Ljubljanske banke in tovarne Color, čeprav ni manjkalo večjih in manjših skupin tudi iz drugih krajev in kolektivov. Po naporni turi pa so vodniki še reševali v Severni steni, tako kot jim veleva njihov pravilnik.
Da bi gorski vodniki izpopolnili svoje vrste, komisija za alpinizem ponovno obvešča vse, ki bi se jim želeli priključiti, da pošljejo svoje prijave do konca meseca, nakar bodo prejeli poseben vprašalnik za dokončno prijavo.

Dr. H. zopet na Nanga Parbat
Neumorni dr. Karl Marija Herrligkoffer, ki ima razen tega tudi izredno trdo kožo (kaj vse je že moral preslišati!), bo zopet organiziral odpravo na Nanga Parbat. Posvetili so jo Felixu Kuenu, ki je leta 1970 prišel na vrh prek stene Rupal, letos pa je storil samomor. Štela bo 20 članov iz Nemčije, Švice in Avstrije, na pot pa bo odšla že spomladi 1975. V načrtu imajo novo smer - po JV stebru ob istočasnem prečenju grebena Mazeno. Bila naj bi to doslej najtežjo smer. (Doslej so se na vrh povzpeli čez Rakhiot leta 1953, čez Diamir leta 1962 in Rupal leta 1970, pred dvema letoma pa so Čehoslovaki ponovili klasično smer.)

  04.09.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti