Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.07.1974

Delo, Šport: ... Slabo v Zahodnih Alpah

Po podatkih, ki smo jih dobili do sedaj, je v Zahodnih Alpah in tudi ponekod v Dolomitih, še precej snega in težje kombinirane ture niso priporočljive. Toda prvi naši alpinisti so že v skupini Mt. Blanca, Waliških Alpah in Dolomitih, le o vzponih še ni točnih podatkov.

Cozzolinijeva zajeda
Jože Rožič (AO Mojstrana) je pred odhodom na Kavkaz še uresničil svojo veliko željo. V torek in sredo (2. in 3. t. m.) sta z Brankom Klinarjem (AO Jesenice) opravila prvo ponovitev smeri Cozzolino v Malem Mangartu. V ponedeljek zvečer sta bivakirala pod steno in v torek zjutraj ob 4.30 začela plezati. Zvečer ob 21. uri sta si uredila bivak v ozkem in mokrem kaminu, raztežaj pod Cozzolinijevem nočiščem. V torek sta začela ob 4.30 in ob 11. uri sta izplezala. Po mnenju Rožiča je ta smer težja od obeh Piussijevih. V vsej smeri sta lahko le dvakrat uporabila lestvice, večinoma pa sta morala plezati na konicah prstov v glavnem v zajedah in kaminih, ki jih zapirajo strehe in previsi. Imela sta tudi to smolo da je bila skala zelo mokra. Po najnovejših informacijah sta Rožič in Andrejčič tudi smer Piussi-Perisutti-Bulfan prva v celoti ponovila (drugi ponavljalci so plezali kombinacijo: spodaj zajedo, zgoraj pa lažji del smeri). Torej imamo Slovenci prve ponovitve vseh treh najtežjih smeri v Malem Mangartu, ki so obenem tudi ene najtežjih v Julijskih Alpah.

Nova smer v Steni
V nedeljo, 7. t. m., sta Janez Dolžan in Dorči Kofler preplezala novo smer med Wissiakovo in Bohinjsko (severna stena Triglava). Smer pričenja med obema omenjenima in poteka prek gladkih trebuhov do široke police, kjer zavije desno navzgor v začetek markantne previsne poči. Poči se izogne na steber in pod strehami preči (po treh dolžinah) nazaj čez poč v steno in višje v razbit kamin ter dalje po njem vse do stika z zgornjo prečnico v Tržaški smeri. Višina okoli 400 m, čas plezanja 4 ure, ocena IV/V-.

Odhod v Himalajo 5. avgusta
Člani V. JAHO bodo odpotovali 5. avgusta ob 15.05 z železniške postaje. Naslednjega dne pa bodo iz Rima poleteli de Bombaya in Kalkute oziroma Kathmanduja. Njihov start bo v Biratnagarju.

Ponovitvi v Cinah
Ivo Kotnik in Roman Pugelj (ŠAO) sta v slabem vremenu v začetku meseca ponovila Cassinovo direktno smer v Picolissimi (VI, 7 ur) in Comicijevo varianto v Mali Cini.

Tržiške novice
Osem članov AO Tržič je od 4. do 6. t. m. plezalo v Dolomitih (skupina Schiara nad Bellunom). Žal so imeli precej slabo vreme. Ponovili so Andrichevo smer v Campanile Aluise (III), Direktno v Gusela del Vesoova (V) in Zahodni kamin (III-IV) v steni Torione Angoli.
Slavko Frantar in Željko Perko sta 6. in 7. t. m. ponovila Aschenbrennerjevo smer v Travniku (bivak zaradi dežja). Libor Anderle in Dušan Markič pa sta 10. t. m. v 5 urah ponovila Cizljevo smer v Špiku.

Kamniška AŠ
V nedeljo je AO Kamnik končal letošnjo alpinistično šolo na Korošici. Udeležencev je bilo 16, pol alpinistov in pol tečajnikov, ponovili pa so smeri v Škarjah (Polikarpovo, bratov Golob), Ojstrici (Ogrinovo) in Vršičih (Preložnikovo in Lukmanovo). Kakor so povedali je bil dom poln plezalcev.

Še o taboru v Martuljku
Na taboru so sodelovali člani enajstih AO: Akademskega, Črna, Domžale, Idrija, Jesenice, Kamnik, Kranj, Ljubljana-matica, Medvode, Slovenj Gradec in Tržič. Trikrat so ponovili Cizljevo smer ( Perčič-Štremfelj, Hočevar-Matijevec in Klemenc-Pollak), Bešlin in Erjavec sta ponovila Schinkovo smer, Direktno v Špiku dve navezi (Grasselli-Švegelj in Brišar-Grošelj), Skalaško ena (Štremfelj-Šegregur), itd. Preseneča veliko število novih smeri in poskusov. Perčič in Štremfelj (Kranj) sta preplezala »Drejčkovo smer« v S steni Frdamanih polic (V-VI, med Schinkovo in Poldačevo), Grasselli in Švegelj (Matica) iz Špikovega grabna v V steni Špika. Hočevar-Matijevec-Kalan (Medvode) so začeli desno od Schinkove in prečili prek Libereške (Šoštaričeva smer, V/V+). Dve sta ostali nedokončani. Cedilnik in Kalan sta poskusila desno od Schinkove, Miroslav Kuhar in Matjaž Zanoškar (Slovenjgradec) pa po razu desno od Jesih-Potočnikove v Frdamanih policah.

Rušani - dva tabora
Od nedelje ima MO PD Ruše tabor ob Planšarskem jezeru na Jezerskem. V načrtu imajo vzpone na Kočno, Grintovec in Skuto. Od ponedeljka dalje pa bodo njihovi šotori stali še ob Krnskem jezeru. Tega tabora se bodo kot gostje udeležili tudi mladi planinci iz Zrenjanina, s katerimi tesno sodelujejo že 13 let (letos so se že srečali, in sicer na Platku). Šotore in opremo bodo na Komno poslali z žičnico, naprej pa bodo vse znosili na svojih ramah.

Ponovitve
Medvoška naveze Hočevar-Kalan je v nedeljo ponovila Krušičevo smer v Špiku (plezala sta dobrih 9 ur).
Janez Marinčič in Jure Senegačnik (oba Matica) sta v soboto v 9 urah ponovila Centralni steber (smer Dular-Juvan) Rzenika.

Slovenjegradčani na Mont Blanc
Desetčlanska odprava alpinistov iz Slovenj Gradca bo v petek, 19. t. m., odšla na najvišji vrh Evrope Mont Blanc. Alpinisti bodo preplezali več sten na Mont Blancu, ob povratku pa se bodo povzpeli še na nekatere znane vrhove v Švicarskih Alpah. Odpravo bo vodil inž. Drago Zagorc.

Reorganizacija KAO
V začetku junija je imel Koroški AO razširjen sestanek, na katerem so sprejeli nekaj pomembnih sklepov o reorganizaciji. Komisiji za alpinizem so predlagali, da registrira AO Črna z AS Mežica ter AO Ravne z AS Prevalje. Alpinisti v Ravnah imajo nalogo ustanoviti AS tudi v Dravogradu in Radljah. Seveda pa bodo imeli tudi novi kolektivi močno povezavo, za kar bo predvsem skrbel »Strokovni odbor za alpinizem« pri TTKS, v katerega se bo vključila tudi postaja GRS Prevalje. Že takoj na začetku so sprejeli tudi skupen program akcij.

  18.07.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti