Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.05.1974

Delo, Šport: ... Vrsta prvenstvenih vzponov

V soboto so člani AO Železničar iz Ljubljane v dolini Kot preplezali dve prvenstveni steni. Drago Bregar in Marjan Debevc sta plezala »Centralni steber« v severni steni Macesnovega. Ocena V-VI, 400 m, 12 ur. Bojan Zupet ter Nada in Bine Mlač pa so plezali »Levo smer« v isti steni. Višina stene okoli 300 m, čas plezanja 7 ur, ocena III/IV, V.
Tine Mihelič in Janez Rupar (oba AAO) sta preplezala prvenstveno smer v še nedotaknjeni steni Pršivca (levo od Temena v ostenju Rjavine). Okoli 350 m visoko steno sta zmogla v 5 urah, smer pa sta ocenila s III-IV.
Bernard Cuder in Boris Mlekuž (oba SAAS) sta v nedeljo preplezala novo smer (imenovala sta jo »Majska«) v jugozahodni steni Vratnega vrha, kjer so bile dosedaj le tri smeri. Okoli 250 m, ocena III/IV, tri ure in pol.
V nedeljo so trije pripravniki AO Tržič - Janči Perko, Vili Vogelnik in Elimir Zrim - preplezali »Pripravniško« varianto na Hunikino smer v Vežici. Plezali so 3 ure, ocena V/VI.

Smuk s Triglava
V nedeljo je Janez Dolžan (AO Mojstrana) opravil spust s Triglava, oziroma smuk po snežišču v vpadnici vrha (Müllerjev kamin) v smeri Triglavskega ledenika. Po razpoložljivih podatkih je to prvi spust v tej smeri, saj je skupina, ki jo je organiziral T. Fornezzi, zaradi pomanjkanja snega smučala dejansko po normalni poti. Pa tudi drugače je bilo okoli Triglava konec preteklega tedna izredno živahno. Računajo, da se je na Kredarici zvrstilo okoli 60 planincev, kar samo potrjuje vedno večje zanimanje za turno smučanje.

V nedeljo VTK memorial
V nedeljo bo APD na plazu pod Jalovcem priredil tradicionalni veleslalom za VTK memorial, ki je obenem zadnje tekmovanje za slovensko smučarsko prvenstvo alpinistov. Pravico nastopa imajo le alpinisti(ke), oziroma vsi registrirani (za leto 1974) člani slovenskih AO. Prijave bodo sprejemali tudi še na predvečer tekmovanja do 20.30. Ker ima dom sorazmerno malo ležišč, organizatorji prosijo, da pridejo bližnji tekmovalci v Tamar šele v nedeljo zjutraj. Začetek tekmovanja bo ob 9. uri (predvidoma pri plošči pod Jalovcem).
Na plazu pod Jalovcem je bilo tekmovanje tudi zadnjo nedeljo, in sicer za prvenstvo Akademskega AO. Tradicionalno klobaso je letos osvojil Igor Herzog, ki je zmagal pred Markom Klopčičem in Rudijem Rajerjem, že skoraj tradicionalnim zmagovalcem zadnjih let. Tekmovalo je 26 članov in pripravnikov (med njimi 5 deklet), in sicer po neoznačeni progi s Kotovega sedla pa skoraj do drevesne meje. Škoda le, da je po sredini plazu preveč nagrmadenega snega in je potrebno smučati ob robu.

Sestanek ekspedicijskega kluba
V soboto 8. junija ob 9. uri bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani srečanje členov ekspedicijskega kluba, udeležencev letošnje odprave »Kavkaz 74« in vseh, ki se zanimajo za alpinistične odprave. Komisija za odprave v tuja gorstva in vodja V. JAHO bodo prikazali priprave na jesensko odpravo (zanjo je zvezni izvršni svet na predlog JSOFK pred dnevi odobril 800.000 din, odposlali pa so - z ladjo - tudi že večino opreme). Udeleženci žepne odprave APD na Mt. McKinley bodo podali prvo poročilo. Tone Wraber in Jurij Kunaver bosta poročala o delu naših znanstvenikov v Himalaji, pogovor pa bo tekel tudi o pripravah na kadrovsko odpravo v Hindukuš in Kavkaz. Za člane odprave v Kavkaz (ti bodo potem odšli v Kamniško Bistrico, kjer bodo nadaljevali z razpravami) pa bo na programu tudi pregled (z diapozitivi) naših dosedanjih dosežkov v tem gorstvu.

Tri vzgojne akcije KA PZS
Letošnji začetniški alpinistični tečaj bo v Vratih od 20. julija zvečer do 27. julija. Vodil ga bo Stanko Kofler, udeleženci pa bodo morali biti zavarovani, opremljeni z vso potrebno plezalno opremo, od prijavljenih pa bo komisija upoštevala le tiste, ki jih bo uradno priporočil alpinistični odsek. Tečajniki bodo morali prispevati po 350 din, isti znesek pa tudi AO in KA. Prijave sprejema komisija za alpinizem le do 30. junija.
Alpinistična tabora bosta letos dva. V Martuljku bo od 1. do 7. julija (prijave do 1. junija na KA), v Zahodnih Julijcih pa od 2. do 8. septembra (prijave z opisom staža in seznama vzponov poslati do 1. avgusta na naslov vodje tabora: Uroš Župančič, Titova 3 , 64270 Jesenice). Tudi udeleženci teh dveh akcij morajo biti zavarovani (potrdila AO!).

Ponovitve
V stezah, razen seveda prisojnih, je po zadnjih padavinah še precej snega, zato je bilo v zadnjem času malo ponovitev. V sredo 15. t. m. sta Boris Erjavec in Andrej Grasselli (AO Matica) opravila prvo ponovitev smeri »Štefana Kukovca« v jugovzhodni steni Planjave (slabo vreme in tudi snežilo je). V soboto sta Slava Mrežar in Janez Marinčič (tudi AO Matica) opravila prvo žensko ponovitev »Zajede ob strehi« (smer Srakar - Češnovar in Kranjska varianta) v Koglu. V nedeljo sta Franci Vrankar in Janez Šušteršič (Kamnik) v 6 urah ponovila Perčičev steber v Vežici, kranjska naveza (Andrej in Marko Štremfelj, 8 ur) pa Lahovo smer. Tržiška naveza Bence - Frantar je ponovila Zupanovo smer v Koglu. V Tamarju je, kot kaže, uspelo izplezati (Kalteneggerjeva smer v Kotovi špici) navezi V. Grošlja s tremi tovariši.
Štremfelj in Šegregur (Kranj) sta v soboto ponovila Perčičev steber v Vežici (7 ur).

Ženske himalajske odprave
O ženskem alpinizmu v Himalaji govorimo že kakih petnajst let. Toda pravi, ženski vzpon je doživel šele zadnja leta z organiziranjem večjega števila samostojnih ženskih odprav. O uspehu japonske odprave, ki je na Manasluju (8156 m) prvič premagala magičnih 8000 metrov smo že poročali. Manj pa je znano, da je na delu tudi mešana odprava alpinistk (11, pod vodstvom Š. Kanta in M. Clark) iz Indije in Nove Zelandije, ki se vzpenja na Hardeol (7040 m). Spomladi 1975 pa imajo Japonke rezerviran celo Mount Everest.

Alpinistični šoli
Alpinistična šola PD Kranj je letos zelo pestra. Razen teoretičnih predavanj imajo praktične vaje kar dvakrat do trikrat tedensko (na Turncu ali v Preddvoru). Pogoj za priznanje šole (letos imajo 23 kandidatov) bo med drugim vsaj 75 - odstotni obisk na vajah in predavanjih.
AS PD Trbovlje pa je začela z delom šele 14. t. m. Šolo vodi načelnik Janez Bizjak, predavanja in praktične vaje pa bodo imeli enkrat tedensko. Informacije v društvenih prostorih, Ulica 1. junija 10 - Trbovlje.

Poljske odprave
Poljska alpinistična odprava na Aljasko (ponovitev JZ raza Mt. McKinleya in prvenstvo v Mt. Logan) je odpotovala 4. t. m. V Himalaji je njihova odprava, ki poskuša priti na Kangbačen. Te dni je odšla tudi odprava v Baturo, končujejo pa se tudi priprave za Lhotse (vodja bo Zavada). Od letošnjih odprav pa se je zaključila tudi že afriška, ki je med drugim preplezala novo smer (1200 m, V-VI) v Ruvenzoriju.

Vabijo na prečenje
AO Jesenice vabi v nedeljo na prečenje Mojstrovke, Travnika in Šit, oziroma pohod na VTK memorial z Vršiča. Zbor udeležencev, ki morajo biti kondicijsko dobro pripravljeni in opremljeni, bo v soboto zvečer v Erjavčevi koči. Odhod na prečenje bo v nedeljo navsezgodaj, še pred peto uro, tako da bi pravočasno prišli na štart veleslaloma.

  23.05.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti