Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.05.1974

Delo, Šport: ... Prvenstvena v Strevčevi peči

V soboto 10. t. m. sta Franci Čanžek in Srečko Mesarc (AO Celje) preplezala novo smer (skozi kamin) v Strevčevi peči, ob cesti Solčava-Logarska dolina. Ocena IV/V, -IV, krušljivo, višina stene dobrih 250 m, čas plezanja sedem ur in pol. Prvi poskus v steni sta napravila (20. aprila) F. Čanžek in M. Gabrovšek.

Na Velo polje
Koča na Velem polju (Vodnikova) bo redno oskrbovana le še v nedeljo 19. t. m. Turnim smučarjem priporočamo, da to izkoristijo, ker bo potem mogoče prenočiti le še v zimski sobi.

AS PD Gorje
Na drugi seji UO PD Gorje so ugotovili, da so tudi v njihovem društvu nastopile možnosti za ustanovitev alpinistične sekcije. Prvih osem kandidatov za alpiniste bo za sedaj vodil Janko Kunšič, nasloniti pa se nameravajo na AO PD Dovje-Mojstrana.

Smuk skozi Jalovčev ozebnik
V nedeljo je skozi Jalovčev ozebnik smučala Ivanka Žerovnik (PD Medvode), verjetno prva Slovenka, ki se ji je to posrečilo.

Plezali tudi ponoči
Raz Klina, smer, ki je v kratkem času postala izredno znana, je med prvomajskimi prazniki doživela najmanj štiri ponovitve. Najprej sta jo v 24 urah (brez prekinitve, plezala sta tudi ponoči) ponovila Mojstrančana Izidor Kofler in Goran Rabič. Za njima so bili na vrsti Kranjčani (29 - 30. april), naveza Tone Perčič - Andrej Štremfelj, Karel Hauser (Slovenj Gradec) z Rajkom Štolekarjem sta plezala le 14 ur in Silvo Jošt (Celje) ter Jaka Prelog (TAM).

Paklenica 74
Na srečanju alpinistov v kanjonu Velike Paklenice med letošnjimi prvomajskimi prazniki so bili potolčeni skoraj vsi rekordi. To je bilo XV. srečanje, na njem pa je sodelovalo prek 200 alpinistov iz 24 alpinističnih odsekov iz Bosne in Hercegovine, Hrvatske in Slovenije ter alpinisti iz Avstrije in Danske. Na livadi pod Aniča kukom je bilo postavljeno tudi po 90 šotorov, udeleženci pa so opravili 450 vzponov, večinoma ponovitev (in pet prvenstvenih), škoda le, da je srečanje motilo slabo vreme, saj bi bilo drugače prav gotovo preplezanega mnogo več in da ni bilo obljubljene projekcije filmov ter diapozitivov.
Od neslovenskih prvenstvenih, ki jih omenjamo posebej, naj omenimo »varianto Mosoraška - Klin«, ki sta jo preplezala Ante Bedalov in Mario Ivaniševič (AO Mosor). Ocena VI, A3.

AO Kamnik - Domžale
Člani AO Kamnik in AS Domžale so letos v Paklenici med drugim preplezali: 28. aprila - Mosoraško smer (Škofič - Vrankar), 30. aprila - III. ponovitev »Funkcije« (Kramar - Vrankar, 12 ur), 2. maja - Klin (Klemenc - Pollak, sedem ur in pol) in 3. t. m. še IV. ponovitev »Funkcije« (Klemenc - Pollak, 9 ur).

V steni Kleka
Tudi stena hrvaškega Kleka med letošnjimi prazniki ni ostala osamljena. V soboto, 27. aprila sta Zoran Bešlin in Janez Marinčič (oba AO Matica) kot prva ponovila tamkaj najtežjo - »Železničarsko smer« (Barišič - Bubanj). Plezala sta le 10 ur prvi plezalci so se iz stene vračali in smer plezali štiri dni). Brišar in Grasseti sta ponovila »Brankovo smer« (7 ur).

Diagonalna zajeda
Zoran Bešlin (AO Matica) in Igor Herzog (AAO) sta v Paklenici opravila prvo ponovitev, »Diagonalne zajede« v Mali Glavici (Ščetinin - Haider). Zaradi slabega vremena sta plezala ves dan, izjavila pa sta, da je to verjetno ena najtežjih smeri v Paklenici. »Vražja smer« (Bešlin - Ščetinin) ima sicer podobne težave (VI, A2), toda prednjači bolj v tehničnih podrobnostih (A3).

Kuželjska stena
Člani (16) AO Kozjak so bili prvi Slovenci, ki so plezali v Kuželjski steni (ta se dviga nad Kolpo in istoimensko vasico, kjer žive mešano Slovenci in Hrvati). Kakor so jim povedali domačini, so prišli k njim alpinisti prvič leta 1962. Od tedaj izvira tudi edina smer (glej »Alpinistički vodič, str. 30) v okoli 200 metrov visoki steni. Za njimi so prišli le še Avstrijci, ki pa so se pod steno obrnili s trditvijo, da se v steni ne bo moglo zabijati klinov.
Mariborčani so se zaradi slabega vremena utaborili kar pri zakoncih Mavrovič, ki sta jima odstopila sobico in senik. V petek ob enih so bili že pod steno, da bi si jo ogledali. Marjan Curk in Marko Šubic sta kar takoj vstopila - za poskus - v markantno zajedo, ki prereže vso steno. Ker se je vreme izboljšalo in sta dobro napredovala, sta vzpon želela tudi končati. To jima je pred večerom (po sedmih urah) tudi uspelo. Novo smer sta ocenila s V. težavnostno stopnjo. Drugi pa so medtem opravili še ponovitev in v soboto zaradi slabega vremena predčasno odpotovali domov.

Stena Velike Ruše
Boris Mlekuž (SAAS) in Franci Šter (Kranj) sta 6. aprila preplezala grapo v dotedaj še deviški vzhodni steni Velike Ruše (nad Mangartsko planino), ki spominja na Kogel. Višina stene je okoli 150 metrov, plezala sta
1 uro (II-III).
V nedeljo, 21. aprila sta Filip Bence in Slavko Frantar ponovila Hunikino smer v Vežici, Libor Anderle in Dušan Srečnik (vsi AO Tržič) pa smer Geršak-Grčar v isti steni. Gselman in Šter sta v soboto vstopila v Perčičevo smer (Vežica), toda dež ju je v zadnjem težkem raztežaju (»ventilator«) prisilil k umiku.

Sporočilo iz Beograda
Srbski alpinisti so imeli med prazniki srečanje v Sičevački klisuri. Udeležilo se ga je kar 25 članov AO dr. R. Stojanovič iz Beograda, ki so skupno opravili prek 80 vzponov. Čeprav je stena nizka, so z udeležbo in dosežki nadvse zadovoljni, še posebno, ker je med člani v zadnjem času čutiti veliko zagnanost - tako za plezanje, kot za društveno dejavnost. Največje zasluge za to je prav gotovo pripisati pripravam na I. beograjsko ekspedicijo, katere cilj je Sierra Nevada (Severna Amerika), na pot pa naj bi odšla že 18. t. m.

Memorial Z. Koflerja
V nedeljo, 5. t. m. Je PD Dovje-Mojstrana organiziralo smuk v spomin na Zvoneta Koflerja izpod Triglavske stene (Jugovega stebra) z mednarodno udeležbo. Med 55 tekmovalci so bili namreč tudi zastopniki postaj GRS iz Kötschah-Mount in Bad Kleinkircheima. Zmagala je prva ekipa Mojstrane pred gosti iz Kötschaha in Bad Kleinkircheima. Med posamezniki pa so bili najboljši Franc Kotnik (Mojstrana), V. Erich (B. K.) in Janez Brojan (Mojstrana).

Poročilo Tržičanov
Od 27. do 30. aprila je bilo v Paklenici 8 pripravnikov in 7 članov AO Tržič, opravili pa so skupno 58 vzponov. Filip Bence in Janez Grohar sta v 10 urah preplezala novo - Tržiško smer v Anič Kuku, levo od Šaleške. Ocena V, A1. Ponovili so tudi »Ljubljansko« (Bence - Frantar ter Bergant - Gros), »Klin« (Bergant - Frantar), »Funkcijo« (Bence - Grohar), »Akademsko«, »Sažeto«, »Karabore« itd., iz »Jenjave smeri« pa so se morali zaradi dežja žal vrniti.

Golli - Suhač: dve prvenstveni
Igor Golli in Matevž Suhač (oba AAO) sta v Paklenici preplezala dve novi smeri. Prvo v južni steni Glavice (IV-V/VI, A2, 4 ure), drugo pa v SZ steni Anič Kuka, po poči desno od Brahmove smeri. To smer sta plezala 19 ur (7 raztežajev), ocenila pa sta jo s V+, A2, mestoma VI, A3.

Teden planinske knjige
Mladinska knjiga bo v sodelovanju s Planinsko založbo PZS konec meseca organizirala »teden planinske knjige«. V njihovih prodajalnah v Sloveniji (skupno jih je 18 v 12 krajih) bo razstava publikacij, ki so izšle v zadnjih letih, obenem pa bodo planinski delavci tudi dajali nasvete: o izbiri literature, uporabi in nabavi planinske opreme in podobno.

  15.05.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti