Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.09.1974

Delo, Šport: ... Pismo iz Kathmanduja

V drugem pismu, ki ga je Tone Škarja, vodja V. JAHO, poslal že iz glavnega mesta Nepala, ni posebnih novic. Sporočil je imena Šerp in zveznega oficirja. Za zakonitost bo v imenu nepalske vlade skrbel B. B. Manandar, sirdar (vodja Šerp) je Ngati, kuhar Danu, drugi Šerpe pa: Phuri, Pasang Tshering, Nima, Pemuri, Uangchu, Pemba, Kami in Dava Tscherling. Dva od Šerp sta v Biratnagar odpotovala že 12. t. m. Škarja, Jerin in drugi Nepalci pa so se napotili tjakaj 14. t. m.

Slovenska smer v Aig. Argentiere
Tudi kranjski alpinisti so se iz zahodnih Alp vrnili z lepo bero vzponov. 6. t. m. sta navezi Franci Šter-Franci Gselman in Drago Šegregur-Marko Štremfelj v 8 urah preplezali SV steno Aig. Argentiere, in sicer v predelu, kjer do sedaj, kot kaže, še ni bilo smeri (po levi strani stebra, desno od Messnerjeve smeri). Naklonina je bila 50 stopinj, višina stene okoli 600 m, ocena pa III-IV. Istega dne so Jamnik, Mogu in Ručigaj preplezali vesino v severni steni Aig. Argentiere (6 ur), 10. t; m. pa so vsi skupaj opravili še prečenje Mont Blanca. 14. t. m. sta navezi Jamnik-Ručigaj in Štremfelj-Šegregur v 12 urah preplezali še SV steber v Les Courtes (IV, 1000 m).

Dve prvenstveni v Tatrah
Od 4. do 12. t. m. je trajala pot Toneta Perčica in Andreja Štremflja (oba AO Kranj), ki sta se udeležila 50. tedna alpinizma v Visokih Tatrah, in sicer kot zastopnika naše organizacije (na povabilo IAMES). Z bivanjem v Tatrah sta nadvse zadovoljna. Bila sta gostoljubno sprejeta. Imela sta tudi srečo z vremenom in uspelo jima je tudi nekaj odličnih vzponov. Ponovila sta Motykowo smer v JV stena Velikega Ganeka (V) ter JZ steber v isti steni. 7. t. m. sta v navezi, s še dvema slovaškima plezalcema, preplezala novo smer »Desni steber« v JV steni Velikega Ganeka (V). Potem pa sta ponovila še Orlowsko smer v S steni Galerije Ganeka (VI) in 10. t. m. za zaključek preplezala še prvenstveno smer (v navezi s himalajcem Fialo ter dvema plezalcema iz NDR) po Južnem stebru v Dračjem grebenu (IV-V). Na taboru so poleg številnih alpinistov iz vseh krajev ČSSR (tabori so bili po vseh dolinah in postojankah) sodelovali tudi predstavniki NDR, Poljske in Madžarske.

Vzponi sovjetskih alpinistov
Alpinisti iz SZ, ki so bili v naših gorah bodo čez nekaj dni iz Jablanca ob morju odpotovali v domovino. V Vratih so za začetek preplezali »Skalaško z Ladjo«. Bilo jih je osem. Plezali pa so skupaj s Rožičem in Kotnikom, medtem ko so drugi odšli na Triglav prek Plemenic. V nedeljo jih je nekaj odšlo na Vršič, kjer so trije, v navezi z našimi alpinistkami, ponovili Kamine v Mojstrovki. V ponedeljek so trije plezali prvenstveno (Taškentska, IV-V) smer v zahodnem delu Triglavske stene, potem pa so obiskali še Bohinj, ponovili »Bavarsko z Dolgo nemško« in za zaključek v petek organizirali tudi demonstracijo »tekmovalnega plezanja« na Malem Triglavu.

Kranjčani v Dolomitih
Pet dni (od 16. do 22. t. m.) sta pri koči Lavaredo taborili dve navezi AO Kranj. 17. t. m. so ponovili Dibonov raz v Veliki Cini. Naslednja dva dni sta Tone Perčič in Andrej Štremfelj plezala »Raz Cortinskih veveric« v Zahodni Cini (16 ur, VI, bivak nad težjim delom), Bele, Gabršček in Moštrokol pa so ponovili Preussovo poč. Za zaključek sta Moštrokol in Štremfelj v Piccolissimi ponovila še smer Cassin-Pozzi-Ratti, Bele, Gabršček in Perčič pa Direttissimo na Punta di Frido (6h).

100-letnica vzpona na Elbrus
Zvečer, 30. julija 1874, se je domačin-balkarec Ahija Sotaev odpravil z H. Walkerjem, F. Gardinerom, A. W. Moorom, F. C. Grovom in P. Knubelom proti zahodnemu - višjemu vrhu Elbrusa (5633 m). Pod vrhom je domačin »prevaral« Angleže in se prvi povzpel na vrh.

  02.09.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti