Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.07.1974

Delo, Šport: ... Slovaški alpinisti vabijo

Slovaška zveza alpinistov IAMES letos praznujejo 50-letnico, odkar v Visokih Tatrah - vsakokrat prvi teden v avgustu - organizirajo »teden alpinistov«. Cilj te akcije je spoznavanje med alpinisti, še posebno mlajših s starejšimi, pomembna pa je tudi vzgoja in spoznavanje gorstva. Na letošnjo jubilejno akcijo vabijo tudi goste, po dva vrhunska alpinista iz nekaterih prijateljskih držav, med njimi tudi iz Jugoslavije.
Koordinacijska komisija za alpinizem PZJ (Dvoržakova 9, Ljubljana) bo zbirala prijave do 18. julija. Prijave (po možnosti že s sestavo naveze) z navedbo osnovnih osebnih in alpinističnih podatkov morajo poslati AO, ki bodo morali izbranima alpinistoma zagotoviti tudi (v celoti ali vsaj deloma) potrebna finančna sredstva za pot do Bratislave in naprej do Štrbskega Plesa. Mednarodni tabor, na katerem bodo sodelovali tudi najboljši češkoslovaški alpinisti, bo od 5. do 11. avgusta.

V Hindukuš
Za prihodnje leto sto napovedani kar dve alpinistični društveni odpravi v Hindukuš. PD »Mosor« iz Splita jo namerava organizirati (drugo, po Spitzbergih v lanskem letu) ob 50-letnici društva, zagrebško PD »Železničar« pa (prvo) ob 25-letnici. Iz tega razloga in pa ker se je prijavilo proti pričakovanju malo kandidatov (okvirna prijava PZH za šest kandidatov ter po dva iz Bosne in Slovenije) za drugo kadrovsko odpravo KKA, bo slednja zelo verjetno preložena za leto ali dve.

Prvenstvo AO Kranj
Predzadnjo soboto so imeli člani alpinističnega odseka PD Kranj tretje smučarsko prvenstvo pri Češki koči. Sodelovalo je 22 tekmovalcev, ki so bili s prireditvijo izredno zadovoljni. Med moškimi je zmagal Tomaž Jamnik pred I. Beletom in D. Šegregurjem. Pri ženskah pa je zmagala Darja Skuber, druga je bila M. Zalar in tretja S. Numirovč. Organizatorji razmišljajo, da bi tekmovanje razširili še na postajo GRS, veljajo pa bi razmisliti tudi o organizaciji poletnega smučarskega prvenstva za alpiniste.

40 let »Peharja«
25. in 26. junija 1934 sta Paul Aschenbrenner in Herman Tiefenbrunner preplezala severno steno Travnika v smeri, ki je dolgo časa veljala kot najtežja pri nas. Šele avgusta 1948 je doživela (z dvema bivakoma) prvo ponovitev Rada Kočevarja in Janeza Freliha, potem pa so se leta 1950 zvrstile kar štiri naveze in led je bil prebit. Čeprav ponovitev že dolgo časa ne štejemo več, smer ni mnogo izgubila na zanimivosti in skorajda ni alpinista, ki se je ne bi želel ponoviti jo vsaj enkrat.

Lani v bolivijskih Andih
Lani je odprava NF pod vodstvom Rolfa Wutzerja prva preplezala 1000 m visoko (3 dni, 60 - 65 stopinj, skala - led) južno steno Tiquimanija (5550 m) v Cordilieri Real, ki jo je leta 1964 ogledovala že naša odprava, zaradi številnih lažjih problemov pa se je doslej nihče ni resneje lotil. Odprava je v skupini Negruni za aklimatizacijo opravila še 13 pristopov na različne pettisočake, prva je preplezala SV steno Chachacomanija (6070 m) in še tri ledene vesine v ostenju Illimanija.

Gredo na Islandijo
Na Islandijo je odpotovala skupina naših planincev, v kateri so Tone Fornezzi, dr. Tone Jeglič, Vane Brajnik, Egon Kragelj in Mitja Košir. Čeprav niso alpinistična odprava - testirali bodo Elanove smuči in snemali film za TV - bodo opravili tudi vzpon na najvišji vrh otoka Orefajökull (2117 m, absolutna višina je praktično tudi relativna) ter prečili ledenik Yatnajökull (površine 8500 kvadratnih kilometrov). Pri organizaciji so jim pomagala podjetja Elan, Alpina in Lek.

Vzponi v Kamniških
V drugi polovici junija sta Franc Čanek in Brane Gračner ponovila smer Modec - Režek v Štajerski Rinki, Franc Knez in Jože Zupan pa Debeljakovo v Mali Rinki, v Turski gori pa sta preplezala novo smer (Zajedo, IV+ , 4 ure). Andrej Palir in Rafko Vodišek pa sta ponovila SZ raz Ojstrice ter Herletovo smer. Stane Klemenc in Bojan Pollak sta v nedeljo popoldan opravila prvo ponovitev »Dimnikarske« (V-) v vzhodni steni Brane. Plezala sta 4 ure.

Predmet »Gorska narava«
Komisija za varstvo narave pri PZS bo od 20. do 22. t. m. v planinskem domu na Uskovnici organizirala tečaj za inštruktorje planinske vzgoje - predmet »Gorska narava«. Udeleženci bodo pod vodstvom strokovnjakov predelali le snov osnovnih in specializiranih tečajev iz programa planinske vzgoje, zato morajo biti že izšolani MV, GV, GS ali pedagoški delavci - mentorji. Stroške tečaja bo v glavnem krila PZS, matično društvo mora prispevati le po 150 din, udeleženci pa se morajo zavezati, da bodo po opravljenem tečaju opravljali instruktorske dolžnosti tudi v okviru komisije za varstvo narave PZS.
Prijave z navedenimi osebnimi podatki in priporočilom PD (ter potrdilom, da UO podpira kandidaturo in da bo prispevala 150 din) je potrebno poslati do 12. t. m. na naslov PZS, Dvoržakova 9, sprejeti kandidati pa bodo pravočasno obveščeni o nadaljnjih podrobnostih.

Vrsta vzponov
V nedeljo sta Drago Šegregur in Robert Gabršček preplezala novo smer v Škofovi glavi (Kočna). Ocena III-IV/V, 300 m, precej krušljivo. Mojca Zalar in Nande Kern sta ponovila Tomažev steber, plezali so pa še Fuksovo smer (Dolška škrbina) in Nemško v Dolgem hrbtu.

  05.07.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti