Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Grmadniška smer

19.06.2013
 


Marko Mavhar: Smer sem si že ogledoval od lanskega leta, ko sem v velikem previsu nad Vzhodno smerjo opazil razčlembo po kateri bi se dalo preplezati na vrh.
Del sestavljanke sem imel, manjkal je le še osrednji in vstopni del.
V zimskih večerih sem risal in iskal možne poteke smeri po fotografijah, da bi ta bila čim bolj samostojna. Po ponedeljkovem vzponu čez Direktno smer in Direktno varianto, ki sem jo bil preplezal s tečajnikom Frenkijem, je bila smer sestavljena. Zdaj jo je bilo potrebno le še preplezati.

 

četrtek, 20. junij 2013, ob 10:58, Franci Savenc, ogledov: 3049

Novo smer v Mali Rinki sta Gašper Kresnik in Marko Mavhar (oba AO Grmada Celje) posvetila Urošu Gračnerju

 

Mala Rinka
Grmadniška smer: VI, V-V, 350 m, . h
Prva preplezala Marko Mavhar in Gašper Kresnik, 19. junija 2013

Vstopne plate je hitro konec, ko se že bašem čez prvo zajedo tik ob črnem previsu. Skala je tukaj presenetljivo dobra, nič krušljiva, rahlo previsna zajeda, bogata z oprimki je za uvod enkratna.
Sledi raztežaj do kamina, levo ob "belem stebru" in nato po kaminu do stika z Direktno. Tukaj zavijeva malce na levo in nato desno. Tam kjer se Direktna smer umakne na desno, narediva varovališče.
Sledi raztežaj navzgor čez previse, kjer si utira pot mestoma prekinjena poklina, ki se po desetih metrih deli na dva kraka. Desno varianto, sva s Frenkijem preplezala v ponedeljek ter jo poimenovala Direktna varianta Direktne smer. Tokrat plezam še bolj direktno, rahlo proti levi, prehod je izgledal bolj zastrašujoč, vendar je kompaktna skala z dobrimi oprimki ovrgla prvotno tezo.
Sledil je še en raztežaj do previsa, kjer se smer sreča z Vzhodno. Na vrsti je bil ključni raztežaj, prehod čez previs je bil fantastičen, lahko bi ga primerjal z znamenito prečnico v Direktni smeri v Štajerski Rinki. Raztežaj ponuja lepo izpostavljeno plezanje v odlični skali. Kakovost skale in prehodov je od zdaj šla le še navzgor. Do vrha naju ločijo le še trije raztežaji odličnega plezanja. Skala me spominja na tisto iz Ojstrice.
Za zaključek popolnosti, sva zadnji raztežaj priključila po platah, ki pripadajo Vzhodni smeri.

V smeri sva pustila približno petnajst klinov. Vsa problematična mesta so opremljena s klini (večinoma rdeče obarvani), tudi kakšno stojišče je nabito. Ponavljalci potrebujejo le še nekaj klinov, večinoma za ureditev varovališč in set metuljev.

Oznake: ALP, PrV
eXTReMe Tracker