Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.06.1974

Delo, Šport: ... Turni smuk

Člani alpinističnega odseka planinskega društva Trbovlje so izvedli turni smuk z Gross Venedigerja do Johannishütte. Za ta turni smuk so bile razmere dobre. Vodil ga je načelnik odseka ing. Janez Bizjak.

Na Mt. Witneyu
Skupina šestih mladih beograjskih alpinistov se je povzpela na ameriški vrh Mt. Witney (4418 m) v Kaliforniji. V odpravi so bili Žarko Gostovič, Slobodan Vedjič, Živorad Muzmenovič, Ivan Stojanovič, Safeka Krkič in Mihalj Radojčič.

Le v Kamniških Alpah
V petek in soboto je bilo slabo vreme in ko se je v nedeljo popravilo, je verjetno že marsikdo obupal. Razen tega pa je v stenah, to velja predvsem za severne, še kar dovolj snega. Zato tudi ni nič čudnega, da je poročil o vzponih konec preteklega tedna malo.
Franci Gselman (Kranj) in Davorin Podrepšek (TAM) sta v nedeljo preplezala novo smer v SV steni Škarij. Smer poteka po skrajnem desnem delu stene in je visoka le 150 metrov, zato sta jo tudi imenovala »Miniatura« (III+, 1,30 h). Hkrati z njimi so bili v »Nemški« v Ojstrici Šturm in Zafošnik s pripravniki za AO »Impol«.
Tržičani so plezali v Dedcu in Vežici. V nedeljo sta Filip Bence in Borut Bergant ponovila raz Dedca, Slavko Frantar in Željko Perko pa Lahovo smer v Vežici.
Naveza Tone Trobevšek in Franci Vrankar iz AO Kamnik pa je opravila drugo ponovitev »Dolgoletne« v V steni Brane (prvenstvena je bila dokončana leta 1972).

Obisk Češkega raja
Sredi preteklega tedna se je iz ČSSR vrnil Janez Kalan (AO Medvode), ki nas je po spletu nepredvidenih okoliščin edini zastopal na proslavi 50-letnice alpinizma na Slovaškem in Moravskem (vabljena sta bila dva zastopnika). Po srečanju v Pragi so jih organizatorji popeljali v peščenjak - v Češki raj, kjer je Kalan dva dni z domačini plezal njihove najtežje smeri. Zelo zanimivo - več bo popisal v Planinskem vestniku - je bilo tudi ob večerih, na enem od njih so prikazali filme z odprav v Himalajo (Nanga Parbat in Makalu).

Alpinist v vladi
V Franciji je postalo že običaj, da vladni resor za mladino in šport zasede eden izmed znanih alpinistov. S tem je začel general De Gaulle, ki je postavil na to mesto ing. Mauricea Hercoga, vodjo njihove odprave, ki je stopila na prvi osemtisočak - Annapurno. V novi vladi je postal državni sekretar za mladino in šport dr. Piere Mazeaud, član GHM (Groupe de Haute Montagne) in trenutno eden najvidnejših francoskih alpinistov, ki mu je poverjena tudi priprava njihove prve odprave na Everest.

Znova na Makalu
Poročali smo že, da, avstrijska odprava, ki so jo sestavljali pretežno tirolski gorski vodniki, ni uspela preplezati »naše« smeri v južni steni Makaluja. O odpravi je znanega malo. 1. aprila sta menda R. Messner in njegov tovariš odšla postavljat tabor III. 27. aprila pa so bili na višini okoli 7400 m, kjer so naleteli na slabe razmere. Okoli 50 stopinj ledena strmina, zelo težka - tako so poročali - jih je zadržala.
Za nas pa je pomembnejše to, da se je komisija za odprave v tuja gorstva PZS že odločila, da načelno sprejme povabilo, da se 1 - 2 naša alpinista udeležita ameriške odprave, ki bo vzpon poskusila letos jeseni. Od naših bo to zelo verjetno Matic Maležič, ki je v navezi z Jankom Ažmanom prišel doslej najvišje.

Sestanek kandidatov za Kavkaz
V soboto ob 9. uri bo v Ljubljani prvi sestanek članov letošnje alpinistične odprave na - Kavkaz (Elbrus). Zagrebški člani odprave so uresničili zamisel o cenenem potovanju z letalom (tako da bo celo ceneje kot z vlakom), predlagali pa bodo tudi skupen trening (okoli 20. t. m.) v skupini Ortlerja.

Pohod na Škrlatico
AO Jesenice bo v nedeljo zopet organiziral eno od zanimivih skupinskih tur. Udeleženci naj se zberejo v soboto zvečer v B II ali B IV, nakar bodo v nedeljo krenili skupaj na Škrlatico. Na vrhu se bodo zamenjali in sestopili v obratni smeri. Udeleženci morajo biti seveda kondicijsko dobro pripravljeni in primerno opremljeni.

Že drugi prapor
V nedeljo, 26. maja, so reševalci, člani postaje GRS Jesenice, ob svoji postojanki na Španovem vrhu razvili »GRS prapor«. Razvitje so združili s tovariškim srečanjem planincev alpinistov in reševalcev, prapor pa je delo Vlasta Kopača iz Ljubljane. To je že drugi prapor PD Jesenice, prvega pa so razvili lani ob 80-letnici društva na Slemenu.

Alpinizem v Varaždinu
Odkar se je inž. Zlatko Smerke v Varaždinu zavzel za alpinizem, so ustanovili alpinistični odsek, organizirali alpinistično šolo (imela je kar 40 udeležencev), imeli so tudi že skupne ture, bili so v Paklenici, načrtujejo prihod v Kamniške Alpe, poleti pa še kam drugam. Pri tem pa imajo v Varaždinu kaj malo možnosti za udejstvovanje, le okoli 40 metrov visoko »steno« (široko okoli 200 m) Križ na Ravni gori, po kateri ima društvo tudi ime in še nekaj - PD »Ravna gora« je mobiliziralo vse in uspelo zagotoviti sredstva za tisk knjige »Planinstvo in alpinizem«, ki jo je imel Smerke pripravljeno že dolga leta.

Reorganizacija na Koroškem
Konec maja so imeli koroški alpinisti sestanek UO KAO. Zaradi težav, ki jih tarejo v zadnjem času - velik priliv mladine ob pomanjkanju podpore UO planinskih društev in nerešena finančna vprašanja - so se odločili, da reorganizirajo svoje delo. Namesto enotnega (koroškega) alpinističnega odseka, so sklenili združiti AO Črna z AS v Mežici ter AO Ravne z AS v Prevaljah, Dravogradu in Radljah. Povezoval jih bo strokovni odbor za alpinizem pri TTKS Ravne.

Očistimo Gorenjsko
Akcija gorenjskega KO MO »Očistimo Gorenjsko« je bila v načrtu za 18. in 19. maj, toda zaradi slabega vremena so jo nekateri MO nekoliko premaknili, pa tudi poročali niso vsi o njej dovolj natančno, tako da še vedno niso znani vsi podatki. PD Jesenice je očistilo (35 pionirjev pod vodstvom 16 odraslih) okolico koč na Vršiču in pri izviru Soče. Akciji se je pridružilo tudi Lovsko društvo. PD Javornik - Koroška Bela je imelo akcijo v okolici Kovinarske koče v Krmi. PD Tržič je organiziralo akcijo v sodelovanju z JLA, in sicer na dostopnih poteh na Kofce. Akcijo bodo še ponovili. PD Križe je imelo akcijo na Kriški gori. PD Kranj (okoli 100 udeležencev iz MO) je čistilo poti na Potoško goro, Kališče in Jošt. PD šolski center ZP Iskra-Kranj je čistilo pot na Zelenico, urediti pa nameravajo še okolico bivše karavle. PD Radovljica pa je že imelo dve akciji (Begunjščica, Valvazorjev dom z okolico), v nedeljo pa bodo nadaljevali v okolici koče na Križkih podih. V prihodnjih dneh pripravljajo akcije tudi še PD Žiri, Dovje-Mojstrana in Bled in morda še katero PD, ki svojih načrtov ni sporočilo. Zamisel pa je vsekakor že doslej obrodila lepe rezultate.

  05.06.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti