Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje Nepala - 059

Matjaž Čuk: 26. oktobra 2012, (59.) etapa Badauri (1760 m) - Sarangkot (1510 m)
Sarangkot, čisto drugačen, kot pred šestnajstimi leti ...

Danes nas obsije sonce še preden se odpravimo na pot. Prav prija toplota v hladnem jutru. Konec oktobra se bliža, sonce se vsak dan bolj iz prijatelja pod narekovaji izpred dveh mesecev, spreminja v pravega prijatelja.

Kamnita pot zavije iz vasi navzdol. Ko prečkamo potok se obrne navzgor, nato pa preči širna pobočja nad dolino. V daljavi se prvič pokaže jezero Phewa Tal, za njim slutimo mesto Pokhara.

Visoko nad reko bomo hodili okrog in okrog, preden se bomo spustili v dolino. Hoja, ki je del slovitega trekinga Panchase, je enolična in kar malce sem razočaran nad njo. Ni lepih vasi in razgledov, hodimo v glavnem po prašnem kolovozu, za dvajset minut moramo celo na glavno cesto. V veliki vasi na grebenu, Naudandi, si privoščimo počitek. Moja fanta uživata v zajtrku, jaz pa grizljam čips.

Tudi triurna hoja na Sarangkot ni nič posebnega, da bi človek žarel od zadovoljstva. Dolgočasna je in vleče se. Pri neki hiši izvemo, da je še ura hoda do tja, pri naslednji čez pol ure pa pravijo, da imamo še uro in pol ...

Zašli smo! bentim vodiču.
Morali bi v nasprotno smer. Hodimo pol ure in smo pol ure dlje od cilja! mu še jezno zabrusim.

Vodič me najprej debelo gleda, nato pa se začne smejati. Oba dobro veva, da hodimo v pravo smer. Čudne so te informacije domačinov, kot da ne bi poznali na uro ...

Malo pred eno smo na cilju. Izberemo hotel sto metrov pod vrhom. V priljubljenem turističnem kraju kar mrgoli turistov. Tudi v našem hotelu so. Itak, spodaj je turistična meka, Pokhara.

Zvečer se povzpnem na vrh. Sončni zahod je bil zanimiv, a ne tisti najlepši. Oblaki, ki so skrili nekatere vrhove, so malce pokvarili celotni vtis. Vztrajam na vrhu skoraj celo uro. Nočni pogled na mesto je nepozaben.

Zadnji odhajam navzdol. Več kot pol ure sem imel mir pred množico. Turistov takšne reči ne zanimajo. Zadnji so odšli malce zatem, ko je ugasnil zadnji sončni žarek na gori. Nato so se začele prižigati luči. In predstava se je takrat šele začela ...


Hoja 6 ur. Vreme sončno cel dan, sončni zahod. Temperatura zunaj 12,0 °C, v sobi 14,5 °C. Prenočevanje v hotelu, v vasi Sarangkot (1510 m).

Matjaž Čuk

 

 


 

  Matjaž Čuk

 Prečenje Nepala


Pogorje Manasluja


S poti na Sarangkot


Annapurne


Nočni pogled s Sarangkota

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

2 komentarjev na članku "Prečenje Nepala - 059"

Matjaž Čuk,

Hvala Alenka!

Seveda tudi tam rastejo lepe rožice - žal podobno kot pri nas - bolj v pomladanskem času. Jesen sem izbral zaradi prednosti stabilnega vremena in širnih razgledov. Itak je vedno tako, da vsega ne moreš imeti ...

Proti koncu potovanja mi za kak dan ali dva manjka fotk. Obljubim, da bom takrat pokazal nekaj gorskih rož iz Himalaje.

Drugače pa - Nepal je dežela prijaznih ljudi, primerna za stare in mlade. Vsakdo lahko najde tam kaj zase. Seveda si jo je treba zaželeti in se kot za vsako stvar v življenju - odločiti. Zato le pogumno!

Srečno!


Alenka Mihorič,

Vsa čast, g. Čuk, zanimivi članki!

Mojemu očesu pa bi naredili veliko veselje, če bi dodali sliko kakšne cvetoče rastline iz krajev, ki jih verjetno ne bom nikoli videla v živo. Saj menda rastejo tudi tam in upam, da je katera našla pot v vaš fotoaparat.

Tisto o urah na kažipotih (ali pa iz ust ljudi) pa poznamo tudi v naših hribih, ha ha.

Lep pozdrav!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti