Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Profesor Milan Pajk umrl

Slovenec: Minulo noč je v Ljubljani po težki bolezni umrl zet deželno-šolskega nadzornika dvornega svetnika Levca, gospod profesor Milan Pajk v starosti 37 let.

Kakor čujemo, se je prehladil na nekem izletu ter podlegel pljučnici. Pokojnik, čigar prezgodnja smrt bo vsepovsod vzbudila odkritosrčno sočutje, je bil rojen 19. decembra 1876 v Mariboru kot sin gimnazijskega profesorja Ivana Pajka; svojo mladost je preživel v Brnu, dovršil akad. gimnazijo na Dunaju, kjer je bil njegov oče medtem imenovan za profesorja, nato se pa posvetil najprej juridičnim in kasneje modroslovnim naukom na dunajskem vseučilišču.
L. 1899. je položil učnosposobnostni izpit iz zgodovine in zemljepisja z nemškim in slovenskim učnim jezikom. Nato je bil poldrugo leto suplent na gimnaziji v Kranju, bil nato imenovan za začasnega glavnega učitelja na c. kr. učiteljišču v Ljubljani, dve leti kasneje pa za pravega učitelja na drž. višji realki v Ljubljani.
Prof. Pajk je bil izvrsten poznavalec zgodovinskih in zemljepisnih razmer kranjske dežele. Med učenci je bil zelo priljubljen. Pokojnik je bil tudi plodovit pisatelj in je mnogo sodeloval pri Matici Slovenski, Izvestjih muzejskega društva, »Carnioli«, Planinskem Vestniku i. dr. Spisal je tudi slovensko učno knjigo za zemljepisje na srednjih šolah. Pogreb bo jutri popoldne ob 6. uri. Naj v miru počiva!

Slovenec, 18. junij 1913
 

  18.06.1913

dLib.si


Milan Pajk je bil ljubljenec sreče. Rojen dne 19. decembra  1876 v Mariboru kot sin pisateljice Pavline Pajkove in učenega  pisatelja prof. dr. Janka Pajka ... PV, 1913/7

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti