Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.06.2013

Klasike na pohodu

Popolnoma kopnih smeri je vedno več in tudi severne stene so se ob visokih poletnih temperaturah pospešeno sušile. Če je bilo v prejšnjih novicah omenjenih le nekaj smeri iz severnih sten, se je ta teden njihovo število kar precej povečalo. Plezalo se je večinoma smeri klasičnega tipa in zmernih težav, nastalo pa je tudi nekaj novih smeri.

Prvenstvene

Gašper Kresnik in Marko Mavhar (oba AO Grmada Celje) sta 19. junija v Mali Rinki preplezala novo 350 metrsko smer. Poimenovala sta jo Grmadniška smer (VI/V). V smeri sta pustila 15 klinov in ponavljalcem precej olajšala delo.

V severni steni Toplarja (Košuta) je nastala verjetno nova linija. 21. junija jo je sam preplezal Iztok Tomazin (AO Tržič). Potekala naj bi po solidni skali z redkimi krušljivimi prehodi. Plezal jo je tri ure in jo poimenoval Spet doma (IV/III, 530 m).

V Debeli peči je nastala varianta varianta Tržiške smeri. Tudi varianto sta plezala Tržičana, in sicer Miha Zupan ter Jaka Slapar. Vstopila sta desno od originala, nato plezala po njem ter izstopila spet desno od njega. Varianto sta ocenila s VI+, VI/IV-V+. 

Ponovitve

V Julijcih je bila precej obiskana Debela peč, kjer se je plezalo Parižanko, Sekločevo, SV Raz  in Jesih-Potočnik. V Šitah sta bili preplezani smeri JLA in Herlec-Kočevar. Špikova Direktna bo nastopala v dokumentarnem filmu in je bila v ta namen tudi preplezana. V Vršacu je doživela obisk ena lepših smeri v tej steni, in sicer Puntarska. V Prisojniku so uživali v Hudičevem stebru. Že kar množičen obisk so doživele stene Nad Šitom glave, nekaj pa se je plezalo še v Novem vrhu nad Baško grapo.

V Kamniško-Savinjskih Alpah se je spet precej plezalo v Planjavi. Obiskane so bile Sobotna smer, Centralna in Tomažev steber. V Ojstrici je obisk doživela Herletova smer v Mali Rinki pa večkrat Igličeva. V Mali Kalški gori je bil zelo priljubljen SV raz.

Z ohladitvijo bo vzponov v prihodnjih dneh nekoliko manj, vsaj kar se tiče težjih in prvenstvenih. Upajmo na čim lepši konec tedna in vrnitev poletja.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 
 


Spet doma. Vir: AO Tržič

Grmadniška smer v Mali Rinki. Vir: AO Grmada-Celje


Varianta Tržiške. Vir: AO Tržič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti