Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.03.1974

Delo, Šport: ... Preloženo tekmovanje

Postaja GRS Jesenice, sporoča, da napovedanega tekmovanja zaradi tehničnih ovir ne bo 10. t. m. na Španovem vrhu. Novi datum in kraj tekmovanja bodo pravočasno sporočili. Letos bodo reševalci tekmovali v vožnji s »kanadkami« in ne več z akia čolni.

Slabe razmere
Postala je že navada, da si alpinisti najtežje zimske vzpone prihranijo vsako leto za marec, pa tudi razni tečaji in tabori so tik pred koncem zimske sezone zelo pogosti. Daljši dan, navadno pa tudi boljše snežne razmere, so poglavitni vzroki za to. Letos pa kaže, da bo precej drugače. Zimski tečaj slovenskih alpinistov na Kriških podih, hrvaških alpinistov na Velem polju, srbskih in bosanskih na Prenju, tabori različnih AO, vsi so pod vprašajem zaradi novega snega. Vprašanje pa je tudi, če bo mogoče uresničiti vsaj del vzponov, na katere se posamezne naveze pripravljajo že vso sezono.

Boningtonovi načrti
Anglež Chris Bonington (39) je prav gotovo eden izmed najuspešnejših alpinistov zadnjega časa. Južna stena Anapurne (8078 m), najvišja dosežena višina (8350 m) v jugozahodni steni Everesta, Anapurna II leta 1960. Nuptse leta 1961, lani pa prvi vzpon na sedemtisočak Brama v Kišvar Himalaji, to so le najpomembnejši uspehi v tujih visokih gorah, za katere mu pripisujejo največje zasluge. Toda zaradi nesreče Avstralca leta 1972 pod Everestom, ki ni bil prijavljen kot član alpinistične ekipe, mu je kljub temu grozila prepoved nadaljnjega delovanja v Himalaji.
Letos pa je kljub vsemu spet na terenu. Cilj odprave, ki jo bo vodil, pa je vrh Čangabang (6923 m) v Garvalu (skupina Nanda Devi), oziroma točneje njegov vzhodni vrh. Računajo na težave, ki bodo enake ekstremnim kombiniranim vzponom v Alpah, višina pa bo seveda precej večja. Na pot bodo odšli z letalom šele 21. aprila, konec meseca pa računajo, da bodo že v bazi, ki jo bodo postavili na višini okoli 5350 m. Finale naj bi bil po njihovih računih v začetku junija
V odpravi bodo sodelovali še: Doug Scott (32), Dougal Haston (33) in Martin Boysen (31) - vsi iz južne stene Anapurne, za seboj pa imajo še marsikaj drugega.

Kavkaz 74
Zaradi velikega števila kandidatov za letošnjo odpravo na Kavkaz, se je KOTG po dogovoru s koordinacijsko komisijo PZJ odločila, da sedaj še ne opravi izbora udeležencev. V Moskvo so namreč poslali prošnjo, da bi število članov odprave povečali s sedanjih 15 na 20. Ko bo znan odgovor, bodo takoj izbrali kandidate, njihova matična društva pa bodo nato morala nakazati tudi dogovorjeno akontacijo za stroške.

Herlingkofer na Antarktiki
Dr Kari Herlingkofer je prav gotovo eden najbolj uspešnih organizatorjev alpinističnih odprav, obenem pa največkrat kritiziran zaradi težko razumljivih ukrepov. Kljub temu pa tudi letos ne počiva. Ko je že kazalo, da zaradi energetske krize ne bo uspel dobiti prevoza, je nenadoma prišlo sporočilo, da je decembra odpotoval prek Avstralije na Antarktiko. Skupaj s še tremi Nemci je že postavil bazni tabor (2400 m) v Admiralskih gorah. Njihov cilj so še neosvojeni tri in štiritisočaki v okolici.

AO Sarajevo
O alpinistih BiH je pri nas le malo znanega, čeprav je njihov (edini) AO v Sarajevu zelo aktiven. Lansko leto so opravili 245 vzponov vseh težavnostnih stopenj, med njimi so bile tudi štiri prvenstvene smeri in več pomembnih ponovitev.

Zbirališče alpinistov
Poročali smo že, da je naš rojak Dolfi Rotovnik, ki že dalj časa živi na Danskem, v bližini Köbenhavna odprl prodajalno alpinistične opreme. Zaradi številnih znanstev in tekočega spremljanja novitet, je »Dolfisport« doslej že prerasel v eno najbolje založenih trgovin v Skandinaviji in pri Rotovniku se vsak teden zbirajo številni alpinisti iz Danske in okoliških dežel. Kot vse kaže pa bo Rotovnik v kratkem postal tudi predsednik njihovega alpinističnega kluba, ki ga je pomagal tudi ustanoviti.

Odprava na Mt. McKinley
Akademski alpinistični odsek bo letos pripravil še eno »mini« odpravo, in sicer na Mount McKinley (6187 m) na Aljaski. Štiričlanska odprava bo odšla na pot že 30. aprila z letalom (Brnik-Amsterdam-Anchorage). Do ledenika Kahiltna se bodo nato prepeljal: s posebnim letalom Dona Cheldana, ki redno prevaža odprave do 30 km pod vrh. Naprej pa bodo morali tako kot vsi dragi peš (nacionalni park), s prtljago na ramah. Računajo, da bo njihovo bivanje v gorah trajalo 14-16 dni. Akademsko PD organizira odpravo v sodelovanju s komisijo za odprave v tuja gorstva PZS.

»Plezalnih vzponov« zmanjkuje
Zaloge vodnika »Plezalni vzponi« za Julijske Alpe gredo h koncu. Planinska založba PZS ima namreč le še 80 izvodov, od katerih pa se jih je skoraj polovica zlepilo, tako da so le delno uporabni. Ker bo potrebno čim prej pripraviti novo, dopolnjeno in popravljeno izdajo, je komisija za alpinizem zadolžila Vladimirja Pucka (AO Medvode), da izpopolni kartoteko vseh smeri in vanjo tekoče vnaša vse novosti.

Tabor v Pamirju
V Pamirju (ZSSR) bo tudi letos velik mednarodni alpinistični tabor. Toda za razliko od dosedanjih, na katere so sovjetski alpinisti povabili alpiniste vedno brezplačno, se bodo tega lahko udeležili le tisti ki bodo vplačali 750 dolarjev. Organizator je federacija alpinizma, udeleženci pa si bodo menda lahko poljubno izbirali cilje.

  07.03.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti