Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.04.1974

Delo, Šport: ... Centralni steber Rzenika

Igor Golli in Matevž Suhač (oba AAO) sta v nedeljo opravila peto ponovitev smeri Dular - Juvan v Rzeniku (prva sta bila Humar - Škarja, nato Krivic - Štupnik, trojna kamniška naveza in nato še zimska ponovitev). Plezala sta 13 ur, čeprav je bilo dokaj mraz, zgoraj pa še nekaj snega in je občasno snežilo. Klinov skoraj nista zabijala, precej pa ju je motil pesek, ki ga dež še ni izpral. Golli je tudi povedal, da je Čihulova smer v Široki peči bolj krušljiva, saj se lomijo celi skladi.

Ponovitev spominske
V soboto sta Zoran Bešlin in Janez Matičič (oba AO Matica) opravila prvo ponovitev spominske smeri »Geršak - Grčar« v Vežici, ki sta jo prva preplezala 23. septembra 1967 V. Grilc in B. Pollak. Ocena V/VI, 390 m, plezala sta 7 ur.

Izlet AŠ-AO Matica
V nedeljo so člani AO pri PD Ljubljana-matica organizirali izlet za člane alpinistične šole, ki se ga je skupno udeležilo 31 članov in pripravnikov. Plezali so v Koglu (druga ponovitev »Zelene zajede«: Marinčič - Irena Cedilnik - Olga Hočevar, Virensovo), Skuti (Južni raz), Turski gori (Južni raz), Zeleniških špicah in JV steni Planjave, nekateri pa so se skozi Repov kot povzpeli na Planjavo ter sestopili prek Šraj peskov.
Navezi Palčič - Valant in Burnik - Vlahovič sta vstopili v »Nedeljsko smer« v JV steni Planjave. Toda zgrešili so jo in izpeljali diagonalno varianto v desno (IV, 5 ur).

V južni steni Planjave
Franc Jeromen in Janez Rupar (oba AAO) sta v soboto ponovila smer Humar - Škarja (preplezana je bila prvič 25. junija 1972) v južni steni Planjave. Plezala sta 4 ure, ocena IV/V.

Podatki AO Celje
Letošnjo odsekavo letno sezono sta začela Franci Čanžek in Silvo Jošt 24. marca v Rumeni zajedi. Hkrati sta Mesarec in Palir ponovila Virensovo smer. 31. marca so plezali levo smer v Dedcu (Čanžek - Stane Plausteiner in Dušan Glažar - Branko Gračner), pripravniki pa so se preskušali na Štajerski in Mali Rinki.
Zadnjo soboto je 24 članov odseka sodelovalo na udarniški akciji na Korošici, pomagali so pri sklepnih delih na Kocbekovem domu. V nedeljo pa so seveda plezali. Čanžek in Janez Črepinšek sta v treh urah ponovila Raz Dedca, Franci Knez s soplezalcem pa Levo smer. V Vršičih sta Srečko Mesarec in Andrej Palir ponovila Smer mimo votline, Gračner in Franci Kuzman pa Lukmanovo smer.


Tržiške novice
V nedeljo sta dve navezi AO Tržič ponovili Kamniško smer v Koglu. Plezali so Filip Bence in Janez Grohar ter Željko Perko in Slavko Frantar. Za vzpon so potrebovali le po sedem ur. Izvedeli smo tudi sestavo naveze, ki je 31. marca v slabih štirih urah ponovila vso Zupanovo smer. Bila sta to starejša pripravnika Željko in Janči Perko.

Sporočilo iz Kranja
V soboto so člani AO Kranj (Moštrokol - Perčič - Šegregur) ponovili Zupanovo smer v Koglu, Rumeno zajedo (Mogu - Ručigaj) in Kamniško smer (brata Štremfelj). V nedeljo so plezali Rumeno zajedo (Perčič - Šegregur), Spominsko in Virensovo smer.
V nedeljo 31. marca pa so Franci Gselman (AO Kranj) ter Ivan Šturm in Vlado Jurič (oba AO Sl. Bistrica) preplezali novo smer v severozahodni steni Velikega Zvoha. Smer poteka v levem delu stene, večinoma po žlebovih in zajedah, visoka je približno 300 metrov, ocena: IV-, 3 ure, krušljivo.

Rezultati Kramarjevega smuka
V nedeljo 31. marca je bil na plazu pod Storžičem tradicionalni »Kramarjev smuk« v organizaciji AO Tržič. Proga je bila dokaj zahtevna (strma), imela je 34 vratic (članice le 19), dolga pa je bila 450 metrov. O težavah najlepše govori podatek, da je od skupno 208 udeležencev uvrščenih le 121.
Med pionirkami (13 udeleženk) je zmagala Karmen Kodrič (36,5) pred Andrejo Vagner (37,0) - obe OŠ H. Bračiča in Boženo Bašelj (37,5) iz PD Iskra. Med pionirji (29) je bil prvi Stojan Lukanc (29,8) iz OŠ H. Grajzarja pred Markotom Kravcarjem (29,9) in Igorjem Ropretom (31,3) - oba OŠ H. Bračiča, ki je zmagala tudi ekipno. Pri planinkah (8) je bila najhitrejša Irena Bogataj (32,4) pred sestro Mileno (34,5) in Nino Ahačič (47,9) - vse tri PD Tržič. Med 49 planinci je zmagal Franc Komac (55,2) - PD Tržič pred Tonetom Novakom (55,4) - PD Medvode in Francem Gabercem (1:02,2) iz PD Tržič. Ekipno je bilo najboljše PD Tržič pred PD Koroška Bela in Medvode. Alpinistk je bilo 21, zmagala pa je po pričakovanju domačinka Eli Kurnik (36,2) pred Andrejo Prevc (36,9) - AO Mojstrana in Maričko Škrlep (42,3) - AO Kamnik. Tudi ekipno so zmagale Tržičanke. Najhujša konkurenca pa je bila med alpinisti (88 tekmovalcev). Zmagal je Tomaž Jamnik (58,5) - AO Kranj pred Radetom Koširjem (1:00,6) - AO Mojstrana in Branetom Jakličem (1:02,4) - AO Kranj. Med ekipami pa so se najbolje odrezali zastopniki: AO Mojstrane, Kranja in Tržiča.

Štuparjev memorial
Tekmovanje (drugo za slovensko smučarsko prvenstvo alpinistov) je bilo zadnjo nedeljo pod Planjavo. Start je bil pod Wisiakovo grapo, proga je bila dolga približno 1200 m, z višinsko razliko 270 m in 32 vratci. Vremenske in snežne razmere so bile odlične. Tekmovanja pa se je udeležilo 39 alpinistov, 9 alpinistk, 30 planincev in 2 planinki - iz 8 AO in 6 PD. Prehodna pokala sta (za stalno!) osvojili ekipi AO Mojstrana in PD Kamnik.
REZULTATI: alpinisti: 1. Tomaž Jamnik 54,2 (Kranj), 2. Rado Košir 55,2, 3. Franci Kotnik 55,3 (oba Mojstrana). Ekipno je zmagal AO Mojstrana pred Kranjem in AO TAM iz Maribora. Alpinistke: 1. Eti Kurnik 1:00,0 (Tržič), 2. Marička Škrlep 1:08,9 (Kamnik), 3. Alenka Košir 1:11,9 (Medvode). Planinci: 1. Janez Tomažin 50,7 (Medvode), 2. Vojko Kolarič 53,3, 3. Marjan Grilc 53,9 (oba PD Kamnik). Ekipno so zmagali Kamničani pred Medvodčani in Domžalčani. Planinke: zmagala je Anica Langus (1:32,2) PD Mojstrana.

Triglavski turni smuk
PD Javornik - Koroška Bela, Mojstrana in Martuljk 13. in 14. t. m. že šestič organizirajo »Triglavski turni smuk«. Udeleženci se bodo zbrali v soboto zvečer v Staničevem domu, skupen odhod iz Krme (Kovinarska koča) pa bo zjutraj ob 6. uri. Zložne hoje je 6 - 7 ur, cesta pa je prevozna (po dolini Radovne in iz Mojstrane) vse do koče. Oba dneva bosta odprta Kovinarska koča in Staničev dom, le hrano je potrebno prinesti s seboj.
Start smučarjev - gornikov bo v nedeljo ob 8. uri z grebena Rži. Snega je še dovolj vse do melišč pod Malim Draškim vrhom, proga bo označena, reševalno - preventivno - službo pa bodo opravljali člani GRS iz Mojstrane. Udeleženci bodo za prvo udeležbo dobili bronasto značko, za trikratno srebrno in za petkratno zlato (lani jih je zlato dobilo že 18 gornikov). Po desetkratni udeležbi pa dobe smučarji posebno spominsko značko in diplomo.
Kolikor bi morali smuk zaradi vremenskih razmer odpovedati, bodo organizatorji to sporočili v petek po radiu, med obvestili.

Dva vzpona v Tamarju
V nedeljo sta Jože Rožič in Branko Klinar ponovila »Direktno na Tschadov steber« v Travniku. V steni sta imela še precej snega in ledu, od predhodnikov pa sta našla le tri kline. V soboto pa sta dva Ljubljančana plezala Kalteneggerjevo smer v Kotovi špici, katere stena je že povsem kopna.

  11.04.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti