Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.02.1974

Delo, Šport: ... V Patagoniji niso uspeli

Mešana jugoslovansko-italijansko-argentinska odprava na Moyano v Patagoniji (Argentina) na kateri sta sodelovala Boris Kambič (AAO) in naš rojak Jurij Skvarča ni uspela. Kakor je na kratko sporočil B. Kambič so se v Buenos Aires vrnili 9. t. m. (na poti so bili od 13. januarja) z vojaškim kamionom, ker tudi na povratku niso dobili letala. Na gori pa so prišli skoraj do vrha, toda teden dni trajajoče sneženje s plazovi jih je zavrnilo in le izredni pazljivosti ter skrajnim naporom se imajo zahvaliti, da se je vse srečno končalo.

»Kadrovska odprava« v Hindukuš
Ker je za letošnjo odpravo v Kavkaz, ki je namenjena predvsem mladim, perspektivnim alpinistom iz vse Jugoslavije, predvsem pa iz tistih AO, ki še nimajo izkušenj z organizacijo odprav, izredno zanimanje (tako, da bo skušala KOTG povečati število udeležencev) so že stekle priprave za naslednjo akcijo. Prihodnje leto bo namreč KOTG PZS skušala organizirati odpravo v Hindukuš (okolica Nošaka), v kateri naj bi sodelovalo 20 - 25 mlajših alpinistov iz različnih Jugoslovanskih AO. Potovali naj bi z avtobusom in enim kombijem, sredstva pa bi za svoje člane seveda morali zbrati AO oziroma republiške komisije.

Plačevanje reševanj
Med planinci je že večkrat prišlo do diskusij, zakaj mora GRS iz svojih skromnih sredstev plačevati stroške tudi za tiste »pogrešane«, ki se ne drže niti osnovnih pravil planinskega kodeksa. Članek inž. Pavleta Šegule v ponedeljkovem »Delu« je to polemiko zopet načel. Precej jih je, ki trdijo, naj bi GRS zaračunala tistim, ki zaradi malomarnosti povzroče poizvedovalno akcijo, vsaj del stroškov.

Smuk z Dobrača
Mladinski odsek AV iz Beljaka vabi v nedeljo na turni smuk z Dobrača, ki je dolg okoli 16,5 km in ima 1640 m višinske razlike. Start bo ob 12. uri pri koči Ludwig-Walter (koča bo oskrbovana tudi v soboto), prijave pa sprejemajo tudi še na startu do 11. ure. Prijavnina za starejše je 30 Sch, za mladince do 18 let pa 20 Sch. Proga bo v celoti markirana, udeleženci pa bodo razdeljeni v šest skupin (po spolu in starosti). Prvi trije v vsaki skupini bodo dobili posebna priznanja, vsi udeleženci pa spominske diplome (rezultati bodo znani popoldan ob 17.30). Za eventualne poškodbe pa organizatorji seveda ne odgovarjajo.

»Namizni prt«
Člani AO Kamnik Dušan Leb, Janez Šušteršič Ludvik Retar in Franc Vrankar so v Zeleniških špicah preplezali novo smer, ki so ji dali ime »Namizni prt«. Stena je na tem mestu visoka 280 metrov, naklonjena pa je med 45 in 50 stopinjami.

Zimski tabori
AO Kranj je v Tamarju organiziral zimski tabor, namenjen predvsem udeležencem alpinistične šole. Prišli so že v petek zvečer in prespali v zimski sobi, nameravali pa so ostati do nedelje. Toda potem, ko so v soboto pod Poncami uspešno predelali program (priprava varovališč v snegu, zadrževanje padcev, sidrišča za spuščanje in dviganje ponesrečencev, vrvni manevri itd.) in opravili tudi diskusijo ob napakah, so se odločili za povratek v dolino, ker je pričelo snežiti in kasneje celo deževati. V nedeljo so imeli v načrtu vzpon na Srednjo Ponco.
AO Jesenice pa bo imel kratek zimski tabor od 15. do 17. marca v bivaku IV, seveda le, če bodo primerne razmere. Tabor je predviden kot zaključek zimske alpinistične šole.

Smučarska tekmovanja
Planince, alpiniste in reševalce čaka v naslednjih treh mesecih več velikih smučarskih tekmovanj, ki postajajo vsako leto bolj privlačna. Za alpinistično smučarsko prvenstvo bo tudi letos veljal točkovni sistem, upoštevali pa bodo uvrstitev na treh najbolj znanih tekmah: Kramarjevem smuku pod Storžičem, ki bo poslej vedno zadnjo nedeljo v marcu (letos 31. marca), Štuparjevem memorialu, ki bo bržčas drugo nedeljo (14.) v aprilu in na VTK, ki je že po tradiciji vedno zadnjo nedeljo v maju (26. maja).
Memorial Zvoneta Koflerja v Vratih (Smuk z Luknje), ki ga organizira postaja GRS Mojstrana bo 5. maja. Med prvomajskimi prazniki je navadno tudi »Triglavski turni smuk«, ki sicer ni tekmovanje zato pa privabi mnogo udeležencev. Na koncu je treba omeniti še »GRS tekme«, ki so po koledarju sicer določene za nedeljo 10. marca, vendarle bodo verjetno preložene na april in sicer na terene Vršiča. Propozicije in točnejše podatke za vsa ta tekmovanja bomo pravočasno objavljali.

Lavinski psi
Republiški tečaj lavinskih psov bo 16. in 17. marca v Krmi oziroma v Kovinarski koči in na plaziščih pod Draškimi vrhovi. Organizator tečaja je postaja GRS Jesenice, prijave pa je potrebno poslati (do 8. marca) na naslov: Zvone Ažman, Pod Mirco 1 - 64270 Jesenice.

Zimski tečaj
Zbor vseh udeležencev in inštruktorjev zimskega alpinističnega tečaja bo v ponedeljek 4. marca ob 11.30 v Mojstrani (pred novo trgovino). Od tu bo skupen pohod skozi dolino Vrata in naprej na Križke pode, kjer bo tabor (v šotorih). Hrano so organizatorji že pripravili, žal pa ni bilo mogoče izdelati stiropor blazin na kar udeležence še posebej opozarjamo.

Vabilo iz Kanade
Kanadski gorski klub, ki deluje v združenju za rekreacijo, je poslal PZS vabilo na njihove raziskovalne alpinistične odprave in plezalne šole. Seveda pa je vprašanje ali se bo kdo od naših planincev katere od teh akcij kdaj udeležil, saj so za naše razmere dokaj drage. Oskrbnina za teden dni namreč stane162 dolarjev, upoštevati pa je potrebno še prevoz v Kanado in nazaj.
Tečaje in odprave organizirajo v času od julija do oktobra, trajajo 14 dni, so pa zelo dobro obiskani in pestri. V ilustracijo naj povemo, da so lansko leto na njih opravili tudi več prvih pristopov (na vrhove visoke okoli 3000 metrov) in seveda prvenstvenih vzponov.

Izlet na Peco
Komisija za planinski turizem PZS obvešča, da bo v soboto 2. marca turno smučarski izlet na Peco (2114 m) z avstrijske strani, ki pa je lahko namenjen tudi le smučanju ob žičnici. Odhod izpred doma »Zlatorog« na Dvoržakovi 9 bo s posebnim avtobusom ob 6. uri (in ne ob 5.30, kot je napisano v letnem programu), cena pa je 60 din.

  28.02.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti