Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.06.1974

Delo, Šport: ... Vsi čakajo na tabor?

V ponedeljek 1. julija dopoldne se bo pri Mladinski koči v Martuljku pričel letošnji poletni alpinistični tabor, ki ga bo vodil Uroš Župančič. Po prijavah sodeč je zanimanje zanj zelo veliko in nekateri celo menijo, da je prav zaradi napovedanega tabora bilo doslej v Julijcih tako malo vzponov. Resnica pa bo najbrže bolj v slabih razmerah. Posebno v visokih severnih stenah se kamenje še ni uletelo, skala je še dokaj mokra, pa tudi pravega vremena ni in ni. Medvodčani so v nedeljo plezali Raz Travnika in Raz Rogljice, v obeh smereh so bile ugodne razmere. Marička Škerlep (Kamnik) in Stane Klemenc (Domžale) sta opravila prvo žensko ponovitev Perčičevega stebra v Vežici (manj kot sedem ur). Slavko Šikonja in Martin Štiftar (oba Domžale) pa sta ponovila »Plate«, oziroma Direktno smer v Skuti. Že predzadnjo nedeljo pa sta Silvo Jošt (Celje) m Jaka Prelog (TAM) opravila prvenstveni vzpon v severni steni Planjave (800 m, V/III, 9 ur). Žal podrobnejšega opisa še nismo dobili. Zahodni steber Batognice (IV/V), malo plezana smer v Julijcih, je letos doživela kar dve ponovitvi, 19. maja sta jo ponovila Branko Kavalar in Alojz Fon, 16. junija pa Fon in Boris Mlekuž (vsi SAAS). Po njihovi izjavi je realna višina le okoli 300 m medtem ko se z oceno strinjajo.

Tabor v Rokavih
AO Kozjak bo kot vsako leto tudi letos organiziral svoj tabor, ki bo od 30. t, m. do 7. julija na bivaku II. Odhod v Vrata bodo organizirali kar z osebnimi avtomobili plezati pa nameravajo predvsem v Rokavih, ki spadajo med naše najbolj zanimivo in pestro ostenje.

Aktivnost gorskih reševalcev
Bolj ko se bliža poletna sezona, pospešeneje se pripravljajo tudi naši gorski reševalci, ki se vse predobro zavedajo, da brez nesreč tudi letos skoraj gotovo ne bo šlo. Poleg akcij in krajših tečajev posameznih postaj GRS so na vrsti tudi medpostajne akcije, ki so namenjene predvsem težjim stenskim reševalnim akcijam. Eno takih so imeli konec preteklega tedna tudi v steni Štajerske Rinke nad Okrešljem.
V sredo pred tem pa so imel: celjski reševalci akcijo v steni Ojstrice ki se je več kot srečno končala za planinca, ki se je nehote izkazal za odličnega plezalca. V ponedeljek proti večeru je sestopal z Ojstrice in zaradi slabe vidljivosti (mrak in dež) zgrešil Kopinškovo pot. Toda plezal je dalje vse do razdalje enega raztežaja (desno) od Ogrinove luknje (!), koder so težave mestoma tudi IV težavnostne stopnje. In še enkrat je imel srečo. V torek so njegove klice imeli za sporazumevanje naveze v steni, v sredo zjutraj pa so na Klemenči jami le ugotovili, da nekaj ni v redu in poklicali reševalce. Planinec, ki je odšel v gore za teden dni, sam najbrž ne bi mogel izplezati, pravočasno pa ga tudi ne bi pogrešili.

  26.06.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti