Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.04.1974

Delo, Šport: ... Pred monsumom

Pregled nad alpinističnimi odpravama, ki v predmonsumski dobi delujejo v Himalaji, je še zelo nepopoln, kar pa tudi ni nič čudnega, saj se je samo v nepalske gore napotilo kar 21 večjih odprav. Največ (9) jih imajo seveda zopet Japonci - na Anapurno South, Peak 29, Jannu, Yalung kang ( Zah. Kangčendzenga), Čuren Himal, Kanjirobo, Gangapurno, Tukče in Manaslu (ženska odprava). Španci so organizirali dve, na Everest in Anapurno I, Britanci štiri (na Nampa Himalj, vojaški na Dhaulagiri IV tn Lamjung Himal ter Čangaban v sodelovanju z Indijci). Italijani poskušajo priti na Himalčuli, Nemci na Anapurno II, Poljaki na Kangbačen, Avstrijci na Makalu (Messner s tovariši - prek južne stene po »jugoslovanski smeri«), mešana avstrijsko nemška odprava na Lhotse ter Južni Korejci, katerih cilj pa ni znan. Kot zanimivost naj omenimo še, da so Avstrijci že objavili, da bo Nairtz s tovariši (sedaj so še v južni steni Makaluja) leta 1978 poskusil preplezati tudi JZ steno Everesta.

Indijska Himalaja
Indijci so objavili, da je z letošnjo sezono za Evropejce zopet dostopna skupina Nanda Devi (naš nekdanji cilj pa morda tudi eden od prihodnjih). Hkrati so objavili, da v letošnji predmonsunski dobi njihovi alpinisti poskušajo uresničiti nekatere cilje v skupini Trisulov.

Vzponi v Kamniških alpah
V soboto sta Bojan Pollak in Franc Vrankar ponovila Akademsko smer v Vežici. Dve navezi sta obrnili zaradi dežja v Lahovi in Perčičevi smeri, Kamničani pa so plezali tudi v Koglu (Virensova smer).
Da je bilo tako malo vzponov, ni niti čudno, saj je v soboto rosilo že od sedme ure dalje, od 11. ure dalje pa je v višinah padala celo sodra, pomešana s snegom. Nič bolje ni bilo v nedeljo, ko je vse skupaj še pomrznilo.

Dnevnik iz Prokletij
V mariborskem časopisu »Večer« je 8. t. m. pričel izhajati »Dnevnik s Prokletij«, ki ga v nadaljevanjih piše član KAO Jože Havle. V njem zanimivo opisuje dogodke o letošnji mešani slovensko-poljski zimski alpinistični odpravi, ki je dobro zastavila, a jo je plaz tragično prekinil.

AŠ v Mariboru
Kmalu potem, ko se je v Mariboru končala centralna planinska šola, je AO Kozjak pričel z alpinistično. Na predavanja (bila so že štiri, v spomladanskem delu pa bodo še tri) hodi 16 slušateljev, ki se pridno udeležujejo tudi praktičnih vaj na skalcah Pohorja. Za prvomajske praznike bodo imeli tudi že prvi alpinistični tabor, na katerem bodo opravili tudi že prve vzpone.

 

Na Visoki Oltar
Na pobudo AO Jesenice so pričeli AO Mojstrana, Tržič in Jesenice pripravljati množičen pomladanski pohod na malo obiskani, toda lahko dostopen osrednji vrh martuljške skupine, Visoki Oltar (2621 m). Točen datum pohoda še ni določen, ker je odvisen od vremenskih razmer, izveden pa bo iz treh smeri. Iz Martuljka mimo B 3, iz doline Vrat mimo B 2 in iz Krnice mimo B 1. Na vrhu bo srečanje, sestop pa v drugi varianti kot vzpon.

Osmi v Leccu
Letošnjega alpinističnega »rallyja« v italijanskem Leccu so se že po tradiciji udeležili Mojstrančani (Janez Dolžan, Izidor Kofler in Goran Babič). Vse etape so prestali brez kazenskih točk, v slalomu, kjer so štartale vse ekipe hkrati, pa so zaostali zaradi padca, tako da so se nenadoma znašli šele na 9. mestu. Tega pa potem kljub odlični vožnji v veleslalomu z reševalnimi sanmi niso mogli več popraviti kot za eno mesto. Na tekmovanju (bil je že deveti po vrsti) je sodelovalo 9 držav s skupno 27 ekipami. Zmagala je prva ekipa Avstrije, pred njihovo drugo, Nemci in dvema bolgarskima.

Himalajska številka PV
Zadnja, četrta številka Planinskega vestnika je posvečena Himalaji oziroma točneje naši IV. JAHO in vzponu na Makalu. Razen uvodnika »Osnovni podatki o Makaluju«, ki ga je napisal vodja odprave Aleš Kunaver, je tu še članek Z. Jerina »Makalu gora velikega časa«, M. Maležiča »Najvišji dnevi«, Belakov »Iz dnevnika IV JAHO« pa »Botanične raziskave v Nepalu« (Tone Wraber), »Zdravniško poročilo« (Borut Pirc) in »Z letalom v Nepal« (Pavle Šegula).

Triglavski turni smuk
V soboto in nedeljo so PD Javornik-Koroška Bela, Mojstrana in Martuljek organizirala šesti triglavski turni smuk. Kljub pozni objavi in slabim vremenskim razmeram, saj je deževalo in snežilo (nad 1800 m je zapadlo 8 -10 cm snega), se je v soboto zvečer v Staničevem domu zbralo 95 udeležencev. Štartali so v nedeljo ob 7.30 z grebena Rži in vozili prek Apnenice, Pungratov, mimo ovčarske koče čez Polje in prek vseh melišč Draških vrhov, skoraj do doline. Smuko sta v gornjem delu nekoliko ovirala novozapadli sneg in megla, v splošnem pa je bila dobra, pod Draškimi vrhovi celo odlična.
Med 95 udeleženci je bilo letos kar 10 žensk. Bronaste značke (enkratna udeležba) je dobilo 27 udeležencev, srebrne (trikratna) 11 in zlate (petkratna) 13 udeležencev. Vseh šest dosedanjih smukov se je udeležilo sedem gornikov-smučarjev. Razveseljivo je tudi, da je smuk potekal brez najmanjše nezgode, tako da mojstranški alpinisti-reševalci niso imeli nobenega dela.

Uspešna zimska sezona
Zimska alpinistična sezona je končana in znani so tudi že prvi podatki, globlje analize pa žal še ni. Skupno je bilo opravljenih kar (rekordnih) 29 prvih zimskih vzponov, štirje med njimi so tudi prvenstveni, poleg tega pa je še 6 drugih oziroma tretjih zimskih vzponov. Najpomembnejša vzpona sta bila vsekakor opravljena v Julijcih - Zajeda Šit (19. - 23. januarja: Klemenc-Kramar-Pollak) in Schinkova smer v Frdamanih policah (16. - 20. marca: Belak-Manfreda). Med navezami sta največ opravila prav gotovo Klemenc in Pollak (5 prvih zimskih vzponov), med AO pa so bili najuspešnejši Kamničani (11 prvih zimskih vzponov), omeniti pa velja tudi še novoustanovljeno Soško akademsko alpinistično sekcijo, katere člani so v Trentskih gorah opravili kar sedem prvih zimskih vzponov.
In kako je bilo v drugih republikah? Črna gora in Makedonija nista poslali podatkov, brez zimskih vzponov pa so ostali tudi Srbi. V Bosni in Hercegovini so Sarajevčani opravili tri prve zimski vzpone in štiri tik po izteku sezone, v Hrvaški pa so alpinisti iz Splita opravili tri prve zimske vzpone v Biokovu ter dva v zimskih razmerah.

  18.04.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti